Det bliver Annika Aakjær - sanger, musiker, kunstner, skuespiller, debattør og meget mere, som modtager HK Kommunals Kulturpris – ”Jytte-prisen” 2021.

Annika Aakjær får prisen for at løfte historiefortællingen til nye, moderne højder.

Hun gør det i sine sange. Hun gør det på scenen imellem sangene. Og Annika Aakjær gør det uden for scenen når hun blander sig i kulturpolitik, samfundsdebat, bryder tabuer, kæmper for en musikbranche i coronaknæ og italesætter sexisme i musikbranchen.

Og for det initiativ får Annika Aakjær altså prisen – som ud over æren består af 10.000 kroner og et keramikfad af kunstneren Lone Pedersen.

 

Om vinderen

Annika aakjær

39 år, født i Vodskov, lidt uden for Aalborg. Uddannet på Rytmisk Musikkonservatorium i sangskrivning. Debut i 2008 med albummet Lille Filantrop. I alt 3 albums i eget navn.

Blandt de mest kendte sange er ”Jeg ved”, ”Alt hvad jeg vil sige”, ”Skulder ved skulder”, ”Jeg gi’r”.

Har medvirket i teaterkoncerter, musicals, en række underholdningsprogrammer på TV, TV-julekalendere og flere film. Popularitet nåede uanede højder, da hun sang og fortalte om menstruation til Zulu Comedy Galla 2019.

Ikke bange for at bryde tabuer

Prisen blev uddelt i forbindelse med Bibliotekskonferencen på Hotel Nyborg Strand mandag d. 29. og tirsdag d. 30. november.

Lene Roed, formand i HK Kommunal forklarede i sin hyldesttale til Annika Aakjær, hvorfor hun var en meget fortjent modtager af prisen.

- Du er ikke bange for at bryde tabuer og gå tæt på. Også rigtig tæt på dig selv. Du er en modig kunstner, både på scenen og uden for scenen. Ved at forene humor og sensitivitet bringer du historiefortælling som kunstnerisk udtryk til et helt nyt niveau.

Husk: Vi er hele mennesker

Annika Aakjær var ovenud glad og stolt over at modtage Kulturprisen – ikke mindst at blive en del af så fornem en gruppe af prismodtagere.

I sin takketale lagde hun vægt på, at vi som mennesker rummer både det gode og onde og det skal vi kunne rumme.

- Vi lever fx i en tidsalder, hvor alt det vi har sagt og gjort forkert, bliver husket og bevaret digitalt, og det må samtidig betyde, at vi bliver nødt til at undersøge med os selv, hvordan vi kan huske at se hinanden som hele mennesker, der både rummer det gode og onde.

fakta

jytte-prisen

Prisen uddeles hvert andet år som anerkendelse af en eller flere personer, der har gjort sig særligt bemærket på det kulturelle område. Prisen er opkaldt efter Jytte Hansen, der i en årrække arbejdede på Frederikshavn Bibliotek og var primus motor i det biblioteksfaglige arbejde i HK Kommunal.

Tidligere modtagere af prisen

Jesper, Tornbjerg, Menneskebiblioteket, Peter Mygind, Frans Rasmussen, Outlandish, Leif Lørring, Truckerbiblioteket, Gerda Krogh Pedersen og Hanne Søborg, Danmarks Blindebibliotek, Mikael Wiehe, Bertil Nordahl, Naser Khader, Den 7. Himmel (børne-kulturprojekt), Leif. P. Jørgensen, Peter Larsen (skuespiller), Nikolaj Cederholm, Anker Jørgensen, Erik Clausen, DRs B&U-afdeling, Pia Raug, Carl Scharnberg, Lone de Neergaard, Marianne Larsen, Tine Bryld, Jytte Abildstrøm.
Vis mere