Ønsker du at skifte branche, kan det være en god idé at lægge en strategi for, hvordan du bærer dig ad. Gør dig følgende overvejelser undervejs:
FLERE VEJE AT GÅ
Du kan skifte arbejdsindhold, men bevare dit domænekendskab - du holder fast i din viden og erfaring fra en branche, men søger nye positioner og nye opgaver.
Du kan skifte domæne og bevare dit arbejdsindhold. Du stiller skarpt på de kompetencer, du har med dig, men sætter det ind i et nyt domæne. Overfor en fremtidig arbejdsgiver er det afgørende, at du nedtoner dit branchekendskab – og i stedet fremhæver dine jobfunktioner og kompetencer, som relaterer sig til jobindholdet.
Du kan tage uddannelse. Efter- og videreuddannelse, som giver dig nye værktøjer og kompetencer, der efterspørges i den branche, kan være en god idé. Er du ledig, så tal med a-kassen og jobcentret om mulighederne for uddannelse med dagpengeret. I nogle tilfælde kan du benytte dig af muligheden for 6 ugers jobrettet uddannelse. Virksomhedspraktik eller job med løntilskud kan også være en mulighed, så du erhverver dig praktisk erfaring med det nye område. Tal med a-kassen om dine muligheder.
Jo længere væk du er fra den branche, du gerne vil skifte over til, jo flere skridt vil der være i din proces. I din jobsøgning skal du holde øje med, hvilke stillinger der kan bringe dig videre dit endelige mål. Du skal sørge for hele tiden at nærme dig den nye branche. Tag afsæt i de kompetencer, du har og søg stillinger, du kan varetage i en virksomhed, der har med et område at gøre, du gerne vil ind i. Brug dine kompetencer, samtidig med at du tilegner dig ny viden.
TAL BRANCHENS SPROG
Undersøg det område, du gerne vil arbejde indenfor. Begynd at læse jobannoncer for at lære, hvilke ord branchen bruger og lav research på virksomhedernes hjemmesider. Samtidig skal du lære at forstå, hvem de er, og hvilke behov de har. På Jobindex kan man fremsøge gamle jobannoncer ved at vælge ”flere søgemuligheder”. Her kan du søge på en virksomhed og se både deres aktuelle og arkiverede jobannoncer. I dit ansøgningsmateriale skal du kompetenceoversætte og sørge for, at dine nuværende kompetencer bliver beskrevet med din kommende branches ordvalg. Det er altså vigtigt at tale branchens sprog, så du signalerer tryghed omkring dine færdigheder.
BESKRIV DE BREDE KOMPETENCER
Når du skifter branche, skal du i din ansøgning fremhæve alle de kvalifikationer og erfaringer, som er relevante for det nye job. Du skal også begrunde, hvorfor du vil over i en ny branche. Underbyg ønsket og fremhæv de erfaringer, som er relevante for jobbet. Du skal ligeledes tilpasse dit cv, hvor du her skal vise dine kvalifikationer og erfaringer, der peger frem mod jobbet i den nye branche.
For nogen kan det give mening at udarbejde et kompetence-cv, der løfter relevante kompetencer længere op i cv’et.
Overvejer du, hvad dit næste skridt skal være? Om du skal specialisere dig, læse videre eller skifte retning? Så ring til os på Karrieretelefonen – vi hjælper dig, så du bliver klogere på alle dine muligheder.
3330 4460
Karrieretelefonen er lukket – vi har åben igen mandag kl. 13.00-16.00.
Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.
Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.
Log ind med NemID
Du kan altid bruge dit NemID til at logge ind på HK.dk. Hvis det er første gang du logger ind, skal du altid bruge dit NemID
Log ind med CPR nr. og adgangskode
Hvis du har oprettet en adgangskode til HK, kan du logge ind med CPR nr. og adgangskode lige her.
Problemer med login?
For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.