Det er farligt for hjertet at arbejde under job-strain.
Og jobstrain er her defineret som et belastende psykosocialt arbejdsmiljø sammen med en kombination af høje kvantitative krav og lav jobkontrol – altså dybest set et udtryk for ubalance mellem krav og kontrol/selvbestemmelse.
Der er faktisk 20 procent forøget risiko for en iskæmisk hjertesygdom, typisk blodprop i hjertet, hvis man arbejder under høj ”jobstrain”.
Det viser en undersøgelse fra Nationalt Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), som har fulgt ikke mindre end 1,6 mio. danske borgere, som er parret med surveys af, hvordan det psykiske arbejdsmiljø og jobstrain er i deres job.
Hvis først man har klaret mosten
En pointe i fundene er, at risikoen for hjertesygdom kun stiger de første 2-3 år med jobstrain – derefter sker der faktisk et lille fald, selv om belastning og ubalance fortsætter.
Det tolker en af forskerne bag – Reiner Rugulies fra NFA – som at, hvis først man har ”overlevet” nogle år med de rammer, så er man robust og kan fortsætte, mens dem der ikke kan ”klare mosten”, nok er stået af.
Han understreger også, at der er usikkerheder, men at de i princippet kan trække resultatet i begge retninger, så konklusionen er, at ubalance mellem krav og selvbestemmelse klart øger risikoen for hjertesygdom.