HK.dk logo

Brug din ret til efteruddannelse

09. september 2014  |  HK Handel  | 

Er du helt oppe på beatet med hvilke kvalifikationer, du har brug for i dit job? Eller drømmer du om andre arbejdsopgaver, der kræver efteruddannelse? Så husk at du har ret til mindst tre ugers efteruddannelse om året. Måske kan du stadig nå at komme i gang her i efteråret.

Drømmer du om at blive butikschef? Eller vil du gerne lære noget om e-handel eller markedsføring på de sociale medier? Så er det bare om at komme i gang. For du har ret til 1-2 ugers uddannelse om året, som er relevant for dit fag og din virksomhed. Og derudover har du nu også ret til to ugers selvvalgt uddannelse om året, hvor rammerne for hvilken uddannelse eller hvilket kursus, du vil på, er meget vide.

- Al efteruddannelse skal selvfølgelig aftales med arbejdsgiveren, men når det kommer til den selvvalgte uddannelse, er der virkelig vide rammer for, hvad man kan vælge af uddannelser, fordi det dækkes af de centrale kompetencefonde og ikke behøver være brancherelevant. Der er frit valg mellem VUC-fag, gymnasiale fag, erhvervsuddannelsesfag, AMU-kurser og voksenvidereuddannelse på diplomniveau, siger Nils Rasmussen, faglig sekretær i HK HANDEL. 


Få hjælp til uddannelsesvalget

Det gør ikke ondt på pengepungen at tage uddannelse. Du kan som regel få både løn og udgifter til transport og materialer dækket. Det sværeste er måske at finde ud af hvilke kurser, der er relevante for dig. For udbuddet er stort.

- Hvis du er lidt diffus på, hvad du vil og hvilket kursus, der vil være nyttigt for dit nuværende job eller videre karrieremuligheder, bør du kontakte din lokale HK-afdeling og få en snak om det. De kan rådgive dig ud fra din situation og dit job og lede dig videