HK
 
Log ud
  • Job & Karriere
  • Udvikling i jobbet
  • Kompetenceprofiler
  • Kompetenceprofil - HR- og personalemedarbejdere
Send til en ven
Del link på LinkedIn
Del link på Twitter
Del link på Facebook

Del siden

Kompetenceprofil - HR- og personalemedarbejdere
(direkte link: http://www.hk.dk/karriere/jobudvikling/kompetenceprofiler/kompetenceprofil-hr)


kompetenceprofil

Det skal du kunne som hr- og personalemedarbejder i fremtiden

Der er ingen tvivl om, at der er sket en ændring i de kompetencer, der efterspørges i HR- og personaleafdelingerne som følge af udviklingen i både opgaver og brugere. Læs om fremtidens kompetencer her.

Generelt set er der sket en bevægelse fra at være ekspert til tovholder/rådgiver/sparringspartner inden for HR og personaleområdet. Der er tale om en videreudvikling, hvor der bygges oven på det traditionelle løn- og personalefundament, som handler om love, overenskomster, rammeaftaler, procedurer, vejledninger, MED, sygefravær, personalejura osv.

Her kan du møde fire forskellige profiler, som på kryds og tværs kan udgøre de vigtige kompetencer, der er brug for på HR og personaleområdet i fremtiden. Det er ikke en facitliste, men kan give dig inspiration til din udvikling og efter- og videreuddannelse.

mød hr-generalisten

Det, der kendetegner generalisten, er hendes arbejdsmåde og hendes generelle forståelse for organisationsudvikling og kommunikation. Hun skelner ikke mellem HR-opgaver, personaleopgaver og lønopgaver. Det kan være spørgsmål om MUS, trivsel, arbejdsmiljø, sygefravær, strategisk håndtering af løn, den vanskelige samtale m.v. Hun bidrager til at løse dem alle, men på forskellige måder.

Som sparringspartner for organisationens ledere behøver hun ikke at være ekspert på det hele. Det er helt i orden at skulle søge viden. Hun ved, hvem hun skal kontakte for at få svar eller ideer til, hvor hun skal finde svar. Generalisten skal med andre ord både bruge fællesskabet til at løse sine egne opgaver og bidrage til fællesskabet med viden inden for hendes faglige områder.

Generalisten sparrer med arbejdsmiljøorganisationerne og møder lederne der, hvor de er. Hun har blik for de forandringer, som lederne skal navigere i, og sammen med lederne finder hun en måde, hvorpå forandringerne kan håndteres. Den afgørende kompetence for hende er, at hun hele tiden kan læse organisationen og se dens behov, når der er initiativer på vej, som kan blive til udfordringer, der skal tackles af de enkelte ledere. Hun skal derfor også have politisk flair.

Det er vigtigt, at generalisten forstår sin rolle i organisationen. Hun er arbejdsgiverens serviceorgan, og når hun er sparringspartner for ledere, sparrer hun ud fra en arbejdsgivervinkel. Generalisten har ofte faste ledere, hun sparrer med. Derfor er det også vigtigt, at hun er god til en-til-en relationer.

Centrale kompetencer for HR-generalisten

  • Kendskab til ledelses- og organisationsudvikling
  • Anerkendende kommunikation og coaching
  • Fagligt område som for eksempel arbejdsmiljø
  • Evnen til hurtigt at sætte sig ind i nye områder

Mød projekt- og proceslederen

Projekt- og proceslederen gennemfører udviklingsprocesser for afdelinger, team, ledergrupper, MED-udvalg og andre grupper. Hun arbejder med grupper, der skal lære at arbejde sammen på nye måder. I grupperne er der ofte modsatrettede interesser eller holdninger. Projekt- og proceslederen arbejder ud fra en viden om organisationsudvikling, kendskab til organisationen, anerkendende kommunikation, metoder til at facilitere og håndtere konflikter.

