Anita Gyldendahl Jensens kolleger bytter job p.t. - og det synes hun er helt fint
Corona-restriktionerne i 7 kommuner i Nordjylland har fået dagligvarecheferne til at tænke kreativt. De bytter medarbejdere under nedlukningen.
Mange medarbejdere i butikkerne bor nemlig i én kommune, men arbejder i en anden.
Indtil fredag aften 13.11. blev disse medarbejdere rådet til ikke at forlade deres egen kommune for at tage på arbejde, hvilket kunne betyde personalemangel i butikkerne i de syv kommuner.
Fredag aften blev anbefalingerne fra regeringen lempet, sådan at borgerne i de 7 kommuner godt må rejse rundt internt i de 7 kommuner, men ikke frem og tilbage til f.eks. Aalborg. Føtex i Brønderslev er en af de butikker, som er blevet ramt af nedlukningen og som sagt har taget kreative metoder i brug. Føtex-kæden er en del af den store, landsdækkende koncern Salling Group, som også omfatter bl.a. Bilka og Netto.
Stort logistisk puslespil
Den store dagligvarebutik i Brønderslev beskrev ”byttehandelen” på sin Facebook-side i sidste uge:
2 d. ·
Tag godt imod vores nye kollegaer i føtex Brønderslev🤗
Som alle andre skal vi også undgå at krydse kommunegrænserne den næste tid, hvis det er muligt.
Og sammen med vores gode, nordjyske kollegaer i føtex, Bilka, BR, Netto og Salling har vi de sidste dage knoklet for at få det store logistisk puslespil til at gå op, så vi bedst muligt kan medvirke til det.
De gode kollegaer fra vores varehus, der har bopæl i en anden kommune, vil derfor for en stund arbejde i en anden butik i deres egen kommune.
Men det betyder også, at vi byder velkommen til Lone, Annie, Camilla, Martin, Kathrine, Helle, Ella og Silje, der bor her i kommunen og skal være en del af vores lille føtex Brønderslev-familie den næste tid.
Så velkommen til føtex Brønderslev og tag rigtig pænt imod dem. De glæder sig meget til at møde jer💙
Kate Ziegler, nordjysk formand for HK Handel: - Det er vigtigt, at butikkerne har personale nok
Føtex Nørresundby ligger i Aalborg Kommune, og Anita Gyldendahl Jensen er tillidsrepræsentant for HK’erne i butikken. Hun er også arbejdsmiljørepræsentant og bestyrelsesmedlem i HK Handel Nordjylland. Anita fortæller, at Føtex Nørresundby i disse uger har 2 ”nye” medarbejdere, begge elever bosat i Aalborg-området, som plejer at køre til henholdsvis Føtex i Hjørring og Brønderslev for at arbejde. Det må de så ikke nu. Omvendt så arbejder den faste grøntelev i Hjørring, fordi han bor deroppe og nu må blive dér.
- Det er en rigtig fin idé; der er ingen, der skal hjem at gå, og os i butikkerne skal ikke løbe stærkere, siger Anita Gyldendahl Jensen. Hun kender ingen eksempler på, at folk har sagt nej til at bytte og som følge deraf må holde fri uden løn.
Kate Ziegler, formand for HK Handel i Nordjylland, synes som udgangspunkt også, at det er godt at håndtere situationen her og nu på den måde:
- Det er en god idé, at man prøver at finde løsninger, så butikkerne kan køre i de 7 kommuner. Det handler meget om dagligvarebranchen lige nu, fordi det jo er vigtigt, at butikkerne har personale nok, så borgerne kan købe fødevarer, siger Kate Ziegler.
Sæt fart på nethandelen
Hun påpeger, at muligheden er mest aktuel for store kæder som Salling Group og Coop, der har mange butikker i hver kommune, hvilket gør det muligt at bytte medarbejdere.
Det er ikke muligt for den lille enkeltmandsvirksomhed, der for eksempel driver en tøjbutik i en af de 7 kommuner, men som henter sit personale i f.eks. Aalborg.
Denne indehaver kan ikke bytte medarbejdere med nogen, og hun kan næppe argumentere for, at hendes medarbejdere skal have lov at krydse kommunegrænsen, fordi de udfylder en kritisk funktion:
- Der er sjældent nogen, der er døde af at mangle et stykke tekstil, som Kate Ziegler udtrykker det.
Hun anbefaler i stedet trængte butiksejere at sætte fart under deres netbutik, og opfordrer forbrugerne til at handle i de danske butikker på nettet frem for de udenlandske.
Anita G. Jensen: - Måske en god idé at bytte job, også efter coronakrisen, hvis ledelse og medarbejdere vil?
Salling Group var i sidste uge i gang med at omplacere cirka 450 medarbejdere som led i ”bytteregnskabet”. Tallet kan se anderledes ud, efter at regeringen 13.11. lempede restriktionerne, så borgerne nu godt må krydse grænserne mellem de 7 kommuner.
Og hvad så, når coronarestriktionerne engang er hævet? Ville det være fornuftigt at lade medarbejdere slippe for at pendle men derimod bytte sig til et job i den by, de bor i?
Anita Gyldendahl Jensen, tillidsrepræsentant i Føtex Nørresundby:
- Jeg kender ikke ledelsens holdning til det, men jeg tænker, det ville være en god idé at bytte job, så man kunne slippe for køreturen. Hvis ellers folk selv er indstillet på det og har tilsvarende kvalifikationer som den kollega, de bytter med, påpeger hun.
De 7 kommuner
De syv kommuner, hvis borgere anbefales ikke at tage til resten af Danmark før 3. december, med mindre de varetager kritiske funktioner: Frederikshavn, Læsø, Brønderslev, Jammerbugt, Vesthimmerland, Thisted og Hjørring.