trine bramsen

Forsvarsminister Trine Bramsen var 27. november 2020 kaldt i samråd for at redegøre for, hvordan ISS kan forbedre den service på Forsvarets adresser, som i længere tid er blevet udsat for massiv kritik. Foto: Keld Navntoft.

ISS har tilbudt 50 millioner kroner for at slippe ud af kontrakten med Forsvaret. Forsvaret holder penge tilbage fra ISS i en grad, så ISS truer med inkasso. Og Forsvarsminister Trine Bramsen har nu sat Kammeradvokaten til gennemgå kontrakten med ISS.

Det var bare nogle af nyhederne i et samråd i Folketingets Forsvarsudvalg fredag formiddag den 27. november 2020, hvor forsvarsministeren også erklærede sig åben for at tage den udliciterede opgave tilbage.

LÆS OGSÅRita: Forsvarets ansatte kan ikke vente på juridisk slagsmål

De Konservatives forsvarsordfører Niels Flemming Hansen havde kaldt forsvarsminister Trine Bramsen i samråd efter de seneste måneders massive kritik af den service, som ISS leverer på Forsvarets adresser landet over.

Spørgsmålet lød, hvordan ISS Facility Service fremadrettet kan sikre en tilfredsstillende service.

Partnerskab med bindinger

I sit svar lagde Trine Bramsen blandt andet vægt på, at milliardkontrakten mellem Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse (FES) og rengøringsgiganten er indgået som en partnerskabsaftale med en række juridiske og økonomiske bindinger.

- I denne uge har jeg givet FES mandat til, at Kammeradvokaten undersøger de juridiske forhold i ISS-kontrakten. Det er hardcore jura, som vi nu skal se på, forklarede ministeren.

Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti undrer sig over, at Kammeradvokaten først nu bliver inddraget.

- Forsvarsministeren siger, at hun har kendt til problemerne, siden hun startede som minister. Hvorfor i alverden skal vores ansatte vente i halvandet år? Hvorfor igangsatte hun ikke en kammeradvokatundersøgelse, første gang hun hørte om problemerne? Og hvad er den juridiske strategi, spurgte han.

Men der var igangsat en række tiltag og forsøgt at løse problemerne i samarbejde med leverandøren, forklarede ministeren.

Er det en dårlig kontrakt?

En række af Forsvarsudvalgets politikere havde læst om de massive klager ikke mindst fra de over 6.000 medlemmer af Facebook-gruppen ’Til kamp mod ISS’. En gruppe, som primært er for ansatte i det danske forsvar.

Niels Flemming Hansen og flere andre politikere ville gerne have et svar på, om kontrakten er overholdt. Og hvorfor man ikke har lavet et opgør med ISS, hvis de ikke lever op til kontrakten.

- Er det en dårlig kontrakt, spurgte Enhedslistens Eva Flyvholm. 

- Kontrakten er meget løst formuleret på en række områder. Derfor er det ikke sort-hvidt i forhold til, hvad der skal leveres. Og hvad der bliver leveret. Og det har altså krævet en nøjere juridisk granskning, forklarede Trine Bramsen, der også fik nævnt, at kontrakten, som er Danmarks største facility management-kontrakt, blev indgået under den tidligere Lars Løkke Rasmussen-regering. 

- Leverandøren skal levere det, som står i kontrakten. Jeg står på de ansattes side. Jeg vil, at de ansatte har ordentlige forhold. Der skal være ordentlig service, understregede forsvarsminister Trine Bramsen.

Niels Flemming Hansen spurgte også til, om Forsvaret overholder sin del af aftalen. Og til, hvad man har købt. Den konservative ordfører havde op til samrådet hørt, at den service level, som Forsvaret har købt hos ISS lyder på, at ”der skal se rent ud, men der skal ikke nødvendigvis være rent.”

Der var gået cirka 46 minutter af samrådet, da Niels Flemming Hansen smed en mindre bombe og angiveligt citerede dele af indholdet fra en fortrolig mail til Forsvarsministeriet.

- Det er blevet mig oplyst, at Forsvarsministeriet har et udestående med ISS på et større tocifret millionbeløb, som der er rykket for fra ISS’ side med inkassovarsel. Hvad er renterne på de beløb? Og er det at opretholde sin del af aftalen?

- Jeg sidder her med en e-mail, som er modtaget ovre hos jer. Der er sendt en e-mail den 3. september fra en general manager i ISS med tilbud om at komme ud af kontrakten. Hvor ISS forpligter sig til at betale – uden at gå for meget i detaljer ... De tilbyder at komme ud af kontrakten – og vil betale omkring 50 millioner i år. Kan ministeren kommentere på de oplysninger?

Åben for at hjemtage opgaven

Det lykkedes dog ikke den konservative ordfører at få klare svar på de spørgsmål, og han lovede, at der nok kommer flere samråd om sagen.

Hvad kan forsvarets ansatte forvente? Hvad er tidsperspektivet for en løsning, spurgte Niels Flemming Hansen også.

Trine Bramsen kunne ikke give en dato for en løsning. Men som flere af medlemmer af Facebook-gruppen mod ISS har foreslået, og som udvalgets politikere også spurgte til, åbnede Trine Bramsen for at drøfte muligheden for at Forsvaret hjemtager opgaver, når det er juridisk muligt.

- Tak til ministeren for at ville undersøge, om vi skal hjemtage det her. Det er rigtig godt, hvis vi kan få den drøftelse, lød det fra Enhedslistens Eva Flyvholm.

Redaktionen har modtaget denne kommentar fra forsvarsminister Trine Bramsen:

“Den aftale, som blev indgået under den tidligere regering, er ikke god. Der er for mange klager over ISS. Jeg er dybt optaget af at sikre ordentlige vilkår - og er derfor for længst gået igang med at lave om på de forhold, som blev etableret under den tidligere regering. Drøftelser om kontraktforhold skal dog ske på solidt økonomisk og juridisk grundlag, så soldaterne ikke ender med regningen.”

Du kan læse mere eller se samrådet i Folketingets Forsvarsudvalg på ft.dk

 

 

Artiklen er opdateret 27. november 2020