Min HK-adgangskode virker ikke (er blevet låst)
Det er kun dig selv, der kan oprette en HK-adgangskode. Hvis din adgang er låst, skal du logge ind med NemID og herefter selv oprette din HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Jeg har glemt min HK-adgangskode
Log ind med NemID, hvorefter du kan oprette en ny HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Det er første gang, jeg logger på Mit HK
Så har du ikke en HK-adgangskode endnu. Du skal først logge ind med NemID, og herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Skal jeg altid logge ind med NemID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge mit NemID?
Ja, det kan du godt.
Jeg har tekniske problemer med at logge ind
Oplever du tekniske problemer med at logge ind, kan du ringe på: 4437 1563 i åbningstiden, som er 6.00-24.00
Sørg for, at du kender til det praktiske omkring samtalen - hvor foregår den, hvem er til stede under samtalen, og hvor længe varer den?
Tag det tøj på, som du normalt ville tage på på en almindelig arbejdsdag. Vær opmærksom på, om der er særlige dresscodes tilknyttet stillingen. Hvis du søger en stilling som frontperson, er det vigtigere, at du gør noget ud af din fremtoning. En god tommelfingerregel er desuden ikke er klæde sig alt for bart.
Medbring cv, ansøgning, jobannonce og evt. eksamenspapirer og hav det liggende foran dig under samtalen. Det kan være en god idé at tage blok og kuglepen med.
Hvis det er en digital samtale vær da opmærksom på hvilket system samtalen foregår i og få adgang til programmet og øv dig i at bruge det så du kan teste at lyd, billede og lysindfald fungerer optimalt. En fast netforbindelse kan sikre dig mest mulig stabilitet i lyd og billede. I nogle programmer kan du sløre baggrunden, så man ikke kan se ind i dit hjem. Alternativt vær opmærksom på at have en neutral baggrund. Ved at tale langsommere, huske smil og øjenkontakt til en digital samtale skaber du nærvær også selvom teknikken skulle drille lidt.
Lav research på virksomheden. Mange arbejdsgivere spørger ind til, hvilket kendskab du har til virksomheden, så lav forarbejdet og gør dig f.eks. nogle tanker om, hvad det er for nogle overordnede udfordringer/tematikker, som virksomheden står overfor. Du kan også undersøge "trends" indenfor branchen. Her kan du læse mere om, hvordan du laver research.
Forbered de 3 vigtigste kompetencer for at løse de opgaver som er de mest centrale i den stilling du har søgt. Find min. 3 konkrete eksempler fra dine erfaringer fra job, uddannelse eller fritid, som understøtter disse kompetencer og forbind dem til opgaverne i den stilling og virksomhed du er i betragtning til. På den måde viser du ved eksemplets magt i hvilken sammenhæng du har trukket på disse 3 kompetencer til at løse en opgave og du taler dig selv ind i den nye stilling/virksomhed.
Forbered dig på de svære spørgsmål. Nogle er bange for at blive spurgt om bestemte typer af spørgsmål. Find ud af, hvad du allernødigst vil svare på spørgsmål om og forbered det gode svar til det.
Når du bliver en del af en arbejdsplads indgår du som en vigtig del i at bidrage til det gode arbejdsmiljø. Overvej hvilke erfaringer med at bidrage til et godt arbejdsmiljø du vil sætte i spil på din kommende arbejdsplads. Som forberedelse kan du stille dig selv spørgsmål som:
Hvad kendetegner din måde at bidrage til et godt kollegaskab og samarbejdsklima?
Kan du nævne nogle konkrete handlinger eller initiativer du har bragt i spil? Og hvad er din fornemmelse at dette gjorde for/ved arbejdsmiljøet og samarbejdet?
Hvad har du erfaring med er særligt vigtigt for at du trives på en arbejdsplads?
Hvordan er du med til at understøtte dette?
Hvis du har huller i cv'et, så forbered dig også på at blive spurgt ind til det. De fleste har huller i form af barsel, sygdom, orlov og det er ikke et problem.
Vær ærlig og vis, at du har truffet nogle velovervejede valg undervejs i dit arbejdsliv. Vis, hvad du tager med dig, og hvad du er opmærksom på. Det er er positivt, hvis arbejdsgiver spørger ind til det, fordi det betyder, at ham/hende ikke skal gætte sig frem til, hvad hullerne dækker over.
Læg vægt på din motivation. Vær engageret og vis, at du er interesseret i jobbet. De fleste arbejdsgivere lægger vægt på at få en motiveret medarbejder, som kan udvikle sig i jobbet. Her kan du komme ind på, hvad der særligt tiltrækker dig ved denne stilling og virksomhed/branche, og hvad du kan bidrage med.
Hav fokus på stillingen frem for dig selv. Tal dig ind i stillingen ved at lade som om, at du har jobbet, når du formulerer dig. Fortæl, hvordan du vil løfte jobbet, og konkret hvordan du vil løse opgaverne. Brug din erfaring og din forestillingsevne om, hvordan jobbet er.
Pas på med ikke at snakke for meget - det er vigtigt at få skabt en god dialog. Forbered 2-3 gode spørgsmål. Ting du undrer dig over ved stillingen/virksomheden, som du ikke kan finde svar på via jobannoncen. Det viser, at du går nysgerrigt til værks og dermed, at du er motiveret.
Vær ærlig om dine mangler. Du behøver ikke bruge krudt på at skulle vende alle dine mangler til noget positivt. I stedet kan du fokusere på, at det er noget, du arbejder på at blive bedre til. Det giver et autentisk billede af, hvem du er. Hvis du er i tvivl om, hvad du kan nævne som mangler, så find først tre styrker ved dig selv. Alle styrker har en bagside. F.eks. hvis du er meget ambitiøs og arbejdsom, kan det betyde, at du påtager dig for mange opgaver. Under jobsamtalen kan du fortælle, at du har en opmærksomhed på dette, og hvilke overvejelser du gør dig i forhold til at blive bedre til at sige nej til opgaver, sparre med din leder etc.
Vær nærværende og vær dig selv. Sørg for øjenkontakt med alle – også med dem, der ikke siger så meget. Vær opmærksom på at kigge på de rigtige alt efter emnet. Omtal aldrig din tidligere arbejdsplads og chef negativt. Vær loyal og kom aldrig med fortrolige oplysninger om andre.
Sæt dig ind i lønniveauet, men bring det ikke selv på banen. Her kan du tage et løntjek, som giver dig et indblik i lønniveauet.
Spørg gerne til den videre proces, når samtalen er ved at være slut. Hvor mange ansøgere er indkaldt til samtale? Hvad er det videre forløb? Hvornår kan jeg forvente at få svar? Afslut med en positiv bemærkning, f.eks. at det har været en behagelig samtale og sig pænt farvel til alle.
Får du afslag, kan der være gode råd at hente i forhold til fremtidige ansøgninger. Kontakt virksomheden og spørg ind til baggrunden for afslaget. Hvad kunne du have gjort bedre, og kan de give dig et godt råd, du kan arbejde videre med?
Log ind med NemID
Du kan altid bruge dit NemID til at logge ind på HK.dk. Hvis det er første gang du logger ind, skal du altid bruge dit NemID