Formand for HK Handel Per Tønnesen Formand for HK Handel, Per Tønnesen, frygter arbejdsløshed i detailhandlen efter nye restriktioner blev indført d. 16. december 2020.Foto: Simon Klein Knudsen.

Det kommer til at gå hårdt ud over antallet af arbejdspladser i detailhandlen, at regeringen har besluttet at lukke butikker og storcentre i en længere periode for at tøjle coronaepidemien. Det frygter Per Tønnesen, formand for HK Handel.

- Vi har forståelse for, at regeringen finder det nødvendigt at indføre nye restriktioner, for vi står i en vanskelig situation med stigende smittetal. Men vi er bekymret for, at de mange restriktioner vil betyde, at vi går en vinter og et forår i møde med mange flere arbejdsløse i detailhandlen. Ligesom vi må forvente, at flere virksomheder går konkurs. Derfor er det vigtigt, at regeringen følger op med tiltag tilpasset situationen, siger han.

Det er blandt andet udsigten til stigende nethandel hos udenlandske webshops, der bekymrer Per Tønnesen.

- Hver gang vi flytter 100 kroners omsætning fra en fysisk butik til en netbutik, bliver 25 kroner deraf brugt i udlandet. Det betyder, at vi mister arbejdspladser til udlandet, men samtidig går statskassen også glip af moms, hvis webshoppen hører hjemme i et EU-land, uddyber han.

Efterlyser refleksion

Formanden for HK Handel opfordrer samtidig regeringen til at reflektere grundigt over, om de hidtidige restriktioner har været de rigtige, og om de har været effektive. 

- Detailhandlen er stærkt påvirket af de indgreb, der allerede er indført. Men vi savner en evaluering af, om de har været indført på de rigtige steder og på det rigtige tidspunkt. Jeg savner eksempelvis evidens for, at mundbind virker, særligt set i lyset af, at vi nu indfører nye restriktioner i en branche, der har nogle af de færrest påviste tilfælde af covid-19, siger Per Tønnesen og tilføjer:

- Vi har brug for at få påvist, at grundlaget for yderligere restriktioner i detailhandlen er tilstede.

 

Har du brug for hjælp?

Er du ramt af nedlukningen, har du spørgsmål, eller har du brug for hjælp? Kontakt din tillidsrepræsentant på arbejdspladsen eller ring til din afdeling på 7011 4545.