Kompetenceprofiler i it- og digitaliseringsfunktionen
Bliv klogere på hvad du skal kunne som it- og digitaliseringsmedarbejder - nu og i fremtiden.
Du kan i øjeblikket ikke logge ind med NemID på Mit HK , det skyldes en fejl hos NemID.
Du kan logge ind med brugernavn/adgangskode, hvis du tidligere har oprette en, eller du kan anvende MitID
Min HK-adgangskode virker ikke (er blevet låst)
Det er kun dig selv, der kan oprette en HK-adgangskode. Hvis din adgang er låst, skal du logge ind med NemID og herefter selv oprette din HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Jeg har glemt min HK-adgangskode
Log ind med NemID, hvorefter du kan oprette en ny HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Det er første gang, jeg logger på Mit HK
Så har du ikke en HK-adgangskode endnu. Du skal først logge ind med NemID, og herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Skal jeg altid logge ind med NemID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge mit NemID?
Ja, det kan du godt.
Jeg har tekniske problemer med at logge ind
Oplever du tekniske problemer med at logge ind, kan du ringe på: 4437 1563 i åbningstiden, som er 6.00-24.00
Bliv klogere på hvad du skal kunne som it- og digitaliseringsmedarbejder - nu og i fremtiden.
It- og digitaliseringsfunktionens opgaver spænder vidt - fra strategiske processer om digitalisering af kommunens kerneydelser, over leverandør- og it-styring til drift af it-systemer og vejledning og rådgivning af medarbejdere og borgere.
Det store spænd i opgaver giver et ligeså stort spænd i kompetencerne. Som medarbejder i it- og digitaliseringsfunktionen skal du være med til at skabe forandringer og forløse digitale effektiviseringspotentialer. Du skal kunne forstå og hjælpe både it-leverandørerne, forretningen og de enkelte brugere, hvad enten det handler om et nyt it-system til hele kommunen eller en medarbejder, der ikke kan få opdateret sin telefon.
It- og digitaliseringsfunktionerne består oftest af medarbejdere med forskellige baggrunde og kompetencer. Der er jer med stor teknisk viden og kendskab til drift og it-systemer, jer med analytiske kompetencer samt alle jer, der har en generalisttilgang og større fokus på projektarbejde og de tværgående perspektiver ved it.
De forskellige fagligheder er hver for sig vigtige, men skal samtidig kunne samarbejde både internt, med resten af kommunen og andre kommunale it-medarbejdere. Det er afgørende, at du forstår helheden i it- og digitaliseringsfunktionens opgaver og ved, hvornår du skal trække på andres kompetencer, når opgaverne skal løses.
Tjek de 5 kompetenceprofiler og brug dem eksempelvis, hvis du skal til MUS-samtale eller I er i gang med en udviklingsproces, hvor du kan spille ind med det du kan.
Brobygningen til forretningen (fagcentrene) er blevet et must for at kunne yde en god support og indgå i digitaliseringsprojekter. Det kan fx være digitaliseringsprojekter inden for skoleområdet, det sociale område, biblioteksområdet eller sundheds- og ældreområdet. It- og digitaliseringsfunktionen har en vigtig rolle i forhold til at bidrage til brobygningen ved at øge kendskabet til fagcentrene, deres arbejdsgange, viden og deres behov. Brobyggeren henter viden hjem og sikrer videndeling i it-afdelingen.
Behovet for brobygning går naturligvis begge veje, og det er brobyggerens opgave at øge fagcentrenes viden om it- og digitaliseringsfunktionen. Denne brobygning er afgørende for at kunne styrke relationen og kendskabet til fagcentrene og forudsætningen for at kunne kommunikere med fagcentre i projekter af forskellig art.
Brobyggeren skal kunne se mulighederne ved digitalisering og tænke dem ind i de forskellige fagområders forretning og på den måde understøtte det tværgående. Brobyggeren udviser stor metodeforståelse og er dygtig til at sætte sig ind i nye områder.
Brobyggeren vil ofte samarbejde med forretningen i projekter og skal formå at presse forretningen i forbindelse med eksempelvis udbud, så de kommer hele vejen rundt og ikke bare går efter noget, der kan det samme som det, de har nu.
Centrale kompetencer:
Forretningsarkitekten arbejder på forskellige niveauer med udvikling af digitale løsninger. Han eller hun kan arbejde med tværgående digitale løsninger, hvor data fra forskellige forretningsområder skal samles og integreres til tværgående data til brug for analyser og rapporteringer eller bruges til at producere åbne data. Forretningsarkitekten kan desuden understøtte forretningen (fagcentrene) med rådgivning, projekter og udbud i forhold til udvikling af nye digitale løsninger. Her er forretningsarkitektens opgave at sikre, at rammearkitektur og datasikkerhed er i orden.
Forretningsarkitektens opgaver kan også bestå i at udvikle og implementere helt konkrete digitale løsninger i samarbejde med fagcentrene og leverandører.
Forretningsarkitekten skal være en dygtig formidler og have et godt indblik i forandringsledelse, da udvikling af nye digitale løsninger ikke blot er tekniske spørgsmål, men i høj grad også organisatoriske og ledelsesmæssige spørgsmål.
