Intro
Tage sig af elever med særlige behov, lave grafisk arbejde, hjælpe med økonomistyring, passe sociale medier, lave lønadministration, planlægge lejrskoler, lave personaleadministration, kommunikation med nuværende og potentielle elever, hjælpe med rekruttering af undervisere, håndtere undervisere og forældre og meget, meget andet. Ungdomsskolesekretærens arbejde har i dag utrolig mange facetter.
Formålet er at give ungdomsskolesekretærerne et værktøj til at tale om, hvilke kompetencer og opgaver, der allerede er i spil og hvilke, der kunne være på vej.
Skolesekretærer på ungdomsskoler og folkeskoler har meget til fælles. Begge er det kit, der binder skolen sammen. Lærere, forældre og elever er alle klar over, hvem skolesekretæren er, og det er ofte ham eller hende, der kender skolen bedst og ved, hvem man skal kontakte i forskellige tilfælde.
Et job i forandring
Som i folkeskolerne er ungdomsskolesekretærjobbet i stadig forandring. Fra at være en administrativ hjælpefunktion til at være en vigtig del af skolernes udvikling. Det betyder, at der nu både lander administrations-, it-, kommunikations- og økonomiopgaver på ungdomsskolesekretærens skrivebord. Ungdomsskolesekretæren skal i dag for eksempel kunne navigere i flere forskellige it-systemer og arbejde med digital kommunikation.
Lovændringer, reformer, lokale politiske prioriteter og digitalisering betyder samtidig, at vilkårene for ungdomsskolesekretærens arbejde forandrer sig hele tiden. Et mærkbart eksempel er de forandringer, som skolereformen mange steder har medført ude på ungdomsskolerne.
Opgaverne udvikler sig. Nye kompetencer bliver nødvendige. Håbet er, at denne folder kan give ungdomsskolesekretærer inspiration til at få tænkt over udviklingstendenser og muligheder i eget job og få snakket med kolleger og leder om, hvad fremtiden kommer til at kræve af kompetencer.
Denne kompetenceprofil henter inspiration fra HK Kommunal og KLs projekt Fremtidens skolesekretær – nye opgaver og kompetencer.