Fokus om sexisme

Foto: Tom Ingvardsen

Som spritny medarbejder i en økonomi-afdeling på et rådhus var Tina Madsen overrasket over det engagement, hendes nye, mandlige kollega lagde for dagen. Store smil, overdreven interesse i hendes singleliv og ivrige spørgsmål om, hvilken kæreste Tina Madsen mon skulle have – et A- eller et B-menneske?

- Jeg syntes allerede der, at han var slesk og klæbende, men jeg er jo en pæn pige, så jeg slog det bare hen og prøvede at lukke hans samtaler ned, fortæller Tina Madsen om sin tidligere kollega, der endte med at chikanere hende i mere end et år, før hun gik til ledelsen.

Desværre er jeg nok blevet et andet menneske, end jeg var før krænkelserne. Jeg passer meget på mig selv især overfor mænd. Jeg var åben og tillidsfuld over for ledelsen dengang og fik at vide, at det hele var min egen skyld.

- Tina Madsen

Begyndte at sove dårligt

Hun føler egentlig, at hun sagde tydeligt fra – som den tidlige morgen, hvor han kom ind på hendes kontor og stillede sig med det ene ben bøjet op ad væggen, mens han kækt spurgte hende, om han skulle give hende skedemassage, fordi han havde været på kursus i det hos Joan Ørting (sexolog – kendt fra tv).

- Øh nej, det er jeg ikke interesseret i, svarede hun paf og blev så flov, fordi hun straks blev i tvivl om, hvorvidt hun mon selv kunne have inviteret ham til at spørge om den slags.

LÆS OGSÅ 3 HK'ERES  BERETNINGER: "Jeg kan mærke, at jeg stadig bliver påvirket af at tale om det"

Dagligt kom han med kommentarer om, hvorfor hun dog ikke havde en kæreste, om han skulle finde hende en mand, at hun gik til spilde, fordi hun var single. Tina Madsen begyndte at sove dårligt om natten og prøvede ihærdigt at undgå sin kollega. Hun bemærkede, at han holdt øje med hende og ofte fulgte efter hende på toilettet.

Griner bare

- En dag havde jeg været ude og pudse næse, og da jeg kom ud, stod han og ventede udenfor toilettet, selvom toilettet ved siden af var ledigt. Han spørger mig så, om jeg har været ude og lave stort, mens han vifter sig under næsen og griner fjoget. Jeg svarede: nej, det har jeg ikke og spørger ham, hvorfor han absolut skal bruge det toilet, jeg lige har brugt, når det andet er ledigt? Så svarer han:

- Jamen jeg kan godt lide at komme ud på toilettet lige efter dig, for så dufter der så dejligt af dine dufte, genfortæller Tina Madsen.

Hun siger til kollegaen, at han ikke skal spørge hende om, hvad hun har lavet på toilettet, men det griner han bare af. En anden kollega hører samtalen og blander sig ikke.

HAR TIDLIGERE FÅET ADVARSEL

Efter lidt over et år i afdelingen får Tina Madsen nys om, at den mandlige kollega også tidligere har været efter en kvindelig kontorelev. Men som hendes kvindelige kolleger forklarede, så gik kontoreleven også i stiletter og g-streng, “så det var jo hendes egen skyld”. Til en APV-workshop hvor afdelingen er delt op i grupper af otte medarbejdere, skal de snakke om trivslen i hverdagen.

LÆS OGSÅ: Der skal være nultolerance overfor sexchikane

Tina Madsen føler, at det er et fortroligt rum og åbner op over for sine kolleger og fortæller, at hun er SÅ træt af den mandlige kollegas nærgående adfærd og kommer med eksempler på hans opførsel. En mandlig kollega ryster på hovedet og udbryder, at det har han jo fået en advarsel for tidligere. Efterfølgende kommer en kvindelig kollega hen til Tina Madsen og siger, at Tina Madsen er nødt til at gå til ledelsen med sine oplevelser.

Ubehagelig stemning efter møde

Hun tager sig sammen og går ind til sin mandlige leder, som lytter og siger, at han vil snakke med den mandlige kollega. Efter weekenden bliver de indkaldt til et “konfrontations-møde” – Tina Madsen, den mandlige kollega og den mandlige teamleder. Mandag morgen fortæller Tina Madsen, at hun har talt med sin tillidsrepræsentant, som hun gerne vil have med til mødet. Men det skulle hun åbenbart ikke have gjort …

- Min teamleder blev fuldstændig dirrende af raseri, som jeg aldrig havde set ham før. Han sagde, at jeg brød vores aftale og aflyste derfor mødet. I stedet indkaldte han og afdelingslederen hele afdelingen med 28 kolleger og orienterede om den verserende sag mellem mig og kollegaen, og de oplyser på mødet, at jeg havde involveret HK, fortæller Tina Madsen.

