Mit NemID virker ikke
Så skal du kontakte NemIDs support for hjælp .
Generelt skal du altid kontakte NemID, hvis du har problemer med dit NemID.
Tjek fx NemID support og kontakt
Skal jeg altid logge ind med NemID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du lave din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge mit NemID?
Ja, det kan du godt.
Min HK-adgangskode virker ikke (er blevet låst)
Det er kun dig selv, der kan oprette en HK-adgangskode. Hvis din adgang er låst, skal du logge ind med NemID og herefter selv oprette din HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Jeg har glemt min HK-adgangskode
Log ind med NemID, hvorefter du kan oprette en ny HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Det er første gang, jeg logger på Mit HK
Så har du ikke en HK-adgangskode endnu. Du skal først logge ind med NemID, og herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Skal jeg altid logge ind med NemID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge mit NemID?
Ja, det kan du godt.
24-årige Sarah Adeltoft er ikke bange for at indrømme, at hun godt kan lide at bestemme. Det lagde hendes arbejdsplads Irma hurtigt mærke til, og de har med lederkurser og coaching hjulpet hende på vej, så hun til foråret udnævnes til butikschef.
”Åh, bare det var mig, der bestemte”. Det var denne tankegang, der fik 24-årige Sarah Adeltoft til at søge udfordringen og blive butikschef i Irma.- Det skal ikke lyde forkert, men jeg har bare altid godt kunnet lide at bestemme, lide at få indflydelse og gå foran. Jeg har mange idéer, jeg gerne vil ud med, og det kan man bedst gøre, hvis man har hele det overordnede ansvar, fortæller hun. Hun tøver næsten ikke i en eneste sætning. Svarene kommer meget direkte og præcise. For hun har gjort sig mange tanker om det at være leder.
Ledergenet har altid luret inde i hende. Selv om hun ikke helt vidste, hvad hun ville, da hun tog en gymnasial uddannelse og derefter prøvede et halvt år på sygeplejestudiet. Hele tiden havde hun dog fritidsjob i Irma, så da hun droppede studiet, fik hun fuldtidsjob her, og det åbnede hurtigt op for nye muligheder.
- Ledelsen kunne se noget initiativ i mig. Derfor blev jeg ret hurtigt spurgt, om jeg ville være junioraspirant. Det er det første skridt på vej til lederstillinger. Så blev jeg sendt på små kurser for at lære en om regnskab, lønsystemer og ledelse. Og så havde jeg løbende samtaler med personaleafdelingen, butikschefen og distriktschefen, hvor vi talte om, hvordan det gik, hvordan jeg kunne udvikle mig og satte nogle mål for, hvad jeg skulle arbejde med, fortæller Sarah Adeltoft.
Efter at have været junioraspirant, steg hun hurtigt i graderne og endte som souschef. Og nu har hun taget endnu et skridt og er blevet butikschefaspirant og står til at få det overordnede ansvar som butikschef for en Irma-forretning til foråret.
Sarah Adeltoft kan egentlig ikke lide at tænke på sig selv som kvindelig leder. Hun er jo bare leder. Men hun har alligevel måttet se fordommene i øjnene en gang imellem. Ikke bare fordi hun er kvinde, men også fordi hun er ung.
- Især i begyndelsen var der da nogen, der var meget overraskede og ikke kunne forstå ”hvorfor jeg havde så travlt”. Men hvorfor ikke? Det var jo det, jeg ville. Men det er åbenbart stadig nemmere at opnå autoritet, når man er en mand på 50, og folk er ikke vant til unge, kvindelige ledere. Så jeg oplever for eksempel, at nogen siger: ”Du er jo ikke ældre end min datter”. Jeg har det bare sådan ”Ja, men du skal altså stadig høre efter, hvad jeg siger”, forklarer hun. Hun tænker derfor en del over, hvordan hun agerer i forhold til de ansatte.
