Hold fri

Sommerferien står for døren. Du glæder dig sikkert. Og hvis du tænker, at den er yderst tiltrængt og - næsten på forhånd - for kort, så har du givetvis ret i det. Det mener i hvert fald Lis Lyngbjerg, som er specialist og forfatter til seks bøger om ledelse, stress og søvn.

Hendes erfaring er, at du kan holde til meget, hvis bare du to gange om året får gearet helt ned i tre-fire uger. Et andet godt råd er, at du skal planlægge din ferie, inden den begynder. Det er ikke helt så banalt, som det lyder og faktisk svært for mange, fortæller Lis Lyngbjerg:

- Mange bruger de første og sidste par dage af ferien til lige at få svaret på ’de vigtigste’ e-mails og få lukket helt ned eller op igen. Det dur ikke. Du skal holde fri, når du holder fri. Det dur især ikke, hvis du døjer med stresssymptomer og sover halvdårligt om natten. Så er ferien der, hvor du skal helt ned i gear og få styr på din søvn - og lade autosvaret passe indbakken.

Derfor anbefaler Lis Lyngbjerg, at du i en uge op til ferien og den første uge efter blokerer din kalender, så den er mødefri … Altså med mindre ledelsen indkalder dig. Så siger du selvfølgelig ikke nej, understreger hun.

Er du en af dem, der har et særligt ansvar i virksomheden, kan du ikke nødvendigvis slippe for at få forstyrret din ferie, men så aftaler du med chefer, lederkolleger og medarbejdere hvilke akutte spørgsmål, de gerne må henvende sig med. Udgangspunktet for det er:

- Hvis virksomheden brænder, så ja. Men henvendelse fra en utilfreds kunde kan andre godt tage sig af.

 

7 gode råd til sommerferien

Lis Lynbjerg har syv gode råd til, hvordan du holder helt fri og slapper af i sommerferien

1. Overvej, hvilken ferie du har brug for: Storby- og oplevelsesferie, afslapning (fx badeferie) eller decideret retreat/restitution.
2. Bloker din kalender den sidste uge op til ferien og den første uge efter start, så du kan forberede dig og lukke ordentligt ned og op igen uden at bruge feriedage på det. Sæt autosvar på mailen og afstem med din leder og kolleger og eventuelt medarbejdere, hvornår de må kontakte dig.
3. Udskyd, Slet og Aflys (USA) alt det, som ikke er uopsætteligt. Og hold gerne fire ugers sammenhængende sommerferie, hvis du kan.
4. Gear ned i starten af ferien, hvor du godt kan være ’sitrende’. Start med at vaske tøj, rydde op og sove ud.
5. Hold ferie, se venner, hyg dig med familien. Hold fri-fri, hvis du har behov for det.
6. Hjernen er indrettet til aktivitet om dagen og til at sove om natten. Få derfor evt. søvnproblemer på plads. Sørg for at spise morgenmad og lægge aktiviteter om formiddagen. Husk frokosten, selv om du er i gang med alt muligt. Efter den bliver du typisk døsig og træt, og en middagslur kan være helt på sin plads.
7. Luk først helt op igen for kalender og e-mails efter ferien.
 

Skift mellem præstation og restitution

Din hjerne fungerer bedst, hvis du skifter mellem præstation og restitution. Derfor arbejder du bedre, hvis du med mellemrum gearer ned, forklarer Lis Lyngbjerg.
- Der må ikke kun stå præstation på skemaet. Derfor skal din rolige periode, før, under og efter ferien, planlægges, så der er mindst tre uger, men gerne mere, hvis det er muligt. Og i en del af den periode skal du holde, hvad hun kalder ’fri-fri’, siger hun og forklarer:

- Fri-fri er her, hvor du helt selv bestemmer, hvad du skal. Og hvor du ikke nødvendigvis skal ræse op og ned ad et bjerg i Italien med hele familien. Jeg ser mange skilsmisser i januar og august. Og det tolker jeg som, at folk ikke får holdt fri-fri. Derfor anbefaler jeg, at du planlægger din ferie grundigt og spørger dig selv, hvad det er, du har brug for. Fx oplevelser, afslapning eller decideret restitution, fx i form af et retreat.

Du skal have lyst til at begynde igen
Når ferien er slut, skal du helst have det sådan, at du har lyst til at vende tilbage til arbejdet. Og det er typisk i de sidste dage af ferien, at de bedste ideer og lyse øjeblikke opstår. Så er du klar til at geare op igen.

- Det er kroppen og hjernen indrettet til. Igen: Præstation-restitution-præstation-restitution. Og skulle ferien give anledning til refleksion over dit arbejdsliv, så skal du lytte til det. Men sørg for at få din nattesøvn - og nok af den. Er dit søvnbehov 8 timer, så sov 8 timer. Gør du det, kan du holde til meget.

Vælger du at dykke ned i dine tanker om dit arbejdsliv, så gør det om formiddagen, hvor hjernen er frisk, anbefaler Lis Lyngbjerg.

- Tag snakken med din partner over morgenkaffen: Hvad kan vi gøre på kort sigt for fx at afhjælpe følelsen af pres og stress? Skriv det ned og sæt det i system. Det er ikke altid en løsning at ville skifte job, fordi det bare lægger en ny opgave oveni alle de andre.

Tag en mellemlanding i efteråret
Endelig anbefaler Lis Lyngbjerg at tage en ’mellemlanding’ i løbet af efteråret.

- Mange arbejder de første dage og tager fri torsdag og fredag i efterårsferien for at kunne være sammen med børnene. Men også her vil jeg anbefale det samme, siger hun og uddyber:
- Sæt autosvar på mailen, hold fri en hel uge og nå noget af det, du ikke gjorde i sommerferien: drik rødvin på terrassen eller planlæg en sviptur med din partner. Sådanne mellemlandinger er gode, er min erfaring. Lad være med at lade arbejdet vinde altid, siger Lis Lyngbjerg.