Projekt og proceslederen gennemfører desuden projekter, analyser og evalueringer. Det kan eksempelvis være projekter om digitalisering og talegenkendelse. Disse opgaver kan være initieret af HR og personalefunktionen, men kan også være initierede af andre stabsfunktioner eller fagcentre. For at løse disse opgaver har projekt- og proceslederen en metodeværktøjskasse bestående af analyse og evalueringsmetoder samt viden om projekter og rollen som projektleder.

Der er ingen tvivl om, at det bliver endnu vigtigere i fremtiden at forstå det politiske spil. Derfor skal man kunne se sig selv i en politisk organisation og have politisk forståelse. Projekt og proceslederen skal have fingeren på pulsen, både i forhold til de kommunalpolitiske strømninger og i forhold til nye trends inden for organisationsudvikling for at kunne arbejde proaktivt med spørgsmål som frivillige, borgernes medbestemmelse, digitalisering i forhold til direktionen.

Centrale kompetencer for projekt- og proceslederen

  • Viden og erfaring med organisationsudvikling
  • Anerkendende kommunikation
  • Politisk flair og forståelse
  • Evne til hurtigt at sætte sig ind i nye områder
  • En værkstøjskasse bestående af metoder til facilitering, gennemførelse af projekter, analyser og evalueringer

Mød personalejurakonsulenten

Personalejurakonsulenten har stor ekspertise i personalejuridiske forhold. Hendes faglige ekspertviden er grundlaget for hendes undervisning og rådgivning af ledere i personalejura og personaleforhold.

I takt med decentraliseringen af ansvar og ledernes fokus på personalejura er der kommet en stor efterspørgsel efter undervisning, rådgivning og sparring om personalejuridiske forhold. Lederne efterspørger typisk rådgivning og sparring i forhold til bestemte situationer. Det handler for eksempel om, hvordan de skal gribe en svær personalesag an, hvad konsekvenserne er i forhold til forskellige handlinger, og hvilke erfaringer, der er på området.

Personalejurakonsulenten skal derfor kunne veksle mellem at være ekspert og sparringspartner. Hun skal også kunne stille spørgsmål i stedet for at give svar, fordi hun skal kunne skabe en dialog om den specifikke situation, som den enkelte leder befinder sig i.

Bevægelsen fra ekspert til underviser, rådgiver og sparringspartner indebærer et behov for nye kompetencer. For eksempel betyder samarbejdet mellem personalejurakonsulenter og decentrale ledere, at personalejurakonsulenten skal vide noget om ledelse. Den tætte én til én relation mellem personalejurakonsulent og leder under sparring og rådgivning har ligeledes gjort coachingkompetencer og anerkendende kommunikation til meget relevante kompetencer for personalejurakonsulenten.

Centrale kompetencer for personalejurakonsulenten
  • Specialistviden inden for personalejura
  • Viden om ledelse
  • Undervisning
  • Anerkendende kommunikation og coaching

Mød lønkonsulenten

Lønkonsulentens arbejde har ændret sig betydeligt i takt med digitaliseringen af lønnen. Flere opgaver er blevet automatiseret eller decentraliseret, og lønkonsulentens rolle er gået fra primært at være administrativ til i højere grad at være konsulent.

I dag bruger lønkonsulenten for eksempel sin viden om løn til at undervise og vejlede decentrale ledere og lønmedarbejdere i, hvordan de kan arbejde med indberetning af løn. Hun arbejder med at målrette information til forskellige brugere og lytter til deres behov for yderligere viden og information for at kunne løfte den decentraliserede lønopgave. Samtidig med den understøttende rolle har lønkonsulenten også en kontrollerende rolle i forhold til de decentrale indberetninger.

Oplæringen af decentrale ledere og lønmedarbejdere kræver, at lønkonsulenten har såvel undervisnings- som vejledningskompetencer. Desuden skal hun kunne takle de konflikter, der kan opstå under arbejdet med at decentralisere lønopgaven, når hun skal vejlede i forhold til fejl i indberetninger og forklare, hvorfor kommunens praksis er, som den er.

