Lad os nu sige, man har siddet til et kursus eller et møde i et politisk parti eller i sin fagforening – og en af deltagerne er testet positiv for covid-19.
Er det så et brud på persondataloven, hvis man oplyser om, hvem der har siddet med ved mødet – endda med navns nævnelse?
For umiddelbart kan det lyde som et brud på GDPR-lovgivningen, ifølge et spørgsmål til fra retsudvalget til justitsminister Nick Hækkerup.
Og nu har ministeren svaret klar.
Oplysning om navne skal være sagligt begrundet
- Databeskyttelsesreglerne er ikke til hinder for smitteopsporing af COVID-19, heller ikke at der rettes henvendelse til personer, som har været i nærheden af en smittet person, lyder svaret.
Betingelsen er dog, at videregivelsen af oplysninger om en smittet person selvfølgelig skal være sagligt begrundet i hensynet til smitteopsporing, ligesom de oplysninger, der videregives, skal begrænses til det nødvendige.
- Man skal derfor altid overveje, om det er nødvendigt at nævne navnet på den person, som er smittet, for at sikre en effektiv smitteopsporing. Hvis det f.eks. er tilstrækkeligt for deltagere i et kursus at vide, at en anden deltager er testet positiv for COVID-19 uden at nævne navnet på vedkommende, bør man ikke videregive navnet på den smittede.