HK.dk logo

Du har altid loyalitets- og tavshedspligt på job

Vidste du, at du som medarbejder aldrig må tale grimt om din arbejdsplads over for andre? Og at du altid har tavshedspligt om dit job?

Hvornår har du tavsheds- og loyalitetspligt? Og hvad betyder det?

 • Uanset om du specifikt har skrevet under på det i din ansættelseskontrakt eller ej, har du ALTID tavshedspligt i forhold til dit job, din chef og din arbejdsplads. Samtidig har du også ALTID loyalitetspligt.
 • Loyalitetspligten betyder, at du forventes at være 100 % loyal over for din arbejdsplads i alt, hvad du gør. Det gælder ikke kun, mens du er på arbejde, men også i din fritid.
 • Tavshedspligten betyder, at du aldrig må fortælle noget til ”tredjemand”, som kan skade din arbejdsplads’ omdømme eller indtjening. (Når du bevæger dig uden for din arbejdsplads’ område, er alle, du møder, ”tredjemand” - også kæresten og vennerne.)

Din tavshed-
og loyalitetspligt betyder i praksis:

Du må ikke:

 • Skrive/sige noget negativt om din chef, dine arbejdsopgaver eller din arbejdsplads generelt – hverken i det offentlige rum, på de sociale medier eller til familiemiddagen.
 • Fortælle om nye kunder, nye tilbud, nye kampagner eller nyt sortiment i butikken til for eksempel kæresten eller en ven, hvis det kan komme til at gavne en konkurrent, når det bliver kendt.
 • Afsløre detaljer om strategier, regnskaber og medarbejderforhold.
 • Sløse med dit arbejde, din opførsel eller dit udseende eller være ubehøvlet over for kunder eller leverandører. Begge dele vil falde negativt tilbage på din arbejdsplads.
 • Agere på en måde i din fritid, så det går ud over dit job. For eksempel arbejde for en konkurrent. Eller feste så meget, at du møder fordrukken på job.

Du skal i stedet:

 • Tage problemer på dit job eller kritik af din chef eller arbejdsplads direkte op med din chef, med din tillidsrepræsentant eller samarbejdsudvalget. Hvis du ikke har en tillidsrepræsentant, kan du kontakte din lokale HK-afdeling.
 • Huske på, at hvis du afslører hemmeligheder om din arbejdsplads eller opfører dig illoyalt, går det ikke bare ud over din chef eller arbejdsplads men i sidste ende også ud over dit eget job.

Konsekvensen af at bryde din
tavshedspligt og/eller loyalitetspligt

 • Du kan retmæssigt blive fyret eller bortvist, hvis din arbejdsgiver finder ud af det.
 • Det er et brud på markedsføringsloven at bryde tavshedspligten, og loyalitetspligten ligger i arbejdsgiverens ret til at lede og fordele arbejdet (ledelsesretten).

Din tavsheds- og loyalitetspligt gælder også fotos

 • Godt råd: Lad være med at knipse løs med din smartphone, når du er på job.
 • Alle fotos du tager af vareopstillinger, prisskilte, kunder, kolleger i pauserummet eller til julefrokosten betragtes som private, når de tages på arbejdspladsens grund. De kan potentielt skade virksomheden, selv om du måske ikke tænker over det. Det er derfor ulovligt at dele dem per SMS eller mail eller poste dem på de sociale medier.

Case: Du må gerne skrive noget pænt om din
arbejdsplads

17-årige Mohamed blev fyret fra sit fritidsjob i Bilka, fordi han havde blandet sig i en debat på Facebook. Fyringen endte dog med at blive trukket tilbage, fordi han i debatten hverken var illoyal eller brød sin tavshedspligt. Jeanette Hahnemann, faglig sekretær i HK Handel forklarer sagen kort:

 • Mohamed blandede sig i en debat i en meget islam-kritisk Facebook-gruppe. Han prøvede at forklare, at der findes mange moderate muslimer, som respekterer grundloven og demokratiet. Derudover fortalte han, at han arbejdede på Danmarks bedste arbejdsplads, hvor der var en stor mangfoldighed af kollegaer, som alle havde det godt med hinanden.
 • Nogle klagede herefter til Dansk Supermarked og påstod, at Mohamed var kommet med stødende og ekstremistiske udtalelser i Facebook-gruppen.
 • Dansk Supermarked tvang Mohamed til at skrive under på sin egen opsigelse, selv om de ikke havde undersøgt sagen og læst præcis, hvad han havde skrevet. 
 • HK Handel gik ind i sagen og indgik et forlig. Dansk Supermarked erkendte, at de havde taget fejl og tilbød Mohamed genansættelse.
 • Mohamed havde hverken brudt sin tavshedspligt eller loyalitetspligt. Tværtimod havde han omtalt sin arbejdsplads meget rosende. Det må man gerne.

