HK.dk logo

Hvornår er du pæn nok til at tage på arbejde?

Er tatoveringer og piercinger stadig et no-go på jobbet? Kan chefen lave dresscode og bestemme over alt fra dit tøj til dit hår? Læs med og bliv klædt på til jobbet her.

Obs. Dette tema er fra 2015. Du skal være opmærksom på, at nogle regler kan have ændret sig siden da. Kontakt din lokale HK-afdeling på telefon 7011 4545, hvis du har spørgsmål til emnet.

De 5 vigtigste regler
- for dit tøj og udseende på jobbet

 1. Du er forpligtet til at gå med det tøj eller den uniform, din chef beder dig om, hvis du blev oplyst om kravene allerede ved ansættelsen.
 2. Din chef må gerne indføre ny dresscode. Men samme regler skal gælde for alle - og må ikke krænke dig på grund af dit køn, din religion eller din alder eller være kønsdiskriminerende ved at alene kvinder eller mænd kan leve op til reglerne.
 3. Din chef må gerne lave regler for din fremtoning, der betyder, at du fx ikke må bære kasket, tørklæde, have synlige tatoveringer, piercinger eller vildt farvet hår.
 4. Din arbejdsgiver kan godt kræve, at du skal gå i en bestemt type tøj (et bestemt mærke, bestemte farver osv.) og alligevel sige, at du selv skal betale for det. Dog må det ikke være urimeligt dyrt i forhold til det, du tjener.
 5. Hvis der skal være logo på dit arbejdstøj, så du ikke kan bruge det i fritiden, eller hvis særligt arbejdstøj er nødvendigt for din sikkerhed, er din arbejdsgiver forpligtet til at betale for det.

Er tattoos og næsering stadig et no-go på jobbet?

Flere og flere chefer tillader, at du har piercinger og tatoveringer, hvis de ikke er for voldsomme. Men det kommer an på arbejdspladsens image og kundekreds. Så tjek kulturen på arbejdspladsen, inden du søger jobbet. 

Et par eksempler: 

 • I Dansk Supermarked må du have synlige tatoveringer, men de må ikke indeholde politiske eller religiøse eller andre tegn eller symboler som er diskriminerende eller anstødelige – og diskrete piercinger er tilladt. 
 • I isenkræmmerkæden Kop & Kande er der fra centralt hold ingen grænser for, om du må have tatoveringer eller piercinger, men det er op til den lokale butiksleder at lægge linjen.
 • IKEA har ingen krav eller begrænsninger i forhold til tatoveringer, piercinger og frisurer. 

Du må skeje mere ud på kontor og lager end i butik

Arbejder du i en butik eller et supermarked og har daglig kontakt med kunder, er du din arbejdsplads’ ansigt udadtil og forventes at have en påklædning og en fremtoning, der passer til butikkens image og/eller produkter. Men arbejder du på kontoret eller lageret, er der oftest færre krav, og du kan være mere afslappet. 

Et par eksempler:

 • Lagermedarbejdere i Dansk Supermarked, som ikke har kundekontakt, må gerne gå med shorts, mens øvrige medarbejdere ikke må. 
 • I Coop er der ikke krav til kontormedarbejderes beklædning eller fremtoning, mens alle andre medarbejdere får betalt arbejdstøj med logo.

Shorts er tilladt (sådan da) 

En række domsafgørelser har slået fast, at du som mand gerne må gå med shorts på jobbet, hvis kvinder også må gå med nederdel. Der er dog flere fortolkningsmuligheder. Nogle forbyder både shorts og lårkort – og så er der ikke tale om forskelsbehandling. Og det er generelt meget almindeligt at forbyde brug af shorts, hvis man samtidig laver retningslinjer for nederdelslængder. Spørg din chef eller tjek personalepolitikken på dit job. 

Et par eksempler:

Dansk Supermarked: Hverken mænd eller kvinder må gå i shorts eller lårkort. Men kvinder må gerne gå i nederdel eller kjole. På lageret må man gerne gå med shorts.

Tøjbutikken Kyoto: Mænd må gerne gå med shorts, og kvinder bestemmer selv længden på deres nederdele.

IKEA: Her skal du bære kædens uniform, og der indgår ikke shorts i uniformen til mænd. Til gengæld indgår en nederdel, der går til under knæet, i uniformen til kvinder.


