Lene Roed til den første forhandling om OK21 - foran computeren

Første forhandling foregik som meget andet digitalt i disse tider. 

Banen til OK21-forhandlingerne blev kridtet op, da HK Kommunals formand, Lene Roed, og de andre topforhandlere fra Forhandlingsfællesskabet i dag mødtes med de kommunale og regionale arbejdsgiverrepræsentanter.

I de utraditionelle, virtuelle rammer, denne den første armlægning med arbejdsgiverne foregik under, præsenterede arbejdsgiverne deres hovedkrav til OK21.

Blandt kravene er en (løn-)ramme, der tager udgangspunkt i den usikre økonomiske situation under corona’en. En seniorpolitik, der kan fastholde flere seniorer på arbejdsmarkedet, øget rekruttering af blandt andre sosu’er og attraktive arbejdspladser er andre af kravene fra KL’s topforhandler, Michael Ziegler, og Danske Regioners, Anders Kühnau.

Armlægning om lønnen

I HK Kommunal noterer formand, Lene Roed, sig, at begge parter arbejder frem mod at lande er fornuftigt overenskomstresultat i det tidlige forår.

- Men vi vil utvivlsomt få nogle diskussioner om den økonomisk ramme. På lønmodtagerside anerkender vi, at den økonomiske situation under Covid-19 giver nogle begrænsninger for lønudviklingen, men vi er ikke i tvivl om, at der er og skal være plads til, at ansatte i kommuner og regioner som minimum beholder deres købekraft og også gerne får en lønudvikling ud over det, siger Lene Roed.

Det skal simpelthen anerkendes, at (...) administrative funktioner er helt afgørende for at kunne drive et tidssvarende velfærdssamfund

Hun henviser blandt andet til, at Finansministeriet netop har fremlagt en redegørelse, der giver grobund for en vis optimisme om de kommende års danske økonomi.

Arbejdsgivernes ønske om at udvikle mere attraktive arbejdspladser med plads til fleksibilitet for blandt andre seniorerne ligger ifølge Lene Roed pænt i forlængelse af HK Kommunals og de øvrige organisationers krav til en ny overenskomst.

Til gengæld tager formanden bladet fra munden, når arbejdsgiverne italesætter andre end HK’erne som de faggrupper, der bærer velfærden i Danmark.

HK’erne er en væsentlig del af velfærden

Hun understreger, at HK’ernes indsats på linje med andre faggrupper skal give sig udslag i helt konkrete forbedringer i den nye overenskomst.

- Det skal simpelthen anerkendes, at lægesekretærer, jobkonsulenter, borgerservicemedarbejdere, sagsbehandlere, klinikassistenter, skolesekretærer, it-konsulenter og alle de andre administrative funktioner er helt afgørende for at kunne drive et tidssvarende velfærdssamfund, siger HK Kommunals formand.

Fænomenal corona-fleksibilitet

Formanden tilføjer, at alle faggrupper på det offentlige og private område har båret Danmark gennem Covid-19-krisen.

- Det gælder naturligvis på sundhedsområdet, hvor blandt andre lægesekretærerne har ydet en fænomenal og helt ekstraordinær indsats, siger Lene Roed.

Men det gælder ifølge formanden i den grad også medarbejderne på rådhuse, jobcentre, regionsgårde, i forvaltninger og på de enkelte kommunale og regionale arbejdspladser.

- Hvad enten man har holdt hånden under velfærden fra sin arbejdsplads eller hjemme fra spisebordet har de administrative medarbejdere ydet en uvurderlig indsats for at give borgere service med kvalitet under krisen. Derudover er HK’erne blandt dem, der har vist sig allermest fleksible, når der er behov for ekstra hænder på for eksempel plejehjem og i børneinstitutioner, lyder det fra Lene Roed.

HK Kommunal mødes som selvselvstændig organisation om de specielle krav til overenskomsten med KL den 21. december og med regionerne den 5. januar.