Portræt af næstformand i HK Kommunal, Pia Lund Jeppesen

Næstformand i HK Kommunal, Pia Lund Jeppesen. Foto: Tom Ingvardsen.

Beskæftigelsesindsatsen trænger i den grad til nytænkning. Men fortællingen om at man nærmest omkostningsfrit kan skære 3 milliarder kroner af indsatsen er helt ude af proportioner. Det er hovedbudskabet fra HK Kommunals næstformand, Pia Lund Jeppesen i et større debatindlæg i A4 Medier.

Næstformanden tager i sit indlæg udgangspunkt i, at flere toneangivende partier under den nyligt overståede valgkamp har spillet ud med forslag om milliardbesparelser på jobcentrene.

- De politiske udspil er med ganske få undtagelser aldeles ukonkrete om, hvilke indsatser de ledige, de syge og kontanthjælpsmodtagerne fremover skal undvære. De smager ganske enkelt af løse formodninger og mangler fagligt belæg. Jobcentrene er desværre endt i rollen som hæveautomater for politikeres valgflæsk, skriver Pia Lund Jeppesen.

Væsentlig del af velfærden

Den aktive beskæftigelsesindsats udgør for det første en væsentlig del af vores velfærd, lyder det fra næstformanden. Hun minder om, at langt hovedparten af erhvervslivet og det store flertal af borgere er tilfredse med jobcentrenes indsats.

- Og sammen med den danske flexicurity-model er den offentlige jobformidling afgørende for, at vi har et velfungerende arbejdsmarked, der internationalt tjener som forbillede. Det er den beskæftigelsespolitiske virkelighed, toneangivende politiske partier mod bedre vidende nu ønsker at underminere med nogle luftige besparelsesforslag, skriver Pia Lund Jeppesen i sit indlæg.

Beskæftigelsessystemet kalder ikke desto mindre ifølge HK Kommunals næstformand på nytænkning. Der skal luges gevaldigt ud i mange af de centralt fastsatte proceskrav, der i dag styrer store dele af beskæftigelsesindsatsen, mener hun.

Tillid som omdrejningspunkt

Næstformanden efterlyser en langt større tillid til, at borgere og jobcentermedarbejdere sammen kan finde de rigtige løsninger samt flere digitale møder mellem sagsbehandlere og borgere. En afklaringsgaranti på 12 måneder, så borgerne ikke cykler rundt i systemet i årevis, står også på Pia Lund Jeppesens ønskeseddel.

- Men fortællingen om at man nærmest omkostningsfrit kan realisere en milliardbesparelse på jobindsatsen ved at fyre nogle uproduktive bureaukrater, der billedligt talt flytter de lediges og de sygemeldtes papirer fra det ene skrivebord til det andet, er helt ude af proportioner, skriver næstformanden i sit indlæg.

Besparelser rammer svage ledige

Milliardbesparelser på beskæftigelsesindsatsen kan nemlig – for det tredje - ikke undgå at trække tæppet væk under hjælpen til de svageste ledige, mener hun og peger på, at 80 procent af jobcentermedarbejdernes tid bliver brugt på de borgere, der har andre udfordringer end ledighed.

- De mennesker har brug for en håndholdt indsats til at finde fodfæste på arbejdsmarkedet eller i uddannelsessystemet. De har brug for dygtige ansatte, der hjælper dem med for eksempel sundhedstilbud, mentorer eller sprogundervisning. Lad os ikke gennem populistiske grønthøsterbesparelser trække tæppet væk under de borgere, der har allermest brug for en hjælpende hånd, lyder det i debatindlægget.

Politikerne bør ifølge Pia Lund Jeppesen tænke sig om en ekstra gang, før de underminerer en offentlig service, der kommer en masse borgere og samfundet til gode.

- Min appel til de politikere, der nu står foran den beskæftigelsespolitiske hæveautomat, skal være: Lad os sammen udvikle morgendagens beskæftigelsespolitik på baggrund af fakta og den beskæftigelsesfaglige virkelighed, slutter HK Kommunals næstformand sit indlæg.

Læs også: Ny talsperson giver stemme til hverdagens jobkonsulenter

Artiklen er opdateret 16. november 2022