Tøjbutikken må gerne diktere din tøjstil

Arbejder du i en tøjbutik, må din chef gerne bestemme, at du kun må gå i de mærker og den tøjstil, som butikken sælger, når du er på arbejde. Din chef må også bestemme, at du som medarbejder skal afspejle de forskellige sæsoner og dermed de forskellige kollektioner, I sælger. 

MEN: 

 • Du skal oplyses om kravene, når du bliver ansat – fx i ansættelseskontrakten eller personalepolitikken.
 • Din arbejdsgiver må ikke stille urimelige krav til din påklædning, så det bliver ”usædvanligt tabsgivende” for dig. Hvis din månedsløn er 19-20.000 kr. om måneden, er det fx ikke rimeligt at kræve, at du går i Gucci- eller Versace-dragter og køber nyt hvert sæson, mens det måske kan være mere rimeligt, hvis du arbejder i fx Gina Tricot eller H&M.
 • Det vil være naturligt, at du får medarbejderrabat, hvis du kun skal gå i det tøj, butikken sælger. Omvendt kan det også være en god idé med et loft over hvor meget tøj, du må købe i butikken, så du ikke ender med at købe mere, end din økonomi kan holde til. 
Husk: Hvis du føler, din arbejdsgiver stiller urimelige krav til dig om at købe meget og dyrt tøj til arbejdsbrug, så kontakt din lokale HK-afdeling på 70 11 45 45.

Er der nogen, som kan bestemme over dit hår?

Ja. Din chef må faktisk gerne lave retningslinjer for din frisure, da håret er en vigtig del af din personlige fremtoning og derfor skal passe til din arbejdsplads’ image. 


 • Som Dansk Supermarked skriver: ”Dit hår må ikke være farvet i unaturlige farver”. 
 • I Coop melder man, at det er op til den enkelte butiksleder at vurdere, om en medarbejders frisure kan virke stødende på kunderne.

Plusser og minusser ved dresscodes

Kim Jensen, faglig chef i HK Handel og Sanne Udsen, forfatter til bogen ”Takt og tone i arbejdslivet” vurderer:

+
 1. Dresscode/uniform sikrer præcise rammer, så du som medarbejder ved, hvad du skal forholde dig til og kan føle dig tryg i din påklædning og fremtoning.
 2. Som medarbejder kan du være med til at brande din arbejdsplads’ image og produkter gennem en bestemt dresscode/uniform – det kan skabe identitet og fællesskab på arbejdspladsen.
 3. Du slider mindre på dit eget tøj, hvis du skal gå i bestemt arbejdstøj/uniform. 
-
 1. Der er en risiko for, at din arbejdsgiver stiller urimelige krav til, hvor mange penge du skal bruge på dit arbejdstøj.
 2. Hvis en dresscode er for upræcist beskrevet, kan det føre til misforståelser og konflikter.
 3. Hvis en dresscode er alt for udførlig, kan den virke komisk.

Sådan sikrer du selv en professionel fremtoning

Selv om der ikke er en arbejdsuniform eller en nedskrevet dresscode på din arbejdsplads, skal du overveje, hvordan du sikrer en fremtoning og påklædning, som gør, at du bliver respekteret af både kolleger, kunder og chef. Her kommer de fem bedste råd fra Sanne Udsen, forfatter til ”Takt og tone i arbejdslivet”: 

 1. Stik en finger i jorden og lær din arbejdsplads’ stil og brand at kende.
 2. Se på din butiksleder. Hvordan er han/hun klædt? Prøv at skabe en lignende stil.
 3. Din trang til at skille dig ud med dit tøj kan være meget underholdende. Men overvej risikoen for, at du bliver kendt som ”Ham med det grønne jakkesæt” eller ”Hende, der altid går i røde kjoler” i stedet for ”Ham den dygtige sælger” eller ”Hende, der er så god til kundeservice”.
 4. Til en jobsamtale er det en god idé at skjule piercinger og tatoveringer – med mindre du er 100 % sikker på, at piercinger og tatoveringer er en del af arbejdspladsens image. Når du derefter er begyndt i jobbet, så tag en snak med din butiksleder om, hvad der er accepteret.

