De fleste medarbejdere i virksomheden deltager i den daglige løbetur. Foto: Carsten Bundgaard
Da klokken nærmer sig 11, rejser Karin Agerskov Kofoed sig fra sin kontorstol i storrumskontoret og bevæger sig ud i den store produktionshal og videre ind i dameomklædningsrummet. En efter en følger flere af hendes kolleger trop og forsvinder ind bag dørene til henholdsvis dame- og herreomklædningsrummet.
Ikke mange minutter efter er skjorter skiftet ud med lyseblå løbe-T-shirts og en gruppe på 10 medarbejdere står nu ude foran omklædningsrummene. Klar til dagens løbetur.
Det samme gælder den gruppe af medarbejdere, der i dag mødes til en powerwalk på den anden side af den store grå produktionshal.
Hver dag fra klokken 10.55 til 12.00 lukker virksomheden ITW GSE, der producerer strømforsyninger og airconditions til fly, ned. Her er ingen fancy motionsrum eller maskiner. Den første halve time bruger medarbejderne i stedet på motion i den friske luft, inden der er omklædning og frokost, og virksomheden lukker op igen. Motionen er frivillig, men stort set alle medarbejdere er med hver eneste dag.
- Det giver en masse energi til resten af eftermiddagen. De fleste kender det der med, at man bliver lidt flad, når klokken nærmer sig 15, men det oplever jeg slet ikke i samme grad, når jeg har fået bevæget mig og fået frisk luft midt på dagen, siger Karin Agerskov Kofoed, der er koordinator i salgsafdelingen.
Det er 11 1/2 år siden, at idéen til at indføre motion i arbejdstiden opstod på et møde i samarbejdsudvalget.
Administrerende direktør Henrik Olsson havde selv som 30-årig fundet glæden ved en halv times daglig løbetur, og på mødet gav øvrige medlemmer udtryk for, at både de og deres kolleger rigtig gerne ville dyrke motion hver dag.51 % af HK Privats medlemmer oplever i meget høj grad eller høj grad, at deres arbejdsplads tager ansvar for medarbejdernes sundhed
2 % af HK Privats medlemmer arbejder på virksomheder med obligatoriske motionsaktiviteter i arbejdstiden
Kilde: Epinionsundersøgelse for HK Privat blandt 1.347 medlemmer
- Alle ved jo, at det er sundt. De havde bare 150.000 undskyldninger for ikke lige at få det gjort. Derfor blev vi enige om, at vi jo lige så godt kunne gøre det sammen, når nu vi alligevel er samlet her 8 timer om dagen, siger Henrik Olsson.
Samarbejdsudvalget tog på studieture for at se, hvordan andre virksomheder arbejdede med at implementere motion på arbejdspladsen. Ingen af stederne var det dog endt med den store succes. Derfor lærte de også mest om, hvordan de ikke skulle gøre.
- Der er jo mange forskellige måder at drive forretning på. Hvis det kræver en sundhedspolitik, uddannelse af sundhedsambassadører og certificeringer for, at ledelsen er glad, så er det jo det, man skal gøre. Her hos os er kulturen gennemsyret af, at vi nok er lidt målanarkister, så det er ikke det, der betyder noget for os, siger administrerende direktør Henrik Olsson.
- For os handlede det om at komme i gang og give medarbejderne de bedste muligheder for at dyrke motion - og så ellers give slip, siger han.
Hos ITW GSE valgte de derfor at bruge alle ressourcer på en model, der er inspireret af frikvartererne, som vi kender dem fra skolen.
- Alle er jo enige om, at børn har brug for en pause midt på dagen, hvor de både får noget godt at spise og kommer udenfor og får rørt sig. Det er egentlig lidt sjovt, at det ikke er noget, der er blevet taget med videre i livet, siger Henrik Olsson.
Han forklarer, at kernen i, at de har fået det til at fungere, er, at det foregår i arbejdstiden, da det gør valget lettere, at det ikke koster medarbejderne noget. Og så er det afgørende, at motionen ikke ligger hverken om morgenen eller om eftermiddagen, men derimod midt på dagen, så det ikke sætter medarbejderne i et svært valg om at skulle vælge mellem arbejde og familie og fritid, forklarer han.
- Og så skal det være hver dag, så det bliver den gode daglige vane, der driver værket, siger han.
Positivt gruppepres
På dagens 4,2 km lange tur rundt på de små grønne stier i området fortæller Karin Agerskov Kofoed, at allerede da hun søgte job i ITW GSE for ti år siden, vidste hun, at motion var en del af arbejdstiden.
