Coronasmitten stiger igen og kløften mellem vaccinerede og ikke-vaccinerede bliver dybere og dybere. Når der er stærke følelser og værdier på spil, kan der nemt opstå konflikter på arbejdspladsen. Der er nye dilemmaer på spil: Hvor tæt vil man sidde? Vil man spise frokost med en ikke-vaccineret, eller hvordan får man formuleret det, hvis man er utryg ved at gå på arbejde?

- Hele vaccinedilemmaet er meget komplekst og sætter os i en ny situation på arbejdspladsen. Det kan være en konflikt som mange andre, men vi har ikke erfaring med at håndtere den. Derfor kan jeg godt forstå, at der sidder mange arbejdsgivere og spekulerer over, hvordan de rent faktisk kan forsøge at løse problemerne, siger Karen Brøndsholm, der er arbejdsmiljøkonsulent i HK Kommunal.

Vær lydhør og vis respekt

Hun mener, at det er vigtigt, at man undlader at trække fronterne hårdt op. Der er stærke følelser, holdninger og værdier på spil, derfor er man nødt til at være lydhøre overfor hinanden og have respekt for hinandens forskelligheder. Ellers kan konflikterne på arbejdspladsen vokse sig over hovedet.

- I stedet for at pege fingre og sige: "Du er ikke vaccineret!" er det bedre at sige: "Jeg bliver bekymret og er utryg ved situationen, så jeg vil gerne appellere til, at vi finder en løsning, så jeg kan være her, og du kan være her", forklarer Karen Brøndsholm.

Bliv på din egen banehalvdel

Arbejdsmiljøkonsulenten advarer om, at man forsøger at overbevise andre om sit eget synspunkt, hvad enten man er for eller imod vacciner.

- Bliv på din egen banehalvdel. Vi skal ikke lægge arm, hvis vi skal kunne arbejde sammen både i dag, i morgen og på et tidspunkt i fremtiden, hvor vi ikke længere står med udfordringen fra corona, siger hun og understreger, at det er vigtigt, ledelsen tager ansvaret for en løsning på sig:

- Konflikten skal flyttes væk fra de pågældende medarbejdere. Det er ledelsen og medarbejderrepræsentanterne i fællesskab, der må finde ud af, hvordan man løser det. Det må ikke blive en konflikt mellem to individer, understreger Karen Brøndsholm.

corona

5 skarpe om vaccinesnak på jobbet

  • Peg ikke fingre
  • Giv udtryk for din bekymring og usikkerhed
  • Vi skal også kunne tale sammen  i morgen - så ikke lægge arm
  • Involver din TR og/eller ledelsen
  • Hav respekt for hinandens forskelligheder