- Stemningen var ekstremt ubehagelig efter mødet, og jeg var ifølge manges opfattelse en ballademager, fordi jeg havde blandet HK ind i det. Min mandlige kollega gik efter mø-det fra kontor til kontor og fortalte alle, hvad jeg havde beskyldt ham for. Så stemningen blev hurtigt vendt mod mig, og ledelsen affærdigede sagen med samarbejdsvanskeligheder, lyder det fra Tina Madsen.

FRYGTEDE AT LIVSGRUNDLAG VILLE SMULDRE

Tina Madsen og den mandlige kollega havde gennem nogle måneder ugentlige møder med teamleder og afdelingsleder om, hvordan det gik.

- Det var frygteligt. Det var som at komme ind og få skæld ud hos mor og far. Jeg begyndte at sove dårligt om natten, jeg stoppede helt med at drikke kaffe, fordi jeg vågnede hver eneste nat. Samtidig havde jeg lige købt hus, så jeg var simpelthen så nervøs for, at hele mit livsgrundlag ville smuldre, hvis jeg blev fyret. Derfor var det bare om at hænge i, forklarer hun.

LÆS OGSÅ: De seksuelle krænkelser er voldsomme, og godtgørelserne er små

Tina Madsen følte, at især den kvindelige afdelingsleder tacklede hele forløbet ekstremt dårligt.

- Hun sagde direkte til mig, at min kollega jo var afdelingens sjove mand, så underforstået måtte jeg være sart. Hun begyndte at fnise, da jeg fortalte, at han fulgte efter mig på to-ilettet, samtidig med at hun insinuerede, at det var min egen skyld, fordi jeg købte hus i nærheden af ham, selvom jeg havde boet i området i mange år, forklarer Tina Madsen.

Kunne mærke der blev snakket

Udover ledelsen følte hun også, at hele afdelingen vendte hende ryggen på nær nogle få kolleger. Hun kunne mærke, at der blev snakket bag hendes ryg, og kollegerne vendte sig væk fra hende, når hun henvendte sig til dem.

Til sidst blev det for meget, og hun blev sygemeldt.

Da Tina Madsen kom tilbage på jobbet, var stemningen ligeså ubehagelig, og hun kom derfor i samarbejde med kommunens HR-afdeling og den lokale HK-repræsentant igennem med at få en omplacering et andet sted i kommunen. Her arbejder hun stadig, mens også hendes tidligere leder og krænker er ansat i samme kommune.

FIK ANERKENDT ARBEJDSSKADE

Året efter anmeldte hun mobningen til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, hvor hun skulle igennem en psykiatrisk udredning. Tre år efter anerkendes det som en arbejdsskade, diagnosen lyder: Midlertidig uspecificeret belastningsreaktion.

I dag er det otte år siden, at de seksuelle krænkelser startede på hendes tidligere arbejdsplads. Alligevel er det noget, der følger hende dagligt både fysisk og psykisk.

- Jeg har fået nogle belastningsreaktioner, der desværre ikke er så midlertidige, som Arbejdsmarkedets Erhvervssikring mener. Bl.a. er jeg begyndt at lide af afføringsinkontinens, når jeg bliver presset eller ved, at der ikke er et toilet i nærheden. Det er meget invaliderende i min hverdag, fordi det betyder, at jeg for eksempel ikke kan gå en lang tur i skoven. Desværre er jeg nok blevet et andet menneske, end jeg var før krænkelserne. Jeg passer meget på mig selv især overfor mænd. Jeg var åben og tillidsfuld over for ledelsen dengang og fik at vide, at det hele var min egen skyld. Jeg sover stadig dårligt om natten, men det værste er helt klart, at hensynet til mine maveproblemer begrænser mine sociale udfoldelser. Jeg reagerer meget fysisk på det psykiske pres og har faktisk netop skrevet til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring for at få min sag genoptaget, da den midlertidige belastningsreaktion er blevet kronisk, fortæller Tina Madsen.

Tinas råd: lad være med at vente

Hvis hun skal give et godt råd til andre, der står i samme situation – siger hun prompte:

- Man skal i hvert fald ikke vente et helt år i håb om, at man kan klare det selv. Det er vigtigt, at man taler højt til sine kolleger og sin ledelse. Og så skriv dagbog. Skriv ned, skriv ned, skriv ned. Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, din leder og HK vil selvfølgelig bede om eksempler på chikanen, og derfor er det godt at skrive hændelserne ned. Så har du det sort på hvidt, slår Tina Madsen fast.

Tina Madsen er et opdigtet navn, men redaktionen er bekendt med hendes identitet, ligesom hendes HK-afdeling bekræfter hændelsesforløbet.

Du får gode råd og faglig hjælp – når du er i job

Vi er eksperter i dine vilkår på jobbet – for hver arbejdsplads har sin egen kontaktperson og faglige medarbejder hos HK. Hun kender de unikke vilkår, som lige præcis jeres arbejdsplads har. Og så kender hun dit fag. Derfor er du garanteret kompetent og professionel rådgivning, uanset om det handler om løn, stress, arbejdsmiljø eller spørgsmål om overenskomst. Du er altid velkommen til at kontakte dine lokale afdeling for at få råd og vejledning.