HK.dk logo

Bliv en attraktiv medarbejder - også i fremtiden

Fra social medie-haj til forbedring af dine engelskkundskaber. Gennem din overenskomst kan du bruge din ret til efteruddannelse på mange forskellige måder. Få overblik og viden om, hvilke rettigheder og muligheder du har, og hvordan du kommer i gang.

Derfor betaler efteruddannelse sig

Hvordan bruger man sociale medier til markedsføring? Og hvordan håndterer man konflikter med kunder eller stress i sit arbejdsliv?

Der er mange grunde til at vælge at efter- og videreuddanne sig, men en ting er sikkert: din overenskomst sikrer dig retten til at opnå ny viden og nye færdigheder både fagligt og personligt.

Med uddannelse får du ikke kun ajourført eller opgraderet dine faglige kompetencer. Det er også en mulighed for at udvikle dig personligt, få papir på dine færdigheder, stige i løn og opnå nye og mere interessante arbejdsopgaver og karrieremuligheder.

Uddannelse er med andre ord din mulighed for at påvirke dit arbejdsliv, så det bliver ved med at være interessant for dig.

Følg med tidens tendenser

Din overenskomst giver dig mulighed for at tage uddannelser og kurser, der spænder vidt, så du kan følge med arbejdsmarkedets udvikling og forblive en attraktiv medarbejder - hvad enten det er at gå fra ufaglært til faglært eller opkvalificere dine kompetencer på kortere AMU-kurser.

Kigger man på arbejdsmarkedets udviklingstendenser, så spiller internettet en stadig mere betydningsfuld rolle både i detail - og engroshandel.

Hvis du vil følge med den udvikling, er der især to områder, der vil være gode at efteruddanne sig indenfor:

Omnichannel marketing
Hvordan optimerer man relationerne mellem den fysiske butik og nethandel? Hvordan bruger man sociale medier og digitale annoncer i sin markedsføring? Og hvordan får man alle salgs - og markedsføringskanaler til at spille bedst muligt sammen til at få fat i forbrugeren?

Anvendelse af ‘big data’
Hvordan styrker man kundens relation til butikken og skræddersyr individuelle tilbud ud fra kundens forbrugsmønster? Og hvordan bruger man deres data til individuel og vellykket markedsføring uden at krænke privatlivet og overskride lovgivning?

Kilde: Nils Rasmussen, faglig sekretær i HK Handel

Top 5 over efteruddannelser

Udbuddet af kurser og efteruddannelser er stort og mangfoldigt, men følgende 5 emner er generelt populære, når medlemmer af HK Handel efteruddanner sig.

Salg, markedsføring og kundeservice
Salgsklar butik, reklameindsatser, salgsteknikker, markedsanalyser og konceptanvendelse. Mange medlemmer bruger deres uddannelse til at udvikle deres forretningsforståelse og få redskaber, der er gavnlige, når markedsføringsindsatsen skal være differentieret og specialiseret.

IT
E-service og online-kommunikation eller excel-færdigheder. Informationsteknologi (IT) er kommet for at blive i detailhandlen, hvor det efterhånden er normen, at man ikke kun har en fysisk butik, men også har en webshop og kommunikerer med kunder på Facebook.

Ledelse
Projektledelse, personligt lederskab, coaching eller den grundlæggende lederuddannelse, der giver anerkendt kompetence. Flere medlemmer søger kurser for at forfølge deres lederambitioner.

Personlig udvikling
Arbejdsglæde og personlig effektivitet, stresshåndtering og mindfullness. En del medlemmer søger uddannelse til at fremme deres personlig udvikling og bl.a. få kompetencer til at tackle svære situationer og forstå de psykologiske mekanismer bag.

Sprog
Fra generel engelsk til ‘business English’. Gennem øvelser og rollespil forbedrer medlemmer deres sprogkundskaber og øver engelsk, der kan bruges på telefon, mail og i hverdagssituationer. 

Det får jeg ud af at uddanne mig

Lasse Lippert Laursen, formand for Landsklubben Dansk Supermarked. Har tidligere arbejdet knap 15 år som butiksassistent og portner i Føtex i Ballerup Centeret. Har en faguddannelse indenfor lager og transport og er i gang med en uddannelse som merkonom.

“Jeg har en grundholdning om, at man skal blive ved at holde sin lærdom ved lige, så man ikke mister den. Vores muligheder for at efteruddanne os er så gode, at det nærmest ikke giver mening ikke at benytte sig af dem. Hver gang man lægger en byggeklods oven på sit fundament, bliver arbejdet nemmere og ens forståelse for verden bedre, så jeg har primært uddannet mig, fordi jeg har været interesseret i at få mere viden indenfor mit felt. For eksempel har jeg haft rigtig meget gavn af faget ‘salgspsykologi’, som har fået mig til bruge nye strategier, når jeg møder kolleger og kunder. Til efteråret skal jeg i gang med en projektlederuddannelse, fordi jeg har mange projekter, jeg gerne vil sætte i gang, så jeg vil gerne have værktøjerne til at gøre det ordenligt.”

Vores muligheder for at efteruddanne os er så gode, at det nærmest ikke giver mening ikke at benytte sig af den.

 

Her kan du uddanne dig

Motivation, interesse, baggrund og fremtidsplaner. Hvilken uddannelse der lige er relevant for dig, afhænger både af dit fagområde og dine egne ønsker, uanset om du har været i faget i flere år og vil holde dine kundskaber ved lige med efteruddannelse inden for salg og indkøb, eller du vil tilegne dig helt nye kompetencer med en videreuddannelse som logistikøkonom eller en grundlæggende lederuddannelse.  

