Du kan i øjeblikket ikke logge ind med NemID på Mit HK , det skyldes en fejl hos NemID.
Du kan logge ind med brugernavn/adgangskode, hvis du tidligere har oprette en, eller du kan anvende MitID
Min HK-adgangskode virker ikke (er blevet låst)
Det er kun dig selv, der kan oprette en HK-adgangskode. Hvis din adgang er låst, skal du logge ind med NemID og herefter selv oprette din HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Jeg har glemt min HK-adgangskode
Log ind med NemID, hvorefter du kan oprette en ny HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Det er første gang, jeg logger på Mit HK
Så har du ikke en HK-adgangskode endnu. Du skal først logge ind med NemID, og herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Skal jeg altid logge ind med NemID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge mit NemID?
Ja, det kan du godt.
Jeg har tekniske problemer med at logge ind
Oplever du tekniske problemer med at logge ind, kan du ringe på: 4437 1563 i åbningstiden, som er 6.00-24.00
Du kan få rigtig meget ud af din medarbejderudviklingssamtale (MUS), hvis du i forvejen har tænkt igennem, hvad du vil tale om, og hvad du gerne vil opnå med samtalen.
Arkivfoto: Shutterstock
Er du i tvivl om, hvordan du skal gribe samtalen an? Få vejledning af Karrieretelefonen om, hvordan du får mest muligt ud af din MUS. Kontakt os på tlf.: 3330 4460 alle hverdage mellem kl. 13.00-16.00.
MUS er din mulighed for at få din leders fulde opmærksomhed. Tiden er afsat til en samtale om dig, dine opgaver, trivsel og udvikling. Det er her, du kan præge dit arbejdsliv, og derfor er det en rigtig god idé at forberede sig til samtalen.
Dine svar kan give dig en idé om, hvordan du gerne vil udvikle dig, og hvilke rammer der skal være, for at du trives i dit job.
Når du har dannet dig et overblik over din nuværende situation, kan du nemmere sætte ord på, hvad du gerne vil.
Prøv at formulere dine konklusioner så konkret og konstruktivt som muligt, og tænk i sammenhænge, der er større end dig selv. Din leder vil gerne have input til, hvordan du og dit team/din afdeling kan byde ind i den udvikling, som din organisation er i eller er på vej ind. Måske har du allerede en viden om organisationen og dens fremtidsudsigter, så hvordan kan I byde ind i det? Er der opgaver, der kan løses smartere, mere effektivt eller måske slet ikke er fokus på nu? Eller er der samarbejde internt eller eksternt, der kan udvikles?
Er du ny i virksomheden, kan et punkt til MUS være, hvordan fremtiden tegner sig for teamet, afdelingen og organisationen, og hvilken rolle du kan spille i det ud fra, hvad du også gerne selv vil.
Det er ikke kun dig, som får mest ud af din MUS med forberedelse. Langt de fleste ledere forbereder sig også med tanke på dig, men også på teamet og organisationen.
Ligesom du er interesseret i at have kompetencerne til at løse nuværende og fremtidige opgaver, er det din leders ansvar, at der i teamet er de rette kompetencer til at løse opgaverne. Der er gode muligheder for, at I har samme interesser, men det er ikke det samme som, at din leder ved, hvad der er det rette for dig, så han eller hun vil være interesseret i at høre dine input.
Det kan være, at din leder også har konkret feedback til dig som medarbejder. Det kan være i forhold til opgaver, og hvordan du løser dem, din adfærd, sociale relationer eller samarbejde med andre. Husk, at udgangspunktet er dialog. Din leder vil gerne høre dine input, så forbered dig på, hvordan du vil håndtere en eventuel feedback på dig som medarbejder. Når du skal til samtalen, er det godt at forholde sig nysgerrigt og stille spørgsmål til det, du får at vide.
MUS er ikke en uforpligtende hyggesnak - den kræver grundig forberedelse. Få redskaberne til en god samtale med HK's forberedende onlinekursus.
Lær at sætte ord på dine styrker og kompetencer. Se her, hvordan du laver en job- eller kompetenceprofil, og hvordan du evaluerer dit eget arbejde.
Se her et eksempel på en kompetenceprofil
Find her en skabelon til din kompetenceprofil
Arbejder du under en af HK's overenskomster, kan du i langt de fleste tilfælde få finansieret din efter- eller videreuddannelse gennem en kompetencefond. Se i din overenskomst, hvad du har af muligheder.
Fortæl om dine opgaver, og hvad du gerne vil - og se, hvordan du f.eks. efterspørger mere uddannelse eller taler om svære emner med din leder.
Efter din MUS er det en god idé at holde din egen evaluering, så du er sikker på, du får det hele med fra samtalen.
Overvejer du, hvad dit næste skridt skal være? Om du skal specialisere dig, læse videre eller skifte retning? Så kan vi hjælpe dig. Ring eller chat med Karrieretelefonen mellem 13.00-16.00 alle hverdage – bemærk, at vi har lukket i weekender og på helligdage.
Log ind med NemID
Du kan altid bruge dit NemID til at logge ind på HK.dk. Hvis det er første gang du logger ind, skal du altid bruge dit NemID