Vær konkrete, når I udarbejder en stresspolitik, lyder rådet fra stressekspert Pernille Rasmussen. Foto: Lisbeth Holten
Se på Lotte. Hun er stresset. Men det er formentlig, fordi hun er perfektionistisk og har fire børn derhjemme, tænker hendes chef. Altså, hun har jo ikke gjort det med vilje, men i bund og grund er det hendes egen skyld. Nej, det er ikke min skyld, siger Lotte. Det er min chefs skyld. Nej, det er ikke min skyld, tænker chefen. Men nu skammer både Lotte og chefen sig over situationen - men ingen er kommet nærmere, hvorfor Lotte er blevet stresset.
- Vi skal væk fra at individualisere stress og væk fra skyld. Når en medarbejder er blevet sygemeldt med stress, så er ledere ofte optaget af private årsager og personlighed. Det er ikke fordi, at det ikke kan spille ind - men det er bare for ensidigt, siger erhvervspsykolog Pernille Rasmussen, der har 14 års erfaring med at hjælpe folk med stress, har forsket i stress på Bispebjerg Hospital og holdt et utal af foredrag om emnet.
Og så har hun for nylig udgivet bogen ”Knæk stresskoden - enkle værktøjer til høj trivsel på arbejdspladsen”. For vi har ikke knækket stresskoden. Den gode nyhed er, at der er masser af steder at sætte ind, uden at det skal koste arbejdsgiveren kassen.
- Det vigtigste er, at man starter med at gøre noget. Små skridt er langt bedre end ingen skridt, siger Pernille Rasmussen, der netop med sin bog flankeret af konkrete succeshistorier på forskellige arbejdspladser giver simple råd og værktøjer til at forebygge og bekæmpe stress.
Og alle kan gøre noget. Du som medarbejder og kollega. I som gruppe. Mellemledere og dem øverst oppe.
- Det er vigtigt, at den øverste ledelse er med og kommer op på ølkassen og siger det, så man kan mærke, at de mener det. Men du kan også selv gøre noget. Der er masser af små ting at gøre, som har stor effekt.
Få lavet en brugbar trivsels- og stresspolitik
- Jeg ser igen og igen stresspolitikker, som er alt for overordnede og ukonkrete: ”Vi skal passe på hinanden og undgå stress”. Det er en hensigtserklæring og ubrugeligt, siger erhvervspsykolog Pernille Rasmussen.
En god stresspolitik forholder sig konkret til et ”før”, ”under” og ”efter”: Hvad vil vi gøre forebyggende? Måske et årligt oplæg med en foredragsholder udefra. Hvilket beredskab har vi, hvis nogen er belastet - hvem ringer man til først, er der en psykologordning, går man til HR, sin egen leder? Det skal konkret beskrives. Også hvilke procedurer der er, når først en kollega er blevet sygemeldt med stress.
Når I skal udforme en stresspolitik, kan I tage udgangspunkt i den såkaldte IGLO-model, hvor bogstavsforkortelserne står for individ, gruppe, ledelse og organisation – altså et fælles ansvar i alle led. Modellen kan hjælpe med at sætte fokus på, hvad de forskellige niveauer kan og bør foretage sig for at sikre trivslen. Find frem til, hvad der er en opgave for den enkelte medarbejder for at beskytte sig selv og sine kolleger. Hvad kan man som team eller afdeling gøre? Hvad er opgaven for lederen af den enkelte afdeling? Og hvad skal det øverste ledelsesniveau i organisationen gøre?
Er du stresset?
Læs om symptomer, forebyggelse og meget mere på HK’s temaside om stress. Her kan du også tage en stresstest.