Retten til selvvalgt uddannelse giver dig mulighed for at sammensætte dine kompetencer gennem: 

 • Forberedende voksenundervisning
 • Gymnasiale fag
 • AMU-kurser
 • Enkeltfag på erhvervsuddannelser
 • Enkeltfag på korte videregående uddannelser
 • Enkeltfag på diplomuddannelser
 • Enkeltfag på bachelor- og masteruddannelser
 • Visse private kurser

Du har ret til uddannelse

Din overenskomst giver dig gode muligheder for at skifte arbejdspladsen ud med skolebænken for en periode.

Der kan være forskel på, hvilke rettigheder du har, afhængig af, hvilken overenskomst du arbejder under, men som hovedregel har du ret til 14 dages selvvalgt uddannelse om året og ret til at holde fri imens. Du får også dækket dine udgifter til transport, materialer og kursusgebyr.

Hører du til overenskomster mellem HK og Dansk Erhverv får du desuden 100 % løngodtgørelse under selvvalgt uddannelse. Overenskomster mellem HK og DI giver dig 85 % løngodtgørelse.

Du kan også spare retten til selvvalgt uddannelse sammen i op til 3 år, så du får ret til 6 ugers sammenhængende uddannelse.

Arbejder du i butik, giver butiksoverenskomsten dig desuden særlige rettigheder til at blive faglært.

Det vil sige, at hvis du eksempelvis er ufaglært butiksansat, har du ret til at blive faglært salgsassistent i din arbejdstid med alt betalt.

Som ufaglært får du nemlig fri i op til 5 uger per år i 3 år til at uddanne dig, hvis du er fyldt 25 år og har mindst 4 år bag dig i detailhandlen (heraf 2 år på din nuværende arbejdsplads).

Sådan kræver du din ret til uddannelse

Selvom overenskomsten giver dig både ret og pligt til uddannelse, oplever nogle medarbejdere, at det ikke altid er lige let at nå dertil, hvor de kan begynde at søge om kurser.

Her er fire argumenter, der kan overbevise dig selv og arbejdspladsen om, at en efteruddannelse betaler sig.

 1. Tid. Kompetenceudvikling er en investering i den fælles trivsel på arbejdspladsen. Det kan godt være, at dine kolleger skal løbe lidt hurtigere, mens du går i skole, men du gør det samme for dem en anden gang.
 2. Penge. Uddannelse er en del af din løn og ikke en økonomisk byrde for din arbejdsplads. De får nemlig udgifterne dækket af kompetencefonden, der også dækker dine udgifter til transport og bøger.
 3. Skoletræt. Et efteruddannelsesforløb er noget helt andet end folkeskolen, og er for de fleste en spændende udfordring, der kan give nye arbejdsopgaver, jobmuligheder og lønforhøjelse.
 4. Tvivl. Udbuddet af kurser og efteruddannelser kan være svært at overskue, men din tillidsrepræsentant eller lokale HK-afdeling kan give gode råd om, hvad der passer til dine ønsker og behov.

Sådan søger du

 1. Sæt dig ind i hvad dine rettigheder og muligheder er
 2. Snak med din lokale HK-afdeling eller din leder f.eks. til din MUS-samtale for at blive afklaret med dine muligheder og uddannelsesønsker og ambitioner
 3. Find det kursus eller uddannelsesforløb, der er relevant for dig f.eks. på www.amukurs.dk eller tag en tur forbi din lokale erhvervsskole
 4. Find ud af, hvilken kompetencefond du hører til via din overenskomst. Din kompetencefond afgør, hvordan du skal søge videre. 

Hvilken kompetencefond hører du til?

Kompetencefonde giver økonomisk tilskud til kursusgebyr, løn, transport og undervisningsmaterialer, når medarbejdere videre - og efteruddanner sig. Det er altså din kompetencefond, der gør det økonomisk muligt for dig at tage 14 dage på selvvalgt uddannelse hvert år.

 • Enten er du dækket af en central kompetencefond, hvor du kan søge mellem cirka 2.000 forskellige uddannelsestilbud og søge om hel eller delvis dækning af udgifter i forbindelse med din uddannelse.
 • Eller du er dækket via din virksomhed. Mange store virksomheder har oprettet en kompetencefond og administrer derfor selv midlerne til at sende medarbejdere på selvvalgt uddannelse. Det er altså uddannelsesudvalget, der sætter rammerne for, hvilke uddannelser du kan vælge, og hvor stort tilskud du kan få. Hvis du er dækket af din virksomheds kompetencefond, skal du derfor søge gennem virksomhedens uddannelsesudvalg.

Er du i tvivl om hvordan du søger, eller hvilken uddannelse du skal vælge, kan du altid få råd og vejledning hos din lokale HK-afdeling på 70 11 45 45.

Her finder du inspiration til efteruddannelse

Se, hvilken overenskomst du er omfattet af 

Hører du til en central kompetencefond, skal du søge om uddannelsesstøtte her

Søg efter kurser, der varer fra alt mellem en dag til flere uger på landet erhvervsskoler

UddannelsesGuiden finder du information om alle offentligt anerkendte uddannelser i Danmark

efteruddannelse.dk kan du søge på relevante kurser i et landsdækkende katalog

Her får du præsenteret de uddannelser, der udbydes af de 9 erhvervsakademier i Danmark

Husk: Du kan altid spørge din tillidsrepræsentant eller ringe til din lokale HK-afdeling på 70 11 45 45 for at få gode råd om kurser og ansøgning


DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk