Rita Bundgaard

Dagens 60-års fødselar, HK Stat-formand Rita Bundgaard, er særligt god til "at indtage et rum", lyder en af de mange beskrivelser fra samarbejdspartnere og kolleger. Foto: Lisbeth Hjort (Rita Bundgaard), Mikkel Østergaard (Heidi Juhl Pedersen, Peter Raben, Ulla Moth-Lund) og Philip Davali (Flemming Vinther). 

"Kort sagt: Rita er sej. Stort tillykke med fødselsdagen." Sådan lyder et skudsmål om og hilsen til dagens fødselar. 

"HK Stats medlemmer kan sove trygt om natten. HK Stats mor våger over dem og kæmper for dem dag og nat," lyder en anden anmeldelse. Og har hun en svaghed, så består den i finsk lakrids og røde Ferrarier samt Formel 1, lyder det i et tredje bidrag til dette portræt af HK Stats formand siden 2012 og kvinden, der står i spidsen for alle statens ansatte ved slaget om OK21 lige om lidt.

Redaktionen har indhentet bud fra kolleger og samarbejdspartnere på, hvordan dagens fødselar er som fagforeningsleder, menneske, kollega, modpart og medspiller. Lad det være sagt straks: Læseren kommer til at lede forgæves efter knubbede ord om Rita Bundgaard.

Positive tillægsord som ordentlig, konstruktiv, pragmatisk, synlig, seriøs og stædig går igen. Men nuancer er der, og smådrillende bemærkninger. Som det sig hør og bør i en hyldesttale.

Gammeldags på den gode måde

Signe friberg 

Signe Friberg Nielsen, direktør for Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, det statslige arbejdsgiverkontor under skatteminister Morten Bødskov, mener, at "Rita helt klart er en god formand for sin ’flok’. Hun er gammeldags på den gode måde – troværdig, meget dygtig til at argumentere for sin sag, resultatorienteret og ordentlig," siger direktøren.

"Rita siger tingene som de er – svesken på disken  og det er befriende. Rita har lune og humor, men går målrettet og alvorligt til tingene – vi er bestemt ikke for sjov! Begge ben solidt plantet i sin rolle og sit arbejde," tilføjer Signe Friberg Nielsen, der sammenfatter sit indtryk sådan her: "Kort sagt: Rita er sej."

På samme linje er den relativt nyvalgte CFU-formands forgænger, Flemming Vinther. Han er i dag forhandlingschef i BUPL, men var i front for statens ansatte ved den dramatiske OK18 i Forligsinstitutionen, hvor fødselaren også tog sin del af slæbet. Efter hans opfattelse er Rita Bundgaard "seriøs, engageret, hårdtarbejdende, loyal, detaljeorienteret, principfast, sjov, humoristisk, stædig."

Flemming Vinther fremhæver, at Rita er særligt god til at varetage sine medlemmers interesser – og til ikke at lade sig feje af banen. "Det sejeste ved Rita er, at hun aldrig giver op (kan også opleves en anelse irriterende), indrømmer Vinther med et smil.

 

Flemming Vinther 
Heidi juhl pedersen 

"Rita er pragmatisk og god til at finde kompromisser. Hun er rimeligt nem at aflæse - man ved som regel, om hun er glad eller sur. Og så har hun en god humor," skriver Heidi Juhl Pedersen, formand for HK Stat Sjælland.

Skatteminister Morten Bødskov (S) bekræfter det med humoren. "Rita er en hjertelig person, man sagtens kan have et godt grin sammen med," skriver han.

Men det er ikke sjov alt sammen, når Bødskov mødes med Bundgaard: "Rita har stor autenticitet i forhandlingsrummet. Når hun sænker hovedet lidt, kigger op på en, og siger ’Morten, nu skal du høre ...’, så ved man, at det er alvor," konstaterer ministeren. 

Morten bødskov 

’Når Rita taler, lytter man’

Rigtig god er Rita ifølge Heidi Juhl Pedersen "til retorik og til at optræde foran et publikum. "Når Rita taler, lytter man. Men hun er også selv god til at lytte og til at være åben overfor nye ideer og indgangsvinkler," lyder det fra den sjællandske fagforeningsleder.

Kim simonsen 

HK-forbundets formand Kim Simonsen fremhæver sin kollegas sociale evner og hendes blik for detaljen – hvor djævelen som bekendt ofte ligger begravet: "Det sociale betyder meget. Alle skal med, både medlemmer, tillidsrepræsentanter og bestyrelsesmedlemmer. Og så er Rita ordentlig og særdeles grundig," konstaterer forbundsformanden.