Dit arbejdstøj afspejler din arbejdsplads' image


 • Hvis du skal gå med en bestemt arbejdsuniform eller nogle bestemte tøjmærker, vil det oftest være fordi, du skal være med til at brande din virksomhed og signalere et bestemt image (Udover at det skal være nemt for kunderne at finde en medarbejder).
 • Derfor vil det ofte være sådan, at dit arbejdstøj er mere eksklusivt eller pænt i fx Irma end i fakta, ligesom man vil kunne se stor forskel på dit tøj, alt efter om du arbejder i en Birger Christensen-forretning eller en G-Star RAW-butik

Stor chance for at du bliver underlagt dresscode på jobbet

Flere og flere arbejdsgivere har fastlagt dresscodes på dit job. Så tjek personalepolitikken på dit job, inden du klæder dig på. Her er nogle eksempler: 

Dansk Supermarked: 

 • Hvis du skal bære personaletøj, får du det udleveret på jobbet, men du skal selv sørge for, at det er rent og strøget. Skjorten bæres pænest nede i bukserne, mens en polo bæres pænest uden på bukserne. 
 • Hvis du bruger dit eget tøj, når du er på arbejde, skal du sørge for, at det er rent og uden huller. 
 • Du må ikke gå med joggingtøj, leggins, lårkorte nederdele eller shorts, og undertøj må ikke være synligt under tøjet/uniformen.
 • Du må gerne gå med tørklæde eller anden hovedbeklædning, hvis din religion byder dig det. Men dit ansigt og din hage skal være fri, så din mimik kan ses. 
Coop: 
 • Alle kæder har hver sit beklædningsreglement for medarbejdere, der arbejder i kundevendte funktioner. 
 • Du får gratis udleveret den beklædning, der er bestemt.
 • Butikslederen laver en individuel vurdering i forhold til, om din frisure, piercinger og tatoveringer er passende. 
IKEA: 
 • Hvis du har kundekontakt, skal du bære uniform og sikkerhedssko, som IKEA stiller til rådighed for dig. Hvis du arbejder på hovedkontoret eller i (telefon)kundesupport, bærer du ikke uniform.  
 • Der findes forskellige uniformer alt efter, hvilken funktion du arbejder i. Fx salg, logistik, IKEA Food, dekorationen osv. Salgs og kontorpersonale bærer den mest kendte uniform med gul overdel og mørkeblå underdel. 
Tøjbutikken Kyoto: 
 • Du skal helst gå med noget af det tøj, der sælges i butikken. Eller noget i samme stil. Fordi det er vigtigt at være med til at brande produkterne. 
 • Derfor får du også rabat på det tøj, du køber i butikken. 
Isenkræmmerkæden Kop & Kande 
 • Der er ikke en centralt bestemt dresscode. Man ser gerne, at du går i profiltøj, men det er ikke et krav. Det er til gengæld vigtigt, at du er velsoigneret, og at dit tøj er rent og præsentabelt, når du har kundekontakt.

Kilder til temaet: Kim Jensen, faglig chef i HK Handel; Sanne Udsen, forfatter til Takt og tone i arbejdslivet og Håndbog for karrierekvinder; Kristian Ulriksen, ejer, Kyoto Aps; Tina Würgau Lindharth, Corporate PR & Communication Responsible, IKEA Denmark A/S; Jens Juul Nielsen, informationsdirektør, Coop; Peter Rønn, adm. Direktør, Kop & Kande; Dansk Supermarkeds medarbejderhåndbog; Bekendtgørelse om personlige værnemidler; Bekendtgørelse om sikkerhedskrav m.v. til personlige værnemidler; Afgørelse ved Højesteret i 2005(HK HANDEL mod føtex); Afgørelse fra Ligestillingsnævnet 2008 (HK/Kommunal mod Guldborgsund Kommune); Ligebehandlingsnævnets afgørelse nr. 203 / 2012, Ligebehandlingsloven §4.  

Læs også

Må mænd gå med shorts på arbejdet?

Må kvinder selv bestemme sømhøjde på nederdelen? Skal man dække en tatovering? Få styr på reglerne, og læs livstilsekspertens bud på fremtidens arbejdstøj (ja, kitlerne kan komme tilbage).

Arbejdstøj

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk