Mange kender det godt. Lønsedlen kommer i E-Boks. Man tjekker måske, hvad der går ind på kontoen, og så bliver lønsedlen arkiveret uden at blive skænket yderligere tanker. Men det skulle vi måske til at gøre.

Hver anden lønmodtager har nemlig oplevet fejl på sin lønseddel, viser en Epinion-undersøgelse om løntjek foretaget for Fagbevægelses Hovedorganisation i 2019.

Derfor opfordrer HK også alle medlemmer til at tjekke deres lønsedler - enten selv eller med hjælp fra HK.

- Mange arbejdsgivere har styr på det og gør det rigtigt, men når der er med mennesker at gøre, kan der ske fejl. Dem, der sidder med lønudbetalingen, er også afhængige af at have de rigtige oplysninger at beregne ud fra, og det er desværre ikke altid tilfældet, siger faglig sagsbehandler i HK Østjylland Stine Mathiesen, der gennem sine 14 år i HK har set rigtig mange lønsedler igennem.

6 tips til at tjekke din lønseddel 

  • Få tjekket en lønseddel af din fagforening og brug den til at holde op mod de næste. Stemmer beløbene overens?
  • Hold øje med ’år til dato’-saldoen i bunden af din lønseddel, og om tallene ruller rigtigt videre fra måned til måned. Her vil en fejl ofte kunne opdages.
  • Hvis dine feriedage bliver opgjort på din lønseddel, så tjek om antallet af feriedage, du har optjent og afholdt, stemmer.
  • Hold øje med pensionsindbetalingen, og hvad der bliver regnet pension af.
    Tjek desuden om det beløb, der står, at der er indbetalt til pension, også rent faktisk er sat ind. Det kan du gøre hos dit pensionsselskab eller pensionsinfo.dk.
  • De fleste overenskomstansatte i private virksomheder har ret til et ekstra pensionsbidrag, mens du er på barsel. Det er dog ikke alle arbejdsgivere, der er opmærksomme på dette. Det er derfor vigtigt at være særlig opmærksom på den sidste lønseddel, du modtager, inden du overgår til barselsdagpenge.

    Du kan altid tage fat i den lokale afdeling på tlf. 7011 4545 og få hjælp til at få tjekket din lønseddel.

- Det er svært at sige, hvordan det forholder sig generelt. Jeg arbejder i det juridiske team i HK Østjylland, hvor vi får overleveret henvendelser fra medlemmer, når mine kolleger har haft den første medlemskontakt og mødt noget, der skal undersøges nærmere. Derfor oplever jeg også mange fejl i de sager, jeg sidder med - både små og store, siger hun.

Stine Mathiesen fortæller, at i en af de seneste sager, hun har haft, endte medlemmet med at få 76.000 kroner i efterbetaling.

Medlemmet henvendte sig til HK, da hun efter at have sagt op mente, hun manglede at få udbetalt 1.300 kroner i fritvalg og for fem feriefridage.

Efter at have gået alle medlemmets lønsedler igennem kunne Stine Mathiesen konkludere, at selv om medlemmet var overenskomstdækket, havde hun blandt andet hverken fået feriefridage eller ferietillægget på 1 % udbetalt. Hun havde heller ikke fået det forhøjede pensionsbidrag hun var berettiget til, mens hun var på barsel, og så havde hendes arbejdsgiver heller ikke brugt de rigtige satser til beregninger af fritvalg. Faktisk figurerede fritvalgskontoen i nogle måneder slet ikke på hendes lønsedler. Sidstnævnte er lidt et ekstremt tilfælde, understreger Stine Mathiesen.

- En af de typiske fejl, vi ser, er, at de overenskomstmæssige stigninger på blandt andet fritvalg ikke er fulgt med. Derudover er det heller ikke alle arbejdsgivere, der er opmærksomme på, at der ifølge overenskomsten skal regnes pension af fritvalg og feriepenge, siger hun.

De to sidstnævnte var også med på listen over fejl i medlemmets tilfælde. Derfor kunne Stine Mathiesen meddele medlemmet, at fejlene løb op i i alt op i 71.000 kroner og dertil kom 5.000 kroner i renter.

- Mange opdager først de her fejl, når de siger op. Når man er ansat, kører tingene ligesom bare, og man har eksempelvis ferie med løn og tænker derfor heller ikke så meget over eksempelvis ferietillæg, og om der bliver betalt pension af den optjente ferie. I det her tilfælde havde medlemmet været ansat i fem år, og så løber det altså pludselig op i rigtig mange penge, siger Stine Mathiesen.

Efter aftale med medlemmet tog Stine Mathiesen fat i den tidligere arbejdsgiver, og medlemmet har nu fået udbetalt det fulde beløb.

Facebook Live – Forstå din lønseddel

Onsdag 11. november kl. 19.30 holder vi i HK Privat en livesession på vores Facebookside. Her vil næstformand Anja C. Jensen og faglig sekretær Vibeke Ansbjerg guide dig igennem en lønseddel og vise dig de typiske fejl.

Det er en god ide at finde din egen lønseddel frem, så du løbende kan følge med på den. Du skal ikke tilmelde dig noget, men blot gå ind på vores Facebook-side kl. 19.30 onsdag 11. november.

Hvis vi skal de mange fejl på lønsedlerne til livs, skal HK blive endnu bedre til at fortælle medlemmerne om mulighederne for at få tjekket lønsedlerne, når de alligevel har kontakt, mener Stine Mathiesen.

- Og så skal medlemmerne blive endnu bedre til at bruge deres fagforening. Det er jo for dem, vi er her, slutter hun.

I uge 46 og 47 kører de overenskomstmærkede fagforeninger en kampagne for løntjek over hele landet. Bag kampagnen står FH, der er lønmodtagerorganisation for 1,4 millioner lønmodtagere.

94 % af de danske lønmodtagere har tillid til, at der står det rigtige på deres lønseddel
51 % procent har oplevet at finde fejl på deres lønseddel
25 % tjekker aldrig eller sjældnere end hver anden gang sin lønseddel
Det viser en Epinion-undersøgelse om løntjek foretaget for FH i 2019.