HK.dk logo

Det kan dine kolleger i fremtiden

Hvilke efteruddannelser og kurser er hotte lige nu? Og er det også dem, du bør tage? Hvad skal du gøre for at følge med dine kollegaer i fremtiden? Få overblikket og viden om, hvad du skal gøre, hvis du vil opkvalificere dig.

Obs. Dette tema er fra 2015. Du skal være opmærksom på, at nogle regler kan have ændret sig siden da. Kontakt din lokale HK-afdeling på telefon 7011 4545, hvis du har spørgsmål til emnet.

Sådan efteruddanner dine kolleger sig lige nu

Følgende 5 emner er generelt populære, når medlemmer af HK Handel efteruddanner sig: 
 • Konceptforståelse, konceptstyring og konceptanvendelse i salg og kundeservice
 • Ledelse og samarbejde  
 • Personlig udvikling 
 • IT (meget bredt)
 • Sprog 
Kilder: Nils Rasmussen, faglig sekretær i HK Handel og Britta Appel, uddannelsesambassadør i HK Handel

Denne vej kan DU gå

Det er ALTID en god idé at efteruddanne og opkvalificere sig, hvis du vil sikre dig de bedste jobmuligheder i fremtiden. Hvad der er relevant for dig, afhænger i høj grad af, hvilken virksomhed du arbejder på, og hvad der er dit fagområde, eller om du måske har lyst til helt at skifte fagområde. Men husk at din overenskomst giver dig mulighed for uddannelser og kurser, der spænder vidt. 


Selvvalgt uddannelse giver dig mulighed for: 

 • Forberedende voksenundervisning
 • Gymnasiale fag 
 • AMU-kurser 
 • Enkeltfag på erhvervsuddannelser 
 • Enkeltfag på korte videregående uddannelser 
 • Enkeltfag på diplomuddannelser 
 • Enkeltfag på bachelor- og masteruddannelser 
 • Visse private kurser 
Det er HOT: 

Ifølge Nils Rasmussen, faglig sekretær i HK Handel, er der især to områder, som vil være gode at efteruddanne dig indenfor, hvis du vil være godt rustet til fremtiden inden for detailhandel: 

 • Digital kommunikation (i alle afskygninger)
 • Helheds- og forretningsforståelse 
4 inspirationskilder til efteruddannelse:  P.S: Husk at du altid kan spørge din tillidsrepræsentant eller ringe til din lokale HK-afdeling på 70 11 45 45, hvor du kan få gode råd om, hvilke kurser, der vil passe til dig og din fremtid.

Efteruddannelsesforhindringerne - sådan hopper du over dem

Britta Appel, uddannelsesambassadør i HK Handel har besøgt HK-medlemmer ude på mange forskellige virksomheder. Hun hører om de forhindringer, du føler, der kan være for at tage efteruddannelse. Her giver hun gode råd til, hvordan du hopper over dem: 


Forhindring 1: ”Jeg har ikke tid. Hvis jeg tager på efteruddannelse, skal mine kolleger løbe hurtigere.”
Det skal du sige til dig selv: Efteruddannelse er en investering i vores fælles trivsel på arbejdspladsen. Mine kolleger får meget ud af at få en glad kollega tilbage, som har lært en masse nyt og fået et energiboost. Omvendt er jeg parat til at løbe lidt ekstra, hvis det betyder, at min kollega kan komme afsted på kursus og få ny inspiration. 

Forhindring 2: ”Det har min arbejdsplads ikke råd til”
Det skal du sige til dig selv: Efteruddannelse er ikke en økonomisk byrde for virksomheden, for de får udgifterne til min efteruddannelse dækket af kompetencefonden. Uddannelsen er faktisk også en del af min løn, og det er derfor, retten til efteruddannelse er skrevet ind i min overenskomst. 

Forhindring 3: ”Jeg kan ikke lide at gå i skole, og det bliver sikkert også alt for besværligt at få skole og hverdag til at hænge sammen.”
Det skal du sige til dig selv: Det er noget helt andet at tage efteruddannelse end at sidde på skolebænken i folkeskolen. Når jeg først kommer i gang, bliver det sjovt og udfordrende. Og den tid, jeg investerer i en efteruddannelse, kommer godt tilbage. Altid i form af ny inspiration, men måske også i form af nye arbejdsopgaver, jobmuligheder eller lønforhøjelse.  

Forhindring 4: ”Jeg aner ikke, hvilket kursus, jeg skal vælge.”
Det skal du sige til dig selv: Hvis det er svært at overskue udbuddet af kurser og efteruddannelser – og det KAN være en jungle at gennemskue – kan jeg altid spørge min tillidsrepræsentant eller ringe til min lokale HK-afdeling på 70 11 45 45 og få gode råd om, hvad der vil være relevant for mig ud fra mine ønsker og behov.

Hvilken kompetencefond hører du til?

 • I din overenskomst står der hvilken kompetencefond, du hører til. Find den her. 
 • Enten er du dækket af en central kompetencefond, som administreres af HK Handel og en arbejdsgiverorganisation – alt efter hvilken overenskomst, du er dækket af. Her kan du søge mellem cirka 2.000 forskellige uddannelsestilbud og søge om hel eller delvis dækning af udgifter til kursusgebyr, løntab, materialer, overnatning og transport.
 • Eller også er du dækket af den kompetencefond, som din arbejdsplads selv har oprettet og administrerer. Mange store virksomheder administrerer selv midlerne til selvvalgt uddannelse. Det kræver, at de har nedsat et uddannelsesudvalg, hvori der sidder lige mange repræsentanter fra både medarbejderside og arbejdsgiverside. Udvalget sætter rammerne for hvilke uddannelser, du kan vælge, og hvor stort tilskud du kan få.

Sådan søger du om efteruddannelse

 1. Når du har fundet ud af, hvilken efteruddannelse eller hvilket kursus, du vil tage, aftaler du tidspunkt med din chef.
 2. Hvis du er dækket af din virksomheds kompetencefond, skal du søge gennem virksomhedens uddannelsesudvalg. 
 3. Hvis du er dækket af en central kompetencefond, skal du søge den ved at gå ind på Kompetencefonde.dk og udfylde en ansøgningsblanket. Hvis du hører til en overenskomst med Dansk Erhverv, kan du også bede din virksomhed om at gøre det. 
HUSK: Hvis du er i tvivl om noget undervejs, så spørg din tillidsrepræsentant eller din lokale HK-afdeling på 70 11 45 45. 

En medarbejders historie: Det får jeg ud af at blive faglært

Pernille Aagaard, førsteekspedient i Tiger i Svendborg har valgt at opkvalificere sig fra ufaglært til faglært. Hun begyndte på uddannelsen i januar, har været på cirka otte skoleforløb af en uges varighed siden da og bliver færdig i uge 46.

Hvorfor valgte du at opkvalificere dig fra ufaglært til faglært?
Der kom en masse brochurer ud fra ledelsen, som faktisk opfordrede os til at blive faglærte. Og så blev min nysgerrighed vakt. Jeg har været i kæden i 15 år og kunne godt tænke mig at få papir på det og samtidig lære noget nyt. Jeg vidste også, det ville give en lille lønstigning. Men det er nu mere det med at få papir på mine færdigheder, der betyder noget for mig.  

Hvad føler du, at du har fået ud af det?
Jeg er blevet klogere på en masse ting. Når man ikke har uddannelsen, har man ikke grundbegreber og grundteorier på plads. Så det har været rart at få sat ord på det. For eksempel har det været spændende at lære om markedsføringsplaner. Vi har også lært om DISC profilen, så man lærer både sig selv bedre at kende og tænker over, hvordan man er over for kunderne, som jo også alle er forskellige.
Det har været lidt presset, fordi jeg har gjort det på så kort tid, men det har været rigtig spændende. Og så synes jeg, det er fedt at have et firma, der bakker op om, at vi uddanner os som medarbejdere. Det synes jeg også andre skulle gøre for deres personale.

Tjek dine rettigheder

Din overenskomst sikrer dig ret til efteruddannelse: 
 • 14 dages selvvalgt uddannelse om året. Du kan spare retten til selvvalgt uddannelse sammen i op til 3 år, så du får ret til 6 ugers sammenhængende uddannelse. 
 • Overenskomster mellem HK og Dansk Erhverv giver dig 100 % løngodtgørelse under selvvalgt uddannelse.
 • Overenskomster mellem HK og DI giver dig 85 % løngodtgørelse under selvvalgt uddannelse.
 • Herudover giver overenskomsterne yderligere ret til frihed til uddannelse.  
Arbejder du i butik, giver butiksoverenskomsten dig særlige rettigheder til at blive faglært: 
 • Du har ret til at blive faglært, hvis du er ufaglært. Så du kan som ufaglært få fri i op til 5 uger per år i 3 år for at uddanne dig, hvis du er fyldt 25 år og har mindst 4 år bag dig i detailhandlen (heraf 2 år på din nuværende arbejdsplads).
 • Både løntab og andre udgifter som transport og bøger vil blive dækket af kompetencefonden.

Kilder: Nils Rasmussen, faglig sekretær i HK Handel, Britta Appel, uddannelsesambassadør i HK Handel, Pernille Aagaard, førsteekspedient i Tiger i Svendborg, hk.dk, http://www.hk.dk/karriere/uddannelse/saerligt-for-handel/selvvalgt-uddannelse, kompetencefonde.dk.

Læs også

Dit job i 2025 – et kig i krystalkuglen

Hvordan ser dit job og din arbejdsplads på kontor, lager eller i butik ud i 2025? Og hvordan forbereder du dig bedst til de nye udfordringer? 

Fremtid

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk