- Jeg har rigtig svært ved at se, at der kan spares godt 1 milliard kroner [på beskæftigelsesindsatsen], uden at det går ud over kvaliteten for borgerne.

Sådan lyder det fra Mads Samsing, HK Kommunals næstformand, der i et større indlæg i Altinget kommenterer på Folketingets beslutning om, at den nye ret til tidlig pension skal finansieres af blandt andet en 1,1 milliard stor besparelse på jobindsatsen.

Vilkårlig besparelse

At beløbet lige er landet på 1,1 milliarder kroner er ifølge Mads Samsing helt uden fagligt belæg.

- Det handler tilsyneladende alene om, at det lige var det, der skulle bruges til at finansiere aftalen om tidlig pension. Uden nærmere begrundelse. Den tilgang er i sig selv problematisk, skriver Mads Samsing, der samtidig slår fast, at den kommunale beskæftigelsesindsats er langt bedre end sit rygte.

Investeringer og regelsaneringer

Besparelser på beskæftigelsesindsatsen er en rigtig dårlig strategi, mener HK Kommunals næstformand, der peger på, at mange kommuner i stedet har gode erfaringer med at investere i indsatsen – til gavn for både mennesker og økonomi.

Og så vil det gavne beskæftigelsesindsatsen at sanere i reglerne om kontaktforløbet herunder at permanentgøre muligheden for digital og telefonisk kontakt, lyder det fra næstformanden, der understreger, at regelsanering skal give mere kvalitet og ikke besparelser.

Udgifter til eksterne aktører

Skal sparekniven endelig svinges, bør det ifølge Mads Samsing i det mindste ske velovervejet og præcist.

Han foreslår at gå udgifterne til aktivering igennem med en tættekam for blandt andet at få klarhed over, hvorvidt pengene til anden aktør er givet godt ud.

Giv beskæftigelsesområdet ro

Derudover vil man kunne reducere udgifterne, hvis reform- og projektpresset på beskæftigelsesområdet bliver lettet. Næstformanden peger på, at det ikke er gratis at implementere reformer og nye regler og slet ikke i det omfang, den kommunale beskæftigelsesindsats har været udsat for.

- Det kræver mange ressourcer at formulere projektansøgninger, implementere projekter og dokumentere effekten af dem. Giv nu medarbejderne ro, tillid og opbakning til at hjælpe borgerne videre. For der er ikke noget, de hellere vil, end at lykkes med deres vigtige arbejde, lyder det i indlægget i Altinget.

Artiklen er opdateret 25. november 2020