Både rollen som underviser og rollen som kontroller af andres arbejde vil vokse de kommende år, men på sigt skal lønkonsulenten også byde ind på andre opgaver og udvide sin profil. Derfor er det afgørende at lønkonsulenten allerede nu kan kombinere undervisning, kontrol og sparring med ledere på institutioner, da det vil være et godt fundament til at udvide profilen senere.

Centrale kompetencer for lønkonsulenten

  • Lønfaglige kompetencer
  • Undervisning og vejledning
  • Anerkendende kommunikation
  • Konflikthåndtering
Ring til en karrierevejleder hos HK

TAL MED EN KARRIEREVEJLEDER

Overvejer du, hvad dit næste skridt skal være? Om du skal specialisere dig, læse videre eller skifte retning? Så ring til os på Karrieretelefonen – vi hjælper dig, så du bliver klogere på alle dine muligheder.

3330 4460

Karrieretelefonen er åben

Forbered dig her inden din samtale


Om kompetenceprofilerne

Kompetenceprofilerne er lavet i samarbejde mellem HK Kommunal og arbejdsgiverne. Du kan bruge kompetenceprofilerne når du skal til MUS eller hvis I skal sætte spot på udviklingen i på din arbejdsplads.

Kompetencer Karriere Uddannelse Udvikling

Kontakt HK

Fagforening 7011 4545

a-kasse 7010 6789

Fagforening:
Mandag-torsdag: 08.00-17.00
Fredag: 08.00-16.00

A-kasse:
Mandag og onsdag: 08.00-17.00
Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00
Fredag: 08.00-16.00

Skriv til os

Følg HK på Facebook Følg HK på Linkedin Følg HK på Twitter Følg HK på Instagram Følg HK på Youtube

 Information om cookies
 Få teksten på HK.DK læst op

Skriv til os  Chat om indmeldelse

Afdelinger

Hovedstaden Østjylland

Sydjylland MidtVest Midt

Nordjylland Sjælland

HK Trafik & Jernbane

afdelinger Hovedstaden Østjylland Sydjylland MidtVest Midt Nordjylland Sjælland



 Information om cookies

  • Bliv medlem
    • Bliv medlem

        Læs mere

    • Medlemskaber

      • Fagforening + a-kasse
      • Fagforening
      • A-kasse
      • Studerende og elever
      • Hjælp kollega med at blive medlem
      • Beregn pris på medlemskab
    • Fordele i HK

      • Kontante medlemsfordele
      • OK fagforening
  • Råd & støtte
    • Råd & støtte

      I sektionen Råd og Støtte har vi samlet alle de vigtige emner, der vedrører dit arbejdsliv.

        Læs mere

    • Løn og overenskomst

      • Løn
      • Overenskomst
        • Overenskomst

          På arbejdsmarkedet bliver lønmodtagere og arbejdsgivere som hovedregel enige om løn- og arbejdsvilkår i overenskomster.

            Læs mere

        • Den danske model
        • Overenskomst eller lov
        • OK-leksikon
        • Minimal og normallov
        • Lokalaftale
        • TIllidsrepraesentant
      • Pension
        • Pension

          Den pension, der knytter sig til dit ansættelsesforhold, kaldes en arbejdsmarkedspension. Når du går på pension, vil denne formentlig udgøre en væsentlig del af din indtægt.

            Læs mere

        • Hvad er en arbejdsmarkedspension
        • Tjek din pension
      • Tag et HK LønTjek
      • Ligelønsberegner
    • Ansættelse

      • Alt om ansættelse
        • Alt om ansættelse

          HK hjælper dig, når du skal ansættes i et nyt job eller har ændringer i din kontrakt.

            Læs mere

        • Nyt job det skal du vide
        • Vikar/tidsbegænset ansættelse
        • Påtale, advarsel eller bortvisning
        • Ligebehandling
      • Fleksjob
        • Fleksjob

          Fleksjob sikrer, at tusindvis af mennesker over hele landet kan gå på arbejde, selvom de af forskellige årsager ikke er i stand til at bestride et fuldtidsjob.

