rita og peter

Hver krænkelse er en for meget, derfor er der brug for handling både fra den enkelte og fra arbejdsgiveren, skriver HK Stat-formand Rita Bundgaard og næstformand Peter Raben i denne leder om seksuel chikane på statens arbejdspladser. Foto: Mikkel Østergaard

OGSÅ PÅ STATENS arbejdspladser bliver medarbejdere krænket af kolleger eller chefer. Også på statens arbejdspladser skal der sættes ind for at undgå, at nogen føler sig krænket. Vi skal have klare linjer for, hvad arbejdspladsen stiller op, hvis det alligevel sker. Det viser den undersøgelse, som redaktionen skriver om i HK Statbladet nr. 4, 2020.

HVER 10. HK Stat-medlem har oplevet nærgående kommentarer til sit udseende. Flere end hver 8. har hørt kommentarer eller vittigheder med seksuelle undertoner. Næsten lige så mange har oplevet upassende blikke og stirren. En mindre andel har fået tilsendt fotos med eksplicit seksuelt indhold eller e-mails og sms’er af samme skuffe. I alle tilfælde har de pågældende følt sig krænket. Faktisk har hvert 4. medlem – altså 25 procent – følt sig krænket på jobbet inden for det seneste år.

ALLIGEVEL ER DET kun godt 6 procent af HK’s statsansatte medlemmer, der svarer ja til at have været udsat for ’seksuel chikane’. Færre rapporterer altså seksuel chikane end forskellige former for krænkende adfærd fra andre på jobbet. Forskellen hænger givetvis sammen med, at medlemmerne lige som andre i denne #MeToo-tid har forskellige opfattelser af, hvornår der er tale om seksuel chikane, krænkelser eller bare plat stil og dårlig tone. Andelen af dem, der har været udsat for krænkelser og seksuel chikane, er bekymrende høj. Hver krænkelse er en for meget. Derfor er der brug for handling – fra den enkelte og fra arbejdsgiverside.

VORES FØRSTE BUD på handling er at formulere en politik på arbejdspladserne for forebyggelse af krænkende handlinger. Politikken skal give klare svar på, hvem man skal gå til, hvis der forekommer krænkelser – og ikke mindst ren besked om, hvordan man håndterer dem, der udøver chikane. Fx med omplacering, advarsler eller fyring.Dér, hvor man allerede har en politik og hvor medarbejderne kender den, ser færre ud til at opleve krænkelser. Og måske er vi så heldige at løbe en åben dør ind med kravet om politikker på alle arbejdspladser. Direktøren for Medarbejder- og Kompetencestyrelsen slår nemlig i et debatindlæg fast, hvor vigtigt det er med netop lokale politikker. Og Signe Friberg Nielsen understreger både, at seksuel chikane er ’helt uacceptabelt’ på statslige arbejdspladser – og at problemet er arbejdsgiverens ansvar. Vi er enige.

POLITIKKER GØR det ikke alene. For at ændre en kultur, skal problemet frem i lyset. Der skal ord på. Så lad være med at gemme det væk, hvis du oplever krænkelser – af dig selv eller andre. Tal med dine kolleger. Tal med din tillidsrepræsentant. Ifølge HK’s undersøgelse holder et stort flertal af de krænkede i dag deres oplevelse for sig selv.

Og endelig: Sig fra, når nogen overtræder dine grænser. Fjern hånden fra låret, vrist dig fri at det uønskede knus, stop den slibrige tale. Klare markeringer er også med til at justere en anløben kultur.