MitID virker ikke. Hvad gør jeg?
Så skal du kontakte supporten hos MitID, da HK desværre ikke kan hjælpe dig i den situation.
Få support hos MitID
Skal jeg altid logge ind med MitID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du lave din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge MitID?
Ja, det kan du godt.
Min HK-adgangskode virker ikke (er blevet låst)
Det er kun dig selv, der kan oprette en HK-adgangskode. Hvis din adgang er låst, skal du logge ind med MitID og herefter selv oprette din HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Jeg har glemt min HK-adgangskode
Log ind med MitID, hvorefter du kan oprette en ny HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Det er første gang, jeg logger på Mit HK
Så har du ikke en HK-adgangskode endnu. Du skal først logge ind med MitID, og herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Skal jeg altid logge ind med MitID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge mit MitID?
Ja, det kan du godt.
Jeg har tekniske problemer med at logge ind
Oplever du tekniske problemer med at logge ind, kan du ringe på: 4437 1563 i åbningstiden, som er 6.00-24.00
MUS
God forberedelse giver dig bedre mulighed for at opnå det, du gerne vil.
Fortæl om dine opgaver, og hvad du gerne vil fremover. Og se, hvordan du f.eks. efterspørger mere uddannelse eller taler om svære emner med din leder.
Det kræver mod at byde sig til. Men det virker. Teamleader Louise Theil fra HK's Karrieretelefon fortæller hvorfor.
Din MUS er en enestående mulighed for at påvirke dit arbejdsliv, når du sammen med din leder giver dit daglige arbejde et eftersyn. Det er nu, du kan fortælle, hvilke ønsker du har for dit fremtidige arbejdsliv. Formentlig vil I under samtalen komme ind på, hvordan det forløbne år er gået, hvordan det går nu og de opgaver, du sidder med, samt hvordan fremtiden tegner sig for teamet, hvilke opgaver der er i støbeskeen, og hvordan din udvikling kan spille ind i det.
Hvordan er det gået det forløbne år, eller siden I sidst have MUS? Det er ofte det spørgsmål, der begynder samtalen, og det dækker over temaer, som f.eks. hvad du har været glad for/ikke glad for, hvordan din arbejdsbyrde har været, om du har oplevet en balance i dine arbejdsopgaver, og hvad du fik ud af en evt. efteruddannelse og lignende emner. Lavede I en udviklingsplan til din sidste MUS, er det også her, I følger op på den. Hvordan er det gået? Er de mål, I havde sat, nået? Og hvis ikke, hvad er så årsagen til det? Skal målene justeres, eller skal du have nye mål?
Din leder vil gerne høre, hvilke arbejdsopgaver du har, hvordan du løser dem, hvordan opgaverne eventuelt kan løses mere effektivt, og hvilke opgaver der især giver dig arbejdsglæde. Det er en god idé at komme ind på, hvor du har brug for at styrke dine kompetencer for at kunne løse nuværende opgaver og dem, der kan komme i fremtiden. Her kan du også komme ind på, hvilke konkrete opgaver og funktioner du ser dig selv i både på kort og lang sigt.
Kort sagt: Fortæl, hvordan du synes, at du bruges bedst muligt!
Din MUS skal også bruges til, at du fortæller, hvordan din motivation er overordnet, og hvordan du trives med dine kolleger og samarbejdsrelationer. Er der f.eks. nogle relationer, der ikke er hensigtsmæssige, hvor du gerne vil tale med din leder om nye eller andre løsninger?
Har du feedback til din leder, kan det være noget, du skal komme ind på her. Måske har du ideer til en mere effektiv opgaveløsning. Det kan være, du har gjort dig tanker om samarbejdet i teamet, virksomheden eller med eksterne samarbejdspartnere, eller det kan være feedback til din leder om jeres samarbejde.
Vær forberedt på, at din leder sandsynligvis også har feedback til dig. Det kan f.eks. være om opgaver, samarbejde, adfærd og ledelse, hvor din leder fokuserer på dig, din opgaveløsning, samarbejdet med andre, adfærd og det at være leder for dig. Der kan være anerkendelse af det, du gør, og forslag til dig om din kompetenceudvikling. Sæt pris på opmærksomheden, også selv om du ikke umiddelbart synes, din leders forslag lyder som noget for dig. Stil gerne opklarende spørgsmål, og spørg, om du har mulighed for at tænke over forslaget.
Når I sammen får kigget på dine nuværende opgaver, vil det give anledning til, at I også kigger på, hvad du skal lave mere - eller mindre - af, og om du evt. skal have andre eller nye kompetencer. Det kan f.eks. være via mere uddannelse, men din udvikling på jobbet handler ikke kun om at få bevilliget kurser eller uddannelse. Du kan sagtens udvikle dig ved at deltage i tværfaglige opgaver, implementere nye systemer eller få sidemandsoplæring i bestemte opgavetyper. Vær ikke bange for at spørge om, hvad din leder er optaget af i forhold til kompetencer, nye indsatsområder og lignende. I fællesskab kan I måske finde frem til, hvordan du skal tage del i den kommende opgaveløsning.
Arbejder du under en af HK's overenskomster, kan du i langt de fleste tilfælde få finansieret din efter- eller videreuddannelse gennem en kompetencefond. Se i din overenskomst, hvad du har af muligheder.
MUS er ikke en uforpligtende hyggesnak - den kræver grundig forberedelse. Få redskaberne til en god samtale med HK's forberedende onlinekursus.
Lær at sætte ord på dine styrker og kompetencer. Se her, hvordan du laver en job- eller kompetenceprofil, og hvordan du evaluerer dit eget arbejde.
Se her et eksempel på en kompetenceprofil
Find her en skabelon til din kompetenceprofil
Du kan få rigtig meget ud af din MUS, hvis du i forvejen har tænkt igennem, hvad du vil tale om, og hvad du gerne vil opnå med samtalen.
Efter din MUS er det en god idé at holde din egen evaluering, så du er sikker på, du får det hele med fra samtalen.
Overvejer du, hvad dit næste skridt skal være? Om du skal specialisere dig, læse videre eller skifte retning? Så kan vi hjælpe dig. Ring eller chat med Karrieretelefonen mellem 13.00-16.00 alle hverdage – bemærk, at vi har lukket i weekender og på helligdage.
3330 4460
Læs mere om Karrieretelefonen og forbered dig inden samtalen
Log ind med MitID
Du kan altid bruge dit MitID til at logge ind på HK.dk. Hvis det er første gang du logger ind, skal du altid bruge dit MitID