Hvad får dine apps på din iPhone til at fungere? Hvordan virker YouTube egentlig? Hvorfor kan Facebook se, hvilke ting jeg bedst kan lide?

Svarene på de spørgsmål kan virke lidt abstrakte og lidt langt væk fra de fleste hverdag.

Mange – unge som lidt ældre – tænker ikke meget over, hvordan motoren, hardware og software, fungerer, når de hiver deres iPad eller laptop frem.

Det skal YouTube-kanalen, Tænk i Tech, lave om på. Den blev lanceret af IT-Universitetet for et par dage siden. Her midt i december, næsten som en lille ekstra julegave til tech-interesserede. Ideen med kanalen er, den både skal informere og inspirere. De første 12 udsendelser viser, hvordan man som begynder giver sig i kast med at programmere i Java.

Teknologien tilgængelig

Men ud over det skal brugerne i fremtiden også kunne møde personligheder, som kan være med til at inspirere brugerne. Det kan være en musiker, der bruger sin computer til at indspille musik. Eller det kan være en iværksætter, som udvikler teknologivirksomheder.

”Med Tænk i Tech vil vi gøre teknologien tilgængelig der, hvor de unge allerede er i deres fritid, hvilket jo i høj grad er på YouTube og Instagram.,” siger Anna Lohmann Ahlbom, projektleder for Tænk i Tech. Hun fortsætter:

”I onlineuniverset (Tænk i Tech, red.) kan de unge komme i gang med at programmere, men også få viden om, hvad man egentlig kan med IT. Formålet er vise, at teknologi og kodning er for alle og give inspiration til, hvordan IT kan bruges kreativt, for eksempel til at lave musik, skabe kunst eller løse vigtige samfundsproblemer. Det handler om at få viden ud fra universitetet og ind på ungdomsværelserne.”

En ret vild oplevelse

En af de IT-studerende, man kan møde på YouTube, er Melissa Høegh Marcher. Hun havde selv ingen erfaring med at programmere, inden hun begyndte på IT-Universitetet. Derfor kender den studerende udmærket til aha-følelsen, når man begynder at få et indblik i det, der sker inde bag de farvestrålende ikoner på skærmen.

”Det er en ret vild oplevelse at starte på softwareudvikling som programmerings-nybegynder. Man begynder at tænke på teknologi på en helt ny måde. Lige pludselig bruger man ikke kun Facebook og Spotify. Man tænker også over, hvordan de er blevet udviklet,” siger Melissa Høegh Marcher.

Ud over YouTube kan man også finde projektet på Instagram.

Planen er at udvide YouTube-kanalen med fysisk undervisning, når vi er kommet ud over COVID-19-epidemien. Her skal de IT-studerende ud i foreninger og på efterskoler for at undervise. Den del af projektet forventer man dog først at sætte i værk i første halvdel af 2021.

Pengene til projektet er kommet fra Novo Nordisk Fonden, som har bidraget med knap 3.9 millioner kr. over en periode på tre år. Dengang hed projektet ”Coding4You – en introduktion til kodningens verden”, som sammen med en masse andre projekter fik 30 millioner kr. fra fonden, fremgår det af dennes hjemmeside.

screenshot fra ITU.dk

Her har du Ingrid, som viser brugerne, hvordan man kan komme i gang med at programmere i Java.(billede er screenshot fra ITU.dk)