Du kan læse mere om lovgivningen i denne HK-nyhed: Ny lov om coronatests: hvad kan din chef kræve? eller hos Fagbevægelsens Hovedorganisation, der har denne temaside: Corona og COVID-19: Få svar på dine spørgsmål i FH-vejledning.

 

Antigentest kontra PCR-analysen

I starten af november kom det frem, at antigentests er langt mindre følsomme end PCR-testen. Sundhedsstyrelsen har meldt klart ud, at antigentests ikke bør benyttes, hvis du har symptomer på covid-19 eller har været i nær kontakt med en smittet. Læs mere om den anbefaling her: Antigentest bør ikke bruges, hvis du har symptomer på COVID-19 eller er nær kontakt.

- Et fravalg af antigentest er også et samfundsspørgsmål om at få effektivt stoppet smittekæderne ved brug af en analysemetode, der er pålidelig, mener DL-F-formanden, Susanne Bahne Hansen.

DL-F opfordrer til, at såfremt I på jeres arbejdsplads bliver mødt med brugen af antigentest, bør I tage fat på jeres tillidsrepræsentant og/eller arbejdsmiljørepræsentant – eller den lokale HK-afdeling.

 

Sundhedsstyrelsens retningslinjer skal selvfølgelig følges

I DL-F er der en bekymring for, at nogle arbejdsgivere kan være fristet af at anvende antigentest/quicktest, når det drejer sig om at få medarbejderne hurtigt testet og retur på arbejdet.

- Med den analysetekniske indsigt vi i DL-F har, er vores klare anbefaling, at man skal lade sig covid-19-teste med PCR-analysen – også selvom svartiden er længere end med antigentest, udtaler Susanne Bahne Hansen.

- Samtidig har jeg svært ved at forestille mig, at der er arbejdsgivere, der ikke vælger at følge Sundhedsstyrelsens retningslinjer på det her område. Jeg ved, at arbejdsgiverne på mange andre punkter har gjort et ihærdigt forsøg på at følge Sundhedsstyrelsens retningslinjer. De gode takter skal selvfølgelig fortsætte og derfor må den eneste rigtige løsning være at gøre brug af den mest valide analysemetode – nemlig PCR-analysen, slutter Susanne Bahne Hansen.