Han har også svaret på, hvad Rita er særligt god til. I nogle sammenhænge måske lidt for god efter Simonsens smag, fornemmer man:  "Rita er særligt god til at læse referater, fange/opfange problemer/detaljer – store som små.  

Hvis Rita har en svaghed, består den i at læse alt for mange referater," mener Kim Simonsen. Denne svaghed er dog ikke større, end at Simonsen mener, at "HK Stats medlemmer kan sove trygt om natten. HK Stats mor våger over dem og kæmper for dem dag og nat." 

Djøf-formand var castet som ’den onde’

Sara Vergo, formand for Djøf Offentlig, karakteriserer sin faglige kollega som "stærk, vedholdende, konstruktiv – og altid med blikket stift rettet mod det, der gavner HK’erne." De to repræsenterer forskellige interesser, når statens arbejdspladser skal bemandes. Rita Bundgaard har jævnligt problematiseret, at andelen af akademikere i staten vokser.

"Jeg er uenig med Rita i, at djøf’erne er farlige/en trussel for HK’erne. I min optik er vi hinandens forudsætninger, og djøferne stjæler ikke HK’ernes jobs. De får dem! Måske skulle I kigge indad her, frem for at bebrejde djøf’erne, " lyder meldingen til fødselaren fra Sara Vergo.

 

Sara Vergo 

Samtidig roser hun Rita Bundgaard for at skabe et godt klima at være uenige i: "For nogle år siden inviterede Rita mig til en debat på Folkemødet – jeg tror overskriften var noget i stil med Kompetencebattle. Og det var supersjovt, selvom jeg var castet som ’den onde’. Måske fordi Rita havde tænkt grundigt over debatten og sørgede for, at alle debattører følte sig anerkendt," skriver Sara Vergo. Som tilføjer, at HK Stats medlemmer "kan være stolte og taknemmelige for deres formand. Hun er der 110 procent for dem."

Næstformand: Bødskov kalder Rita for ’kollega’

Peter raben 

Også Ritas nærmeste kollega, næstformand Peter Raben, mener, at medlemmerne "kan være glade for og stolte over at have så god en formand." Raben, der ikke genopstiller på kongressen i 2021, fremhæver Rita Bundgaards evne til "at pleje kontakter til relevante beslutningstagere både i fagbevægelsen og blandt arbejdsgivere og politikere/ministre.

Han tilføjer, at Rita skatteminister Morten Bødskov ved et pressemøde kaldte Rita for ’kollega’. "Rita er god til at få kreative ideer til løsninger på faglige spørgsmål. En af de gode ideer, opstået ved OK18, er den såkaldte servietmodel. Den handler om, hvordan organisationspuljer kan håndteres, når nogle organisationer gerne vil have, og andre ikke vil.

 

Også på lønforsikring har Rita været god til at få kreative tanker – måske også for at Bodil (Bodil Otto, indtil januar 2020 formand for HK Kommunal, red.) ikke altid skulle komme først og tage æren for alt, hvad der er udviklet i forhold til lønforsikring," skriver Peter Raben med et åbenhjertigt kig ind i den kollegiale konkurrence blandt HK’s ledere.

 

 

Ulla Moth-Lund Christensen, formand for HK Stat Hovedstaden, giver Rita point for at kunne bevare overblikket. "Det har hun vist især ved OK-forhandlingerne. Her kæmper hun medlemmernes sag som en kriger, og intet medlemsønske er for lille – det er ikke altid, hun kommer igennem med det. Men langt hen ad vejen lykkes det for Rita at opnå gode resultatet for medlemmerne. Rita er desuden meget fokuseret på, at medlemmerne bliver uddannet på bedste måde," konstaterer Ulla Moth-Lund Christensen.

Hun tilføjer, at fødselaren er særligt god til "at indtage et rum – mange tillidsvalgte fortæller, at hun indgyder dem mod og lyst til det faglige arbejde – uden at tale fagforening hele tiden, og uden at tale ned til dem."

Ulla Moth 

Lizzette Risgaard, formand for FH og med faglig oprindelse i HK, siger Rita 1.000 tak for godt samarbejde gennem mange år i fagbevægelsen. "Og stor tak for den rolle, du nu har påtaget dig for de statsansatte ved OK21," lyder en hilsen fra FH-formanden.

Hvis Kim Simonsen, snart afgående formand for HK-forbundet, skulle holde fødselsdagstale for Rita Bundgaard, ville det vigtigste tema hedde: "Pas lige så godt på dig selv, som du passer på HK Stat." Og måske (noget om) at stå mere frem på den store scene. Holdninger og værdier er til det, mener Kim Simonsen.

