Man skal tage sit arbejde alvorligt. Men det betyder ikke, at man også skal tage sig selv alvorligt.

Sådan lød et af hovedbudskaberne fra humorist og foredragsholder Rune Green, da han på en grå septemberdag gav HK Handels arbejdsmiljørepræsentanter et indblik i, hvorfor humor er essentielt for et godt arbejdsmiljø. 

For det er ikke nok at have fokus på hævesænkeborde og gode arbejdsstillinger, hvis vi skal trives på arbejdspladsen. Faktisk kom det at have det sjovt, mens man arbejder, ind på en andenplads, da en gruppe forskere undersøgte danskernes holdning til, hvad der skaber et godt arbejdsliv. Kun overgået af glæden ved en høj faglighed, forklarede Rune Green.

- Man kommer langt ved at beslutte sig for at opfatte tingene humoristisk. Det handler ikke om at tvinge sig selv eller andre til at være evighedsoptimister, men det handler om vores måde at gå til tingene på. Man kan godt vælge at pakke de udfordringer, man møder, ind i et humoristisk røgslør, uddyber han.

Fire værktøjer til et bedre arbejdsmiljø
Rune Green fremhævede fire forskellige værktøjer som essentielle for at skabe et godt psykisk arbejdsmiljø. Det første er at møde kunder, kolleger og arbejdsforbindelser med venlighed, imødekommenhed og interesse.

Andet værktøj er at beslutte sig for at klare opgaverne sammen som et team, fordi det skaber et uvurderligt sammenhold til gavn for arbejdsmiljøet at klare store udfordringer sammen.

- Når skruen bliver strammet, og vi bliver bragt ud af fatning, har vi en optimal mulighed for at styrke vores relationer. Hvis man kommer sammen igennem krisen, har man en styrke i forhold til at klare næste udfordring, mener Rune Green.

For at illustrere sin pointe, bad han arbejdsmiljørepræsentanterne stille sig over for hinanden to og to, hvorefter de skiftevis skulle hoppe og klappe. Situationen var så fjollet, at deltagerne sammen brød ud i store grin.

Tryg ved at tage fejl
Øvelsen skulle også vise, at man nemmere tør kaste sig ud på dybt vand, når man føler sig tryg. Det føles mere sikkert at træde ved siden af, når man føler sig på sikker grund. Derfor er Rune Greens tredje værktøj til at skabe et godt arbejdsmiljø, at man formår at skabe en tryg atmosfære med plads til at fejle. 

Det er i særdeleshed vigtigt at kunne grine af sig selv, når man begår fejl, og derfor er humor essentielt på arbejdspladsen – undtagen i visse situationer, forklarede Rune Green.

For når det gælder hans fjerde værktøj, skal man ikke forsøge at redde en konfliktsituation ved hjælp af humor. Der er det bedre at tale sammen og arbejde på at løse konflikten.

- Humor er ikke et vidundermiddel. Man skal for eksempel ikke bruge det i konflikter. Der er det klar og direkte tale, der skal til, så der ikke opstår misforståelser, siger Rune Green.