Case: Du må ikke afsløre dine kunders hemmeligheder

En ung kasseassistent i fakta blev fyret, fordi hun afslørede en kundes hemmelighed. Det havde arbejdsgiveren ret til. Jeanette Hahnemann, faglig sekretær i HK Handel forklarer sagen kort:

 • Kasseassistenten var på arbejde, da en veninde kom til kassen og købte en graviditetstest. Hun talte med veninden, der sagde, at hun ikke vidste, om hun var gravid. Og at det var hemmeligt, at hun overhovedet skulle tage testen.
 • Kasseassistenten delte alligevel nyheden med en anden veninde per SMS. Denne veninde skrev så til veninden med graviditetstesten og spurgte, om hun var gravid. Veninden med graviditetstesten klagede derefter til fakta over, at deres medarbejder havde afsløret hendes hemmelighed.
 • Kasseassistenten blev opsagt, og HK Handel kunne ikke gøre noget ved sagen, for opsigelsen var helt korrekt.
 • At fortælle venindens hemmelighed var et brud på tavshedspligten og loyalitetspligten, fordi det kan skade butikkens omdømme og indtjening, når en kunde føler sig dårligt og illoyalt behandlet på dén måde.

Hvordan hænger loyalitetspligten
sammen med din ytringsfrihed?

 • Grundloven sikrer dig ytringsfrihed. Det betyder, at du må udtale dig offentligt med holdninger og meninger, skrive debatindlæg eller stille op til interview, så længe du gør det inden for lovens grænser, og så længe det er tydeligt, at du udtaler dig på egne vegne (og ikke på din arbejdsgivers eller arbejdsplads’ vegne).
 • Loyalitetspligten vejer dog tungt, og derfor må du IKKE – heller ikke på egne vegne – udtale dig på en måde, som kan skade din arbejdsplads’ økonomi eller omdømme. Og din tavshedspligt gør, at du ikke må afsløre fortrolige oplysninger og erhvervshemmeligheder fra din arbejdsplads. Så risikerer du i hvert fald fyring eller andre sanktioner.
 • Vil du gerne udtale dig til en artikel/skrive offentligt om noget, der har med dit arbejde at gøre (om fx generelle problemstillinger eller personlige oplevelser med stress, røverier osv.), bør du som udgangspunkt spørge din chef om lov, så I får en god dialog om det.
 • Hvis der er dybt kritisable eller ulovlige arbejdsforhold på din arbejdsplads, skal du først påpege problemerne internt over for fx chef, tillidsrepræsentant eller samarbejdsudvalg. Hvis der ikke bliver rettet op på det, kan du vælge at bryde din tavshedspligt og fortælle om det til offentligheden – anonymt eller åbent (og blive en såkaldt whistleblower). Men som privatansat kan du i modsætning til offentligt ansatte stadig risikere at blive fyret og retsforfulgt af din arbejdsgiver for at have brudt din tavshedspligt og loyalitetspligt. 

 

Kilder: Jeanette Hahnemann, faglig sekretær i HK Handel og dm.dk/OmDM/DMsPolitik/Ytringsfrihed/~/media/Pjecer/YtringsfrihedPrivatansatPjece.ashx, kff.dk, ftf.dk og djoef.dk

Brug for HK?

Ring til os

FAGFORENING

7011 4545
Lukket i dag

Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00
Torsdag 8.00-17.00
Fredag 8.00-16.00
Lørdag Lukket

A-KASSE

7010 6789
Lukket i dag

Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00
Torsdag 8.00-17.00
Fredag 8.00-16.00
Lørdag Lukket

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Ring til os

FAGFORENING

7011 4545
Lukket i dag
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00
Torsdag 8.00-17.00
Fredag 8.00-16.00
Lørdag Lukket

A-KASSE

7010 6789
Lukket i dag
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00
Torsdag 8.00-17.00
Fredag 8.00-16.00
Lørdag Lukket

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk