Par  bliver gift
Chefen for borgerservice og vielseskontoret i Ærø Kommune sidder tirsdag på anklagebænken i Retten i Svendborg. Her er hun tiltalt for at have modtaget bestikkelse. Gennem fem år fik hun 13.900 kroner, hævder anklagemyndigheden. Det skriver Ritzau.

Pengene kom ifølge anklagen fra det tyske ægteskabsbureau, Weltweit-Heiraten. Bureauet havde indtil 2018 et samarbejde med Ærø Kommune, der gav udenlandske par mulighed for at blive gift på Ærø, selv om kommunens egne ansatte vurderede, at der jævnligt var tale om proformaægteskaber.

Pengegaver gik til personaleforeningen

Borgerservicechefen modtog angiveligt i årene 2013 til 2018 årligt kontantbeløb på 200 eller 500 Euro, der efterfølgende blev overdraget til rådhusets personaleforening og til personalets julefrokost.

At den tiltalte har overdraget pengene til personaleforeningen frem for at putte dem i egen lomme er ifølge senioranklager, Jacob Thaarup, en klart formildende omstændighed, forklarer han til Fyens Stiftstidende.

Der er indkaldt fire vidner til retssagen. Ifølge Jacob Thaarup er der tale om vidner, der på den ene eller anden måde har kendt til, at den kommunale leder har modtaget kontantbeløb fra ægteskabsbureauet.

Kommunens top efterforskes

Anklager og forsvarer er ifølge Ritzau enige om, at den tiltalte ikke bør findes skyldig, hvis ansvaret kan placeres højere oppe i det kommunale hierarki - for eksempel hos kommunaldirektøren eller borgmesteren.

Borgerservicechefen nægter sig skyldig i bestikkelse.

Det tyske ægteskabsbureau sendte i 2018 cirka 600 par til Ærø. Hvor mange, der var proformaægteskaber, er usikkert. I det hele taget har den lille kommune haft forrygende travlt med vielser. I 2018 var der i alt cirka 5.000, og stort set alle par var udlændinge.

Ærø Kommune stoppede ifølge den anklagede samarbejdet med bureauet i sommeren 2018, da det kom kommunen for øre, at tysk politi havde rejst en sag mod firmaet. Hun siger desuden, at kommunen siden 2014 har indberettet alle mistanker om proformaægteskaber til politiet.

Retten i Svendborg ventes at afsige dom i sagen tirsdag i næste uge.

Artiklen er opdateret 10. november 2020