Året rinder ud, hvilket kan være et velvalgt tidspunkt at gøre status over året, der er gået. I deres nytårstaler tager statsministeren og dronningen sig af de tungere ting, og dem har der desværre været ret mange af i 2021. I forbindelse med årets sidste, ordinære TR-nyhedsbrev fra HK Kommunal handler status om noget mindre alvorligt, nemlig afgang, tilgang m.m. – kort sagt ”demografien” inden for skaren af HK-tillidsrepræsentanter i kommuner, regioner og fælleskommunale selskaber.

51 år mellem den yngste og den ældste

Nanna My Jensen, som er en af de senest nyvalgte, og som svarer på nogle spørgsmål herunder, hører med sine 33 år til i den yngre ende af tillidsrepræsentanternes aldersskala. Her er lidt fakta:

  • 1.227 af HK Kommunals medlemmer er valgt som tillidsrepræsentant
  • Gennemsnitsalderen er 51 år
  • Den yngste TR er 22 år
  • Den ældste TR er 73 år

De to aldersmæssige yderpunkter hører til sjældenhederne i denne sammenhæng. Kun 11 tillidsrepræsentanter er under 30 år. 16 er ældre end 67 år, dvs. den folkepensionsalder, der gælder fra 1. januar 2022.

190 er nyvalgt i løbet af 2021

Siden midten af december 2020 er der valgt 190 nye tillidsrepræsentanter. Det samlede antal er faldet med otte, så i alt er der 198, der er trådt tilbage fra hvervet sammenlignet med 2020. Det svarer til ca. 16 procent af det antal, der var TR i december sidste år.

Kønsfordelingen viser 84 procent kvinder og 16 procent mænd. Det svarer næsten til fordelingen blandt alle HK Kommunals medlemmer i beskæftigelse, hvor tallene siger henholdsvis 85 og 15 procent.

Ny TR: HK’erne har skabt den offentlige forvaltning


Nanna My Jensen, 33 år, ansat i ledelsessekretariatet i Sundheds- og Kulturforvaltningen, Vesthimmerlands Kommune. TR for 28 kolleger.
 

- Jeg var kontorelev i Middelfart Kommune fra 2009 til 2011 og kom med i HK’s første talentuddannelse. Siden dengang har jeg blandt andet været ansat i vikariater og i en periode på to år også været ungdomskonsulent i HK Østjylland. Den baggrund har pirket lidt til min interesse for igen at blive aktiv i HK. I dag har jeg fast job i Vesthimmerlands Kommune.

- Vi HK’ere har skabt den offentlige forvaltning og båret den frem til det, den er i dag. Siden er der kommet mange direktører og ledere, der ikke helt er klar over, at vi har mange kompetencer, der i den grad er brug for. Det blev jeg særligt opmærksom på i efteråret, da der skulle være lokale lønforhandlinger. I min afdeling har der ikke været en TR i mange år, og det var medvirkende til, at jeg stillede op.

- Uddannelse er en kæphest for mig. Vores kompetencer gør os meget fleksible, og vi skal blive ved med at udvikle dem for at være en attraktiv ressource. Når en kollega uddanner sig, gør det os alle sammen bedre. Jeg afsluttede selv en akademiuddannelse i offentlig forvaltning og administration i 2018 og skal i gang med en diplomuddannelse i april. I januar skal jeg desuden i gang med TR-uddannelsen.

- Min fritid bruger jeg på min datter på fem år og min kæreste … og så nørder jeg meget med at bage alt muligt: brød, donuts, croissanter, lagkage, toastbrød, naanbrød, kiks, knækbrød og pandekager i alle afskygninger. Jeg er nok mest interesseret i processen, som jeg deler på min engelsksprogede Instagramprofil.

Nanna My Jensen, 33 år, ansat i ledelsessekretariatet i Sundheds- og Kulturforvaltningen, Vesthimmerlands Kommune. TR for 28 kolleger.

Andre nye tillidsrepræsentanter siden forrige TR-nyhedsbrev

  • Martin Hasfeldt, TR for 27 administrative medarbejdere på skoler og i dagtilbud i Norddjurs Kommune.
  • Bjarne Rakbek Nielsen, TR for 7 ansatte i administrationen i det fælleskommunale selskab AFLD i Tarm.
  • Janne Wærens Kirk, lægesekretær, TR for 28 lægesekretærer i Diagnostisk Afdeling, Regionshospital Nordjylland, fordelt på to matrikler.
  • Micha Aarup, TR for 89 lægesekretærkolleger på Hjertecentret, Rigshospitalet.