Formand for HK Handel, Per Tønnesen, er imponeret over, hvordan medlemmerne klarer corona-situationen. Foto: Simon Klein-Knudsen
Det er ikke længere nok at iføre sig butiksblusen og finde servicegenet frem, når man møder ind til en vagt i en af landets butikker. Siden torsdag i sidste uge har alle butiksansatte skullet bære mundbind på de dele af deres arbejdsplads, hvor kunderne har adgang.
Og selvom mange af HK Handels medlemmer oplever gener i større eller mindre grad, så har de over en bred kam taget konstruktivt imod de nye krav. Det viser en rundringning HK Handel har lavet til de lokalafdelinger, der på daglig basis er i kontakt med medlemmerne og er ude på deres arbejdspladser.
- Vores lokale afdelinger melder om god overholdelse af de nye regler, selvom det medfører gener for mange. Derfor er det vigtigt, at medarbejderne i løbet af en arbejdsdag jævnligt får pauser fra mundbindet, for eksempel ved at rotere mellem arbejdsopgaver. Medarbejderne kan eksempelvis udføre arbejde på lageret, hvor offentligheden ikke har adgang, og der derfor ikke er krav om at bruge mundbind eller visir, siger Henriette Bjerg-Mahrt, arbejdsmiljøkonsulent i HK Handel.
Værnemidler er arbejdsgivers ansvar
Det er op til arbejdsgiverne at sikre, at de ansatte har adgang til de fornødne værnemidler. Arbejdsgiverne har derfor også indflydelse på, om det er mundbind eller visirer eller begge dele, der bliver stillet til rådighed på den enkelte arbejdsplads
Og her er det vigtigt, at arbejdsgiverne lytter til medarbejderne og tager individuelle hensyn ved at gøre det muligt at vælge mellem mundbind eller visir, viser HK Handels rundringning. Der er nemlig mange medlemmer, der oplever irritation med enten mundbindene eller visirerne.
Medlemmer, der bruger briller, melder blandt andet om, at det kan være vanskeligt iført visir. Og visirer med fast elastik, som ikke kan justeres, generer ofte, fordi de strammer og er ubehagelige at have på, hvis man sveder. Endelig er der medlemmer, der oplever, at visiret giver genskin, som kan gøre det vanskeligt at orientere sig ordentligt.
HK Handels organiser Ole Petersen har haft sin gang i en række butikker, efter det nye krav er trådt i kraft. Han oplever, at både kunder og butikschefer har mange spørgsmål til de nye regler, og dem har han hjulpet med at svare på.
- Vores medlemmer er meget optaget af at gøre tingene rigtigt og af at overholde de nye regler. Men de har også mange spørgsmål til konkrete forhold, som gælder i deres butik. Jeg har flere steder hjulpet med at præcisere, at man ikke skal bære mundbind, hvis man står bag en kasse, der er afskærmet korrekt med plexiglas, fortæller Ole Petersen.
Imponeret over medlemmer
Nogle opgaver kan opleves som svære at udføre med visir eller mundbind på. Medlemmer i tøjbutikker har eksempelvis problemer med at bruge visir, når de pakker ud og bøjler op, fordi de hele tiden skal bukke sig ned, og visiret dermed ikke bliver siddende.
HK Handels formand Per Tønnesen opfordrer til, at arbejdsmiljørepræsentanter, tillidsrepræsentanter og ledelsen på den enkelte arbejdsplads samarbejder om at finde gode løsninger i forhold til værnemidler for hver enkelt medarbejder. Han mener fortsat, at kravet om mundbind udelukkende burde være rettet mod kunderne.
- Jeg er imponeret over, at vores medlemmer i løbet af så kort tid har omstillet sig til den nye situation. Det viser endnu en gang, at de butiksansatte er parate til at påtage sig et stort ansvar. Vi savner stadig videnskabelig dokumentation for det her tiltag, som vi gerne havde set udelukkende skulle gælde for kunderne i butikkerne.