- Det, synes jeg, bare var fedt, siger hun.
- Jeg kan huske, at jeg vist en af de første dage kom til at sige, at jeg løb lidt oftere, end jeg egentlig gjorde, griner hun videre.
Hun kom dog hurtigt efter det. Og i de ti år hun nu har været i virksomheden, har hun løbet cirka 5 kilometer 3 gange om ugen. De to øvrige dage i ugen går hun en rask gåtur. Og så bliver onsdagene desuden ofte brugt til intervaltræning på en trappe med 100 trin i nærheden af virksomheden.
- Det er et kæmpe plus, at jeg får dyrket motion her, så det er klaret, når jeg kommer hjem til mine 3 børn, siger Karin Agerskov Kofoed.
- Her har vi også det her positive gruppepres, der gør det nemmere at komme af sted, fordi der er så mange med i det, og det er en naturlig del af arbejdsdagen. Når man først er kommet hjem, er det også langt sværere at svinge sig selv op til det. Selvfølgelig har jeg også dage her, hvor jeg tænker, ”ååh, jeg orker ikke rigtigt i dag”, men så opmuntrer vi hinanden. Der er altid mindst én i mit team, der skal ud og løbe, siger hun.
Den daglige motion har også stor betydning for det sociale fællesskab, fortæller hun. Da Karin Agerskov Kofoed startede for 10 år siden, løb hun både med kolleger fra produktionen og administrationen og lærte på den måde kolleger at kende, som hun ellers ikke ville have talt med.
- Både når vi løber, og særligt når vi går, taler vi rigtig meget sammen. Både om arbejde og private ting. Det har gjort det nemmere at vide, hvem man skal spørge om fx et eller andet teknisk i produktionen - og så er det med til at bringe os tættere sammen, siger hun og fortæller, at hun er med i en lille gruppe af kolleger, der blandt andet deler madopskrifter, når de går.
Et resultat, der tæller
Ude foran produktionshallen er alle løberne igen samlet efter en tur rundt i området. Mens nogle puster og andre strækker ud, går snakken på kommende fødselsdage. Inden løbeskoene igen bliver snøret op, tjekker flere op på dagens puls og løbehastighed.
- Der er nogen, der ikke kan drømme om at starte deres tur, før de har fat i satellitten på uret. Hvis de kan bruge tiderne til noget, er det helt fint, men som virksomhed er vi ligeglade. Det vigtige her er, at hver enkelt medarbejder oplever en succes. Og modsat mange arbejdssituationer kan de ikke gøre noget forkert. Så længe de bevæger sig og får frisk luft, så har de nået målet, siger Henrik Olsson.
Sundhedsmålinger er heller ikke noget, han går op i hverken som privatperson eller som leder, forklarer han. Faktisk mener han, at det er fuldstændig ”yt” for en virksomhed at tænke på, men hvis medarbejderne kan bruge det til noget, er det selvfølgelig fint.
Hvis I ikke måler på noget som helst, hvordan kan du så være så overbevist om, at det virker?
- Ultimativt bliver vi jo målt en gang om året, når vi aflægger regnskab. Vi har tjent 80 % mere i de seneste år, hvor vi har dyrket motion, så det er i hvert fald ikke, fordi bunden falder ud af kassen. Tværtimod. Når det går så godt, er det jo, fordi vi kommer topmotiverede, har en god trivsel og har 7 timer, hvor vi er effektive frem for et par sløje timer sidst på eftermiddagen, siger Henrik Olsson og tilføjer, at de desuden i forvejen havde et lavt sygefravær på omkring 4 %, men at det nu er faldet til under 2 %.
- Desuden har vi stort set ingen medarbejdere, der siger op, konstaterer han.
Efter afdampning og et hurtigt bad er Karin Agerskov Kofoed tilbage i skjorte og jeans. Inden hun skal tilbage på kontorstolen, spiser hun frokost med et par af de andre kolleger, som også netop har forladt omklædningsrummet.
- Så længe det fokus, der er på sundhed i virksomheden, ikke er overhelseagtigt eller fanatisk, så ser jeg det kun som positivt. Vi bliver selvfølgelig opfordret til at tænke over vores sundhed og dyrke motion, men vi bestemmer jo selv på hvilket niveau, siger Karin Agerskov Kofoed og fortæller, at hun hverken har løbeur eller ambitioner om at løbe et maraton - og heller ikke føler sig presset til at have det.
- Jeg synes bare, at det er fedt at få motionen og luften - og ovenikøbet at få penge for det - og så fællesskabet, det giver, siger Karin Agerskov Kofoed.