Lene Roed. Formand for HK Kommunal

 

Flere handicappede og psykisk syge borgere har fået ændret deres hjælp fra seks kommuner, efter kommunerne har samarbejdet med resultatlønnede sparekonsulenter. Men selv om kommunerne Kerteminde, Stevns, Nyborg, Rebild, Allerød og Hedensted selv har vurderet, at samarbejdet var helt lovligt – har Ankestyrelsen nu råbt vagt i gevær, skriver Altinget Kommunal.

Det glæder HK Kommunals formand Lene Roed, at kommunerne nu skal genoptage de sager, hvor sparekonsulenterne har været indblandet.

- Det er slet ikke rimeligt, hvis udgangspunktet for den offentlige sagsbehandling er udført af private konsulenter. Offentlige myndighedspersoner er garanter for en fair sagsbehandling, derfor er det helt utilstedeligt, at man lader eksterne konsulenter finde besparelser i borgernes sager. Det handler om borgernes tillid til vores velfærdssamfund, og vi har desværre set en hel del eksempler på, at borgerne ikke får de ydelser, de har krav på, når man udliciterer den offentlige service, lyder det fra HK Kommunals formand, Lene Roed.

Ulovligt at eksterne konsulenter er en del af sagsbehandlingen

Jurist og studielektor på Aalborg Universitet Søren Blæsbjerg har fulgt sagen tæt og gennemgået Ankestyrelsens henvendelser til kommunerne. Ifølge ham er budskabet ikke til at misforstå.

- Ankestyrelsen siger, at der er en habilitetsmangel, og kommunen derfor er forpligtiget til at genoptage sagerne, siger Søren Blæsbjerg til Altinget.
Konsulenterne har hjulpet kommunerne med sagsforberedende arbejde baseret på resultatløn. Det vil sige, at jo flere penge de sparer kommunerne for, jo flere penge får konsulenterne. Og det er ulovligt, slog Ankestyrelsen allerede i sommer fast.

De seks kommuner mente ellers ikke, at konsulenterne var direkte involveret i sagsforberedende – og dermed ulovligt – arbejde. Men flere af kommunerne retter nu ind efter Ankestyrelsen og genoptager borgernes sager. En af dem er Stevns Kommune.

- Vi må bare konstatere, at vi ikke har været skarpe nok til at læse, hvad Ankestyrelsen skrev (i udtalelsen fra juni red.). Det er ikke, fordi vi har noget imod at genoptage sager, hvis vi skal det. Det gør vi selvfølgelig, siger Ralf Klitgaard Jensen, der er direktør for sundhed og omsorg i Stevns Kommune til Altinget.