Centrale kompetencer:
It-strategens rolle er at bidrage til den tværgående sammenhængskraft i kommunen og på tværs af kommuner ved at skabe rammer for den fortsatte udvikling og styring af kommunens it- og digitaliseringsindsatser (rammearkitektur). It-strategen udvikler fx ensartede arbejdsmetoder og begreber, som skal understøtte, at de forskelle forretningsområder arbejder på samme måde.
It-strategen samarbejder med KOMBIT og andre instanser, der arbejder med nationale initiativer for digitalisering og datasikkerhed. Det gælder fx i forbindelse med den nye persondatabeskyttelseslov, der kræver fokus på datasikkerhed og databeskyttelse i forhold til lovgivningen i bred forstand. Det betyder samtidig, at juridiske kompetencer om sikkerhedsarbejde og databeskyttelse vil blive endnu vigtigere for kommunerne.
It-strategen understøtter desuden kommunens digitaliseringsprojekter på fagcenterniveau og samarbejdet med leverandører for at sikre sammenhængen i kommunens tværgående digitaliseringsindsats.
Centrale kompetencer:
Digitaliseringsindsatser bliver ofte gennemført som programmer og projekter, og det kræver program- og projektledere. Programmer er ofte store initiativer initieret af fx KOMBIT, hvor enkelte kommuner er foregangsmænd, og hvor flere kommuner bliver involveret på sigt – som fx ved skoleportalen. Et program bliver typisk udmøntet i flere projekter i den enkelte kommune, og en del af programlederens rolle bliver dermed at lede og koordinere forskellige projekter.
Digitaliseringsprojekter kan også være mindre og være initieret af kommunen selv, hvor der fx indføres nye sagsbehandlingssystemer i fagcentrene. Trods store forskelle i indsatsernes kompleksitet er der en række kompetencer, der går igen for program- og projektledere.
Centrale kompetencer:
It-forvalteren er garant for stabil drift af kommunens it-løsninger. Der er to centrale opgaver for at sikre stabil drift; 1. driften af it-systemerne og 2. en hurtig afklaring af problemer opstået hos brugerne og borgerne. For at kunne sikre stabil drift er det vigtigt at have en systematisk overvågning af systemet. Det kræver analyser af infrastrukturen for at kunne forudsige, hvor evt. svagheder kan udfordre en stabil drift, og hvordan man evt. kan handle på det.
It- og digitaliseringsfunktionen har en forskellig gruppe af brugere, og for at kunne betjene dem alle er det vigtigt, at it-forvalteren er i stand til at spørge ind til problemerne på en rolig og kompetent måde, når fx Explorer eller Outlook driller, så brugerne oplever, at de får en god service. Brugerne skal kunne se en værdi i at benytte sig af it-hjælpen, der til gengæld skal kunne ydes 24-7-365, fordi medarbejderne efterhånden kan tilgå deres netværk fra alle steder og via mobile enheder.
Ofte bliver problemerne meldt ind til brugersupporten via en log, men det er stadig vigtigt med en hurtig problemløsning via telefonen. Hvis en af kommunens medarbejdere oplever et problem, mens de er i gang med at assistere en borger, skal brugersupporteren fx kunne oversætte og forklare, hvordan et it-system fungerer.
Centrale kompetencer:
Kompetenceprofilerne for kommunernes it- og digitaliseringsfunktion er skabt på baggrund af interview med it- og digitaliseringsmedarbejdere, it- og digitaliseringschefer og direktører i fem kommuner; Roskilde, Hedensted, Jammerbugt, Odense og Næstved. Derudover er resultaterne testet på en workshop med deltagelse af yderligere fem kommuner; Slagelse, Gribskov og Ballerup/Egedal/Furesø (It-forsyningen). De centrale spørgsmål i undersøgelsen har været ændringer i opgaver, brugere og kompetencer for kommunernes it- og digitaliseringsfunktion.
I en større rapport, som KL og HK Kommunal har lavet i samarbejde, kan du læse mere om ændringer i opgaverne og brugerne af de services og ydelser, man som it- og digitaliseringsmedarbejder arbejder med i kommunerne.
Vil du netværke med andre IT-ansatte i kommuner og regioner, så kan du være med i HK's netværk om IT og digitalisering på Facebook.
Find gruppen på Facebook - her annoncerer vi også aktuelle kurser, webinarer og andre tilbud til dig
Samdata er også en mulighed. Samdata er din faglige klub, når du er it-professionel - uanset om du i job, ledig eller under uddannelse. Her får du hjælp, inspiration, gode råd, gratis kurser, masser af spændende, faglige artikler og ikke mindst stærke stemmer, der taler din sag og holder fokus på dit fag.
Vi har også en kort introduktion til dine muligheder for efter- og videreuddannelse her på hk.dk.
Læs om uddannelse og find links til relevante moduler her.
Som medlem har du også mulighed for at ringe til Karrieretelefonen hverdage mellem 13 og 16.
Log ind med NemID
Du kan altid bruge dit NemID til at logge ind på HK.dk. Hvis det er første gang du logger ind, skal du altid bruge dit NemID