Far læser lektier med datter

Pga. den stigende coronasmitte meddelte regeringen på et pressemøde d. 29. december, at skolerne skal holde lukket frem til d. 17. januar. Det betyder, at forældre til skolebørn har en lille uge til at finde ud af, hvordan hjemmeundervisning og arbejde kan hænge sammen. Der er dog mulighed for at få nødpasning for udvalgte grupper. Kontakt din kommune for at høre mere om nødpasning.

Som udgangspunkt har du ikke ret til at blive hjemme fra arbejde, selv om dine børns skole er lukket, og du ikke kan få dine børn passet.

Hvad kan du gøre, hvis du ikke har nogen, fx bedsteforældre, som kan træde til, og dit barn er for lille til at være hjemme uden opsyn?

- Hvis du ikke kan møde på arbejde, fordi du ikke har nogen pasningsmuligheder, kan det efter HK’s vurdering ikke få indflydelse på din ansættelse, fx i form af en afskedigelse. Du er jo nødt til at være hjemme hos dit barn i den situation, hvor barnet er for lille til at være alene, siger Klara Hoffritz, advokat i HK Privat.

Klara Hoffritz anbefaler, at du sætter dig sammen med din arbejdsgiver og tager en snak om, hvilken ordning der kan fungere for både dig og din arbejdsgiver.

- Din arbejdsgiver er selvfølgelig interesseret i at få arbejdsopgaverne løst, og du har en interesse i at udføre dit job, så du har en indkomst. Så det gælder om at være kreativ, forklarer hun.

Klara Hoffritz har udarbejdet en liste over ideer, som du kan bringe i spil over for din arbejdsgiver:

* arbejdet udføres hjemmefra
* arbejdet udføres på andre tidspunkter
* du arbejder det, der er muligt
* du kan holde fri med løn
* du afspadserer
* du holder feriedage - eventuelt på forskud
* du holder fridage uden løn