            Læs mere

        • Økonomi i fleksjob
        • Ledig fleksjobber
        • Krav og sanktioner
        • Inddrag HK og tillidsrepræsentanten
        • HK om fleksjob
      • Fritidsjob
        • Fritidsjob

          HK hjælper dig med at sikre en god løn og ordentlige forhold på dit fritidsjob.

            Læs mere

        • Løn ferie og sygdom
        • Love regler og sikkerhed
      • Løntilskud
        • Løntilskud

          Bedre fodfæste på arbejdsmarkedet.

            Læs mere

        • Førtidspensionist
        • Jobrotation
        • Seniorjob
        • Trainee-ordning
        • Virksomhedspraktik
        • Andre ordninger
        • FAQ
      • Seniorordning
        • Seniorordning

          I mange af HK's overenskomster er der aftalt muligheder, som skal gøre det mere attraktivt for dig at blive på arbejdspladsen i årene op til, at du kan gå på pension.

            Læs mere

        • For ansatte i den private sektor
        • For ansatte i kommuner og regioner
        • For ansatte i staten
        • For ansatte i butik
    • Arbejdsmiljø

      • Arbejd med arbejdsmiljø
      • Arbejdsskader
      • Fysisk arbejdsmiljø
        • Fysisk arbejdsmiljø

            Læs mere

        • Computerarbejde
        • Indeklima
        • Indretning af arbejdspladsen
        • Løft og arbejdsstillinger
        • Gravid på job
      • Psykisk arbejdsmiljø
        • Psykisk arbejdsmiljø

            Læs mere

        • Stress
        • Mobning og Chikane
        • Konflikter
        • Forandringer
        • Vold og trusler
        • Roeveri
        • Links til materialer
    • Rettigheder

      • Arbejdstid
        • Arbejdstid

            Læs mere

        • Natarbejde
        • Reglerne helt kort
        • Pauser
      • Barsel
        • Barsel

            Læs mere

        • Barselsrettigheder
        • Løn under barsel
        • Far på barsel
        • Ledig
        • Ferie og barsel
        • Elev på barsel
        • Adoption
      • Ferie
        • Ferie

          Find alle informationer om ferie her.

            Læs mere

        • Ferierettigheder
        • Sygdom og ferie
        • Ferie som opsagt
        • Ferielukket
      • Opsigelse
        • Opsigelse

            Læs mere

        • Er opsigelsen saglig
        • Opsigelsesvarsler
        • Fritstilling
        • Frivillig aftale
        • Fyringsrunde
        • Konkurs
        • HK kvikstart
      • Sygdom
        • Sygdom

            Læs mere

        • Sygeguide
        • Sygedagpengeregler
        • Barns 1. sygedag
        • Det gode sygefraværsforløb
    • Lovgivning

      • Funktionærloven
      • Få juridisk hjælp
      • Love fra A-Z
        • Love fra A-Z

            Læs mere

        • Forvaltningsloven
    • Freelancer

      • Freelancer.dk
      • Kurser og netværk til freelancere
      • Toolbox til freelancere
      • Sygdom og barsel for freelancere
      • Skat og moms for freelancere
    • Arbejdsmiljø generelt

      • Arbejdsskade
      • Gravid på job
      • Arbejd med arbejdsmiljø
      • Bliv arbejdsmiljørepræsentant (pjece)
    • Fysisk arbejdsmiljø

      • Computerarbejde
      • Indeklima
      • Indretning af arbejdspladsen
      • Løft og arbejdsstillinger
    • Psykisk arbejdsmiljø

      • Stress
      • Mobning og chikane
      • Konflikter
      • Forandringer
      • Vold og trusler
      • Røveri
      • Links til materialer
  • A-kasse
    • A-kasse

      A-kasse beskrivelse

        Læs mere

    • Hvis du bliver ledig

      • Opsagt - HK KvikStart
      • Nyuddannet
      • Din første dag som ledig
      • Udfyld ledighedserklæring
      • Uddannelse afsluttet
      • Afmeld dig som ledig
    • Forventninger til dig

      • Dine pligter som ledig
      • Aktiviteter og møder
      • Min jobsøgning
    • Muligheder som ledig

      • Uddannelse
      • Selvstændig
      • Dagpenge i udlandet
      • Supplerende dagpenge
      • Ulønnet arbejde
    • Dagpenge

      • Dagpengesatser
      • Udbetalingsperioder
      • Feriedagpenge
      • Dagpengereform 2017
      • Ansøg om feriedagpenge
      • Udfyld udbetalingskort
      • Beregn dine dagpenge
    • Efterløn

      • Udbetaling af efterlønsbidrag
      • Tid til efterløn
      • Efterlønsbevis
      • Beregn din efterløn
      • Jeg er på efterløn
      • Skattefri præmie
      • Ansøgning om efterløn
    • Kontakt og guider

      • Meld dig ind
      • Ofte stillede spørgsmål – FAQ
      • Skriv til os
      • Pjecer
      • Om a-kassen
      • Sådan udfylder du udbetalingskort
      • Find blanketter
    • Find blanketter

      • Alle blanketter
  • Job & karriere
    • Job & karriere

      Råd og vejledning til din karriereudvikling.

        Læs mere

    • Inspiration og vejledning

      • Ring til karrieretelefonen
      • Tjek af ansøgning og CV
      • Veludvikling - tag det næste skridt
      • Tjek din personlighed på jobbet
      • Kompetencekompasset
    • Uddannelse

      • Efter- og videreuddannelse
      • Økonomi i uddannelsen
      • Realkompetencevurdering
      • Søg uddannelse
    • Udvikling i jobbet

      • Din udvikling
      • MUS-samtalen
      • Dine styrker & kompetencer
      • Udvikling for ledere
    • Jobsøgning

      • Skift job
      • HK JobBørs
      • Kom godt i gang med jobsøgning
      • Det gode CV
      • Tips til jobansøgning
      • Jobsamtalen
      • Søg job
    • HK's kurser

      • Onlinekurser
      • Kursuskalender
      • Kurser for tillidsvalgte
    • HK Netværk

      • Alle netværk A-Å
      • Seneste indlæg
      • Mest aktive netværk
      • Retningslinjer
  • Aktuelt
    • Aktuelt

        Læs mere

    • Seneste nyheder

      • HK'ere klædt på til at arbejde i det offentlige 19. april 2018 MidtVest
      • Avis: Staten kom med nye uspiselige krav ved midnat 19. april 2018 HK Stat
      • OK18: Det skal du vide om de næste dage
        19. april 2018 HK Kommunal DL
      • Se alle nyheder
    • Seneste blogindlæg

      • Et nyt stærkt fællesskab er skabt 13. april 2018
      • En trist affære, som vi bør lære af 12. april 2018
      • Læg gerne 10. klasse på erhvervsskolerne 10. april 2018
      • Se alle blogindlæg
    • Arrangementer og kurser

      • Se hele kalenderen
  • Under uddannelse
    • Under uddannelse

        Læs mere

    • Elev og i praktik

      • Specielt for elever
      • Elevguide
      • Elevløn
      • Få mest ud af din uddannelse
      • Mød en som dig
      • Find en elevplads
    • Videregående uddannelse

      • Specielt for studerende
      • Guide for studerende
      • Mød en som dig
    • HK Tema

      • Job
      • Studieliv
      • Økonomi
      • Eksamen
      • Fritid
      • Se alle temaer
    • Praktikplads og studiejob

      • Find en praktikplads
      • Find et studiejob
    • Om HK-medlemskab

      • Bliv medlem af HK nu
      • Alt det du får med et HK-medlemskab
      • Til dig der snart er færdiguddannet
  • Om HK
    • Om HK

      Få information om HK's organisation, politik og ledelse. Find din lokale afdelingen og den sektor, landsforening eller klub der dækker din branche.

