Kommunale medarbejdere kan se frem til lidt større julegaver i år. I hvert fald svarer 54 kommuner ud af 73 besvarelser, i en rundspørge foretaget af Jyllands-Posten, at de giver julegaver i år. Syv af dem svarer, at de giver en større gave i år som tak for en særlig indsats under corona-krisen.

I Aarhus Kommune har de normalt ikke tradition for at give julegaver, men borgmester Jacob Bundsgaard (S) har udtalt, at gaven i år skyldes en ”særlig anerkendelse af det store arbejde, som medarbejderne har udført i en svær situation”. Kommunen har afsat 7 miliioner kroner til at give 29.000 medarbejdere i kommunen et gavekort på 250 kroner til lokale restauranter, hoteller eller kulturinstitutioner.

Julegaver skaber debat

Corona-julegaverne deler dog vandene. I Horsens Kommune har man f.eks. valgt ikke at give julegaver, fortæller kommunaldirektør Peter Sinding Poulsen til Jyllands-Posten.

- Vi har haft drøftelser om, hvordan man kan erkende den store indsats, som vores ansatte har leveret i 2020 som følge af covid-19. Vi – i direktionen – mener dog ikke, at julegaver til medarbejdere er den rigtige vej at gå. Vi har som offentligt ansatte naturligvis en pligt til at levere en ekstraordinær indsats, når landet er i en så omfattende krise. Der er masser af mennesker, som har mistet job, og der er virksomheder, foreninger, kulturinstitutioner og meget andet, som lider voldsomt. Så er det – efter vores opfattelse – et forkert signal at give julegaver til kommunalt ansatte, siger han.
Også professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh mener, at der påhviler de offentlige arbejdspladser et særligt ansvar.

- Hvis politikerne gerne vil anerkende medarbejderne, kunne de også tage et mundbind på og gå en rundtur i frontlinjen og sige tak. Det tror jeg, at man havde vundet mere anerkendelse ved. Ddet særlige ved at være offentligt ansat er, at man yder en indsats og gør det, der er brug for, siger han til Jyllands-Posten.