Benzin i blodet og finsk lakrids i maven

At fødselaren trods al ros har svagheder, er flere kilder enige om. Finsk lakrids og røde Ferrarier samt Formel 1 udnævner hendes mand Erik Bundgaard som Ritas svaghed. Flere andre kendere af Rita Bundgaard er inde på interessen for motorsport og særligt de røde italienske racere.

Selv kører Rita landet tyndt i en ferrarirød Opel Astra, og direktør Signe Friberg Nielsen fra Medarbejder- og Kompetencestyrelsen mener, at netop bilen måske er en svaghed. Friberg har en "fornemmelse af, at den holder hun af og foretrækker at ’have den på’ fremfor at gå." Friberg har dog set Rita på cykel for nylig, tilføjer hun.

Peter Raben nævner holdningen til, om det er en god ide at få Formel 1 til København, når han skal nævne noget, han er uenig med sin formand i. Andre svagheder er ifølge flere kilder kager, et stykke chokolade – og børnebørnene, ikke mindst. Et af dem hedder Marie. Som Heidi Juhl Pedersen, HK Stat Sjælland, skriver: "Der er ikke mange møder i ERFA10 eller forbundssektorbestyrelsen, uden at vi lige får en ’Marie-status’ – helst i form af billedokumentation."

Ægtemand: Vores interne onlinesystem fungerer stadig

Rita mødte sin mand i Ikea: "Rita var ansat som kassedame / senere leder af kassekontor og reklamations afdeling i det nyåbnede varehus i Ålborg. Jeg var som edb-/logistikchef for Ikea Danmark en del i Ålborg for at sikre, at medarbejdernes brug af onlinesystemerne fungerede, ligesom jeg ansvarlig for, at teknikken fungerede. Vi har for mange år siden forladt Ikea, men vort ’interne onlinesystem’ fungerer efter knapt 40 år stadig ganske tilfredsstillende," lyder meldingen fra Erik Bundgaard.

Han kalder sin travle hustru "en pragtfuld med- og modspiller i forbindelse med vores fælles trang/lyst til forandring, fornyelse samt forbedring. På hjemmefronten gør det sig specielt gældende i forbindelse med vore utallige ombygninger af vores hjem og boliger." Og han lader det helt op til læseren at gætte på, om det er ham eller fødselaren, der presser mest på for det næste handyman-projekt i villaen i Sorø.

Hip hurra fra kollega fra Foulum

birgit langvad 

 

Birgit Langvad lærte Rita Bundgaard at kende som HK-kollega på Foulum i starten af 90’erne. "Men også efter Rita tog til storstaden i 2007, har jeg kunnet ringe eller maile til hende og sparre om faglige spørgsmål, og vi i Foulum er stolte af, at hun er en af ’vores’," skriver Birgit Langvad under overskriften Hip hip hurra for Rita.

"Rita og jeg arbejdede i forskellige afdelinger, men hurtigt fandt vi ud af, at vi gik godt i spænd. Vi interesserede os begge for samarbejdet på vores arbejdsplads samt at klæde vores HK-kolleger på til fortsat at være et aktiv for arbejdspladsen, blandt andet via HK-uddannelsesambassadørerne. 

Også privat har vi fælles interesser og børn på samme alder." "Rita blev valgt som TR og nød stor respekt blandt kolleger. Også ledelsen fandt, at Rita var en god sparringspartner, og deraf følgende blev hun involveret i flere udviklingsprojekter," husker Birgit Langvad. "En af de sidste store opgaver, Rita stod i spidsen for, var koordineringen af det praktiske arrangement og afvikling af Nordiske Jordbrugsforskeres 23. kongres i København i sommeren 2007. Her var jeg også med på holdet, og selv om det var hårdt arbejde fra morgen til ud på aftenen den uge, det stod på, fik Rita alligevel arrangeret, at vi kunne komme lidt ud i byen og se andet end konferencestedet – der er jo andet i verden end arbejdet," skriver Rita Bundgaards tidligere kollega. 

I de kommende måneder kommer arbejdet dog til at fylde det meste af fødselarens kalender. Overenskomstforhandlingerne for statens ansatte løser ikke sig selv. Men måske bliver opgaven alligevel overkommelig. I hvert fald oplyser skatteminister Morten Bødskov, at han og Rita Bundgaard "er enige om, at for to midtjyder bør en overenskomstforhandling ikke være noget problem." Bødskov og Bundgaard har begge gået på Viborg Amtsgymnasium.

LÆS OGSÅ: Faglig højdespringer fylder 60