        Læs mere

    • Afdelinger

      • Hovedstaden
        • Hovedstaden

            Læs mere

        • HK Handel Hovedstaden
        • It Medie og Industri
        • HK Kommunal Hovedstaden
        • HK Serivce Hovedstaden
        • HK Stat
      • Midt
        • Midt

            Læs mere

        • Klubber og foreninger
        • Lokale medlemstilbud
        • Hvem er vi?
        • Om HK Midt
      • Midtvest
        • Midtvest

            Læs mere

        • Adresse og åbningstider
        • Lokale medlemstilbud
        • Klubber og foreninger
        • Hvem er vi
        • Om HK Midtvest
      • Nordjylland
        • Nordjylland

            Læs mere

        • Klubber og foreninger
        • Afdelingssektorer
        • Ungdom
        • Om HK Nordjylland
        • Medarbejdere
      • Sjælland
        • Sjælland

            Læs mere

        • Faglige sektorer
        • Om HK Sjælland
        • Brancheklubber
        • HK Ungdom
        • Seniorklubber
        • Lokale tilbud
      • Sydjylland
        • Sydjylland

            Læs mere

        • Adresser og åbningstider
        • Arrangementer for dig
        • HK Jobbørs
        • Klubber og sektorer
        • Hvem er vi
        • Om HK Sydjylland
      • Østjylland
        • Østjylland

            Læs mere

        • Kontakt HK Østjylland
        • Aktuelt lokalt
        • HK Jobbørs
        • Lokal Råd og Støtte
        • Sektorer og netværk
        • Om HK Østjylland
      • Trafik og Jernbane
        • Trafik og Jernbane

            Læs mere

        • Overenskomst og fagligt
        • Medlemsfordele
        • Jernbaneferie
        • Tillidsrepræsentanter
        • Om trafik og jernbane
    • Sektorer

      • HK Handel
      • HK Kommunal
      • HK Privat
      • HK Stat
    • Om HK

      • Alt det du får med et HK-medlemskab
      • Fakta om HK
      • Organisationen
      • HK's love
      • Fonde og legater
      • Klagenævn
      • Oplysning
    • Job i HK

      • Ledige stillinger
      • HK som arbejdsplads
      • Bliv elev i HK
    • Politik

      • Mærkesager
      • Kongresser i HK
      • Næstformandsvalg 2018
    • Kontakt

      • Skriv til os
      • Presse
  • Mit HK
    • Tilbage

      Hvad bruger vi facebook login til ?

      Du kan logge ind med din facebook konto og få adgang til en begrænset del af Mit HK. Vi benytter ikke dine oplysninger fra Facebook til andet end login. Husk, at hvis du skal bruge dit dagpenge-, efterlønskort eller vil læse dine breve fra HK, skal du logge ind med dit HK ID eller Nem ID.

    • Tilbage

      MAC, Iphone og Ipad brugere

      Skal du udfylde dagpenge eller efterlønskort? Så husk at du i Safaris indstillinger skal acceptere brug af cookies på HK.DK, for at dit kort kan vises.

      Brug for hjælp til login?

      Du kan blive bedt om at skulle logge ind to gange med din adgangskode.

      Hvis du har problemer med login, kan du ringe på 4437 1563 eller bruge vores kontaktformular.

      Kontakt HK


      HURTIG ADGANG TIL DINE FORETRUKNE SIDER OG VÆRKTØJER

      Mest populære sider. Husk at du skal logge ind, for at du kan se dine a-kasse kort.


      • Halvårserklæring
      • Ledighedserklæring
      • Onlinekurser
      • Uddannelse
    • Tilbage

      Har du glemt din adgangskode?

      Har du en Digital Signatur eller kode til din netbank kan du i stedet bruge det til at logge på Mit HK. Tryk på den ønskede [Log ind] knap lige over det felt, hvor du normalt taster Cpr-nr.

