Frustrerende at være vidne til

- Vi er simpelthen så trætte af, at administrationen i den offentlige sektor og senest i Aarhus Kommune gang på gang bliver fremstillet som om, at administrationen er en hindring for velfærden – og noget, der kan spares på uden konsekvenser. Det virker til, at de slet ikke forstår, at administrationen er nødvendig for at opretholde og sikre en god velfærd, siger Hans-Henrik Hansen, formand for HK Kommunal Østjylland og fortsætter:

- Der skal naturligvis ikke være mere administration end højst nødvendigt, men administration er et håndværk, der sikrer borgernes retssikkerhed og ikke mindst god service og velfærd, og det fortjener at blive omtalt med respekt og anerkendelse. Arbejde og identitet hænger sammen og den dårlige retorik og omtale påvirker både arbejdsglæde, trivsel og arbejdsmiljø for vores medlemmer.

 

Hans-Henrik Hansen, formand for HK Kommunal Østjylland

Formand Hans-Henrik Hansen.

 

Stop med at tale om kolde hænder

I HK Østjylland har bl.a. de faglige konsulenter Jesper Eriksen og Henrik Gottlieb Hansen hjulpet de pressede medlemmer i Aarhus Kommune.

- Rigtig mange af vores medlemmer arbejder med direkte borgerkontakt. De bliver omtalt som ”de kolde hænder,” men de yder både varm og venlig service og omsorg over for borgerne. Så de oplever det meget nedværdigende at blive omtalt som ”de kolde hænder”. De føler, at betydningen af deres arbejde bliver talt ned. Og så er de bare enormt pressede efter en årrække med nedskæringer. Det stresser dem på flere måder, og vi er glade for at kunne hjælpe dem, fortæller Henrik Gottlieb Hansen.

 

Det slider på medlemmerne

Fællestillidsrepræsentant i Aarhus Kommune, Børn og Unge, Ole Sønderup er en af underskriverne på brevet til byrådet:

- Vi er altså professionelle, der er uddannede i administration. Vi har en stor faglig stolthed, så vi bryder os ikke om at høre vores arbejde omtalt som bl.a. administrativt bøvl eller gang på gang som noget, der bare kan spares væk. Det påvirker naturligvis vores arbejdsmiljø, og det slider på vores kollegaer. Vi føler, at vi er nødt til at komme med et nødråb nu, for vores situation er præget af utryghed og dårlig stemning. Det er ikke i orden at omtale en loyal medarbejdergruppe på den måde, og derfor har vi skrevet til byrådets medlemmer, slutter Ole Sønderup.

Ole Sønderup. Fotograf: Tom Ingvardsen

Fællestillidsrepræsentant Ole Sønderup. Fotograf: Tom Ingvardsen.

 

Politikere kan genkende HK’ernes billede

Aarhus Stiftstidende har spurgt nogle politikere til reaktionen på brevet, og flere kan godt forstå, hvad HK'erne mener. Jan Ravn Christensen, SF udtaler bl.a. til Aarhus Stiftstidende:

- Jeg kan genkende kritikken et stykke af vejen. Der er jo generelt en tendens til at administrationen bliver omtalt på en negativ måde. ... Jeg vil tage det til mig og tænke mere over, hvordan jeg udtrykker mig i fremtiden.

Den konservative Mette Skautrup siger bl.a. følgende til avisen:

- Når vi som politikere siger, vi vil have mindre administration, skal vi være bedre til at sige, hvad det er for opgaver, vi ikke ønsker løst, for det er jo i virkeligheden det, vi mener.

 

Nu er det tid til dialog

For Hans-Henrik Hansen er det glædeligt, at der har været så stor bevågenhed omkring sagen i Aarhus.

- Det glæder mig, at vi har fået så stor pressedækning, for jo mere fokus, jo større chancer for at forbedre vilkårene for vores medlemmer. Nu vil vi gå i dialog med de politikere, som på baggrund af brevet har ønsket at tale videre med os og fællestillidsrepræsentanterne, slutter Hans-Henrik Hansen.