Kvinde er træt på hjemmekontoret

SÆRLIGE TILTAG I 38 KOMMUNER

Er du ansat eller bor du i en af de 38 kommuner, der er indført særlige restriktioner og tiltag i, så tag et kig i vores FAQ - her opdaterer vi løbende med relevant info om corona

Flyder dagene sammen, har du svært ved at holde gejsten oppe, og føler du dig ensom på hjemmekontoret? Så er du langt fra alene. Nye restriktioner sender endnu flere hjem for at arbejde – og omkring de store byer lukker store dele af samfundet ned.

Men en ny hjemmeside fra det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) giver dig tips, tricks og gode råd til, hvordan du kommer igennem krisen.
Det hele er baseret på resultater fra et større NFA-forskningsprojekt med titlen 'Mental Sundhed og Arbejdsfællesskaber under coronakrisen', hvor NFA-forskerne har interviewet flere end 100 ansatte fra forskellige danske arbejdspladser.

- Vi håber, hjemmesiden vil fungere som en slags hjælpepakke, der kan bruges til at forbedre det psykiske arbejdsmiljø og skabe trivsel på arbejdspladsen, uanset om folk er hjemmearbejdende eller fortsat møder ind, siger Malene Friis Andersen, der er en af forskerne bag hjemmesiden til A4 Arbejdsmiljø.

Et centralt mål med hjemmesiden er at hjælpe kolleger og chefer med at få genskabt den fællesskabsfølelse, der rullede ind over de danske arbejdspladser i begyndelsen af coronakrisen.
- I foråret var der stor opmærksomhed på, hvordan kollegerne havde det, og der blev spillet tillidsbingo og 'kender du typen'-spil virtuelt, og ledelsen sendte chokolade hjem til de ansatte. Det fokus er der brug for igen. Når smittetrykket stiger, som vi ser i disse uger, og restriktionerne strammes, kan der opstå en vis mathed, og den mentale sundhed i befolkningen tager et dyk, forklarer hun til A4 Arbejdsmiljø.

4 gode råd fra forskerne

  1. TAL OM JERES TRIVSEL. Prioriter at drøfte trivsel på jeres digitale møder. Hav f.eks. en ugentlig status, hvor I angiver, om I er i rød zone (mistrivsel), gul zone (middel trivsel), grøn zone (i god trivsel). Indled jeres møder med at stille spørgsmålet ”hvordan har du det?” til hinanden.

  2. PLEJ JERES RELATIONER. Det er ekstra vigtigt at pleje jeres relationer på arbejdspladsen, når I arbejder på distancen. For eksempel ved at holde virtuel fredagsbar, fælles morgenmad, tillidsbanko eller serieklub.

  3. GIV ET VIRTUELT SKULDERKLAP. Når man arbejder på distancen, kan man opleve at sidde alene med de svære og kedelige arbejdsopgaver. Det kan gøre det vanskeligere at opretholde arbejdsmotivation og trivsel. Derfor er det ekstra vigtigt med et virtuelt skulderklap og anerkendelse af hinandens indsats.

  4. TAL ÆRLIGT. Nogle kolleger kan være mere berørte af coronakrisen end andre og kan være i større risiko for at opleve mistrivsel. Prioriter og øv jer i at tale ærligt med hinanden om, hvordan I har det, så I har mulighed for at yde passende omsorg og støtte til hinanden. For eksempel ved at aflaste hinanden i forhold til arbejdsopgaver.