- Jeg drikker mig ikke fuld til julefrokosten eller går i byen med de ansatte, fordi jeg ikke vil virke som hende, der lige er kommet ud af gymnasiet og bare vil feste løs. Det er bedre at være lidt mere kedelig og striks, end man egentlig er, og gå tidligt hjem til kæresten. For det er svært at vinde respekten tilbage, hvis man har dummet sig over for de ansatte, forklarer hun.
For Sarah Adeltoft har det betydet meget, at hendes arbejdsplads har haft stor fokus på ledelse. - Det er fedt, at de sætter sådan et personligt forløb sammen til en. I begyndelsen sørger de for, at man får alle de faglige input, man har brug for, og derefter får man en masse værktøjer til ledelse. Der er ikke nogle helt fastsatte perioder, man skal være aspirant i.
Man får lederstillingen, når man er klar, og man bliver placeret i den butik, hvor man vil passe bedst ind, siger hun og fortsætter.- Her i Vanløse hvor jeg er butikschefaspirant, har jeg et rigtig godt forhold til butikschefen, der træder lidt tilbage, så jeg allerede nu prøver at have det overordnede ansvar for alt fra personale og omsætning til varesortiment og kundehåndtering, forklarer hun.
Noget andet, der har hjulpet hende meget på vejen til at blive leder, er, at der er et rigtig godt netværk i Irma.- Man går på aspiranthold med en masse andre, der kender den situation, man er i. Så man kan altid ringe og sige: ”Jeg aner ikke, hvad jeg skal gøre. Har du et råd?”.
Som ledertype beskriver Sarah Adeltoft sig som en, der fokuserer på det positive. Hun prøver at coache meget, rose på de rigtige tidspunkter og have en åben dialog med medarbejderne. For hun har hurtigt opdaget, at det hele glider meget nemmere, hvis man tager konflikterne i opløbet. Hvis der er tryghed og humor på arbejdspladsen, kommer medarbejderne med problemerne, inden de går op i en spids.
- Og det tror jeg faktisk er noget, kvinder ofte har mere fokus på end mænd, siger hun.Hun har dog også lært, at man ikke altid kan stille alle tilfreds, og at man må acceptere, at man ikke er folks bedste venner, når man er deres chef.- En gang imellem synes folk, man er en kælling, men det plejer heldigvis ikke at vare så lang tid. Jeg har lært ikke at tage det så nært. Men hvis man får kritik, synes jeg også, det er vigtigt at lytte til det og se på, om det er begrundet og vurdere, om man skal lave lidt om på sig selv. For det tror jeg hele tiden, man skal, siger hun.
At det er helt fantastisk at være leder, bliver Sarah Adeltoft aldrig i tvivl om, fordi hun hele tiden kan se resultaterne af de ting, hun sætter i gang. Og hun vil råde alle andre kvinder til at turde prøve lederdrømmen af.
- Man lærer meget ved at kaste sig ud i ting. Man skal ikke være bange for at sige: ”Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre lige nu”. Ingen forventer, at man kan det hele fra begyndelsen. Man lærer meget af processen, og så er det bare om at tage imod de udfordringer, der kommer, siger hun. Selv har hun i hvert fald tænkt sig at blive ved med at kaste sig ud, hvor hun ikke altid kan nå bunden. Ellers bliver det for kedeligt.
49-årige Lene Meldhede sprutter af energi og engagement i jobbet som kontorchef i Koncernservice i Københavns Kommune. Det er især i to forskellige kvindenetværk, hun henter inspiration til lederrollen.
Læs mere og få fem gode råd fra Lene
Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.
Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.
Log ind med NemID
Du kan altid bruge dit NemID til at logge ind på HK.dk. Hvis det er første gang du logger ind, skal du altid bruge dit NemID
Log ind med CPR nr. og adgangskode
Hvis du har oprettet en adgangskode til HK, kan du logge ind med CPR nr. og adgangskode lige her.
Problemer med login?
For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.