      Hvis du allerede har oplyst dit mobilnummer eller din e-mail adresse i Mit HK kan du modtage en ny adgangskode pr. SMS eller e-mail. Så har du adgangskoden indenfor få minutter.
      Hvis du skal have ny adgangskode fordi din adgang er låst, skal du ringe på 4437 1563, for at blive låst op igen.

      Fejl

    • facebook Hvad bruger vi facebook login til?
    • Nem ID Problemer med Log ind? LOG IND MED NEM ID
    • Der er en fejl i dit PincodeButtonLabel. nr eller adgangskode

      Glemt adgangskode
  • In english
  • Afdelinger
    • Afdelinger

      Din HK-afdeling er din indgang til HK. Find din afdeling her.

        Læs mere

    • Hovedstaden
      • Hovedstaden

          Læs mere

      • HK Handel Hovedstaden
      • It Medie og Industri
      • HK Kommunal Hovedstaden
      • HK Serivce Hovedstaden
      • HK Stat
    • Midt
      • Midt

          Læs mere

      • Klubber og foreninger
      • Lokale medlemstilbud
      • Hvem er vi?
      • Om HK Midt
    • Midtvest
      • Midtvest

          Læs mere

      • Adresse og åbningstider
      • Lokale medlemstilbud
      • Klubber og foreninger
      • Hvem er vi
      • Om HK Midtvest
    • Nordjylland
      • Nordjylland

          Læs mere

      • Klubber og foreninger
      • Afdelingssektorer
      • Ungdom
      • Om HK Nordjylland
      • Medarbejdere
    • Sjælland
      • Sjælland

          Læs mere

      • Faglige sektorer
      • Om HK Sjælland
      • Brancheklubber
      • HK Ungdom
      • Seniorklubber
      • Lokale tilbud
    • Sydjylland
      • Sydjylland

          Læs mere

      • Adresser og åbningstider
      • Arrangementer for dig
      • HK Jobbørs
      • Klubber og sektorer
      • Hvem er vi
      • Om HK Sydjylland
    • Østjylland
      • Østjylland

          Læs mere

      • Kontakt HK Østjylland
      • Aktuelt lokalt
      • HK Jobbørs
      • Lokal Råd og Støtte
      • Sektorer og netværk
      • Om HK Østjylland
    • Trafik og Jernbane
      • Trafik og Jernbane

          Læs mere

      • Overenskomst og fagligt
      • Medlemsfordele
      • Jernbaneferie
      • Tillidsrepræsentanter
      • Om trafik og jernbane

Kontakt HK

Fagforening 70114545

A-kasse 70106789

Telefontider:
Mandag - torsdag: 08.00 - 17.00
Fredag: 08.00 - 16.00

  • Genveje
    • A-kasse
    • Hovedstaden
    • Midt
    • MidtVest
    • Nordjylland
    • Sjælland
    • Sydjylland
    • Østjylland
    • HK Handel
    • HK Kommunal
    • HK Privat
    • HK Stat
    • Ungdom
    • Dansk Laborant-Forening
    • Samdata
    • HK grafisk kommunikation
    • DL patient - administration - kommunikation
    • Trafik og Jernbane
  • Selvbetjening
    • Bliv medlem
    • AR283 - Ansøgning om efterløn
    • Find blanketter
    • Min jobsøgning
    • Ledighedserklæring
    • Udbetalingskort
    • Feriedagpenge
    • Send dokumenter
  • About HK

Information om cookies

LUK

Hjemmesiden anvender cookies for at fungere ordenligt, for at huske dine præferencer, til statistik og til marketingformål. Nogle cookies sender data til 3. parter. Hvis du klikker videre på siden, accepterer du brugen af cookies. Vil du vide mere om sidens cookies og hvordan du sletter dem så

klik videre her.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.



Log ind

OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Der er en fejl i dit PincodeButtonLabel. nr eller adgangskode
  Glemt adgangskode log ind

 Log ind med Facebook

 Log ind med NemID

Har du glemt din adgangskode?

Få tilsendt en ny kode på sms eller email.

Der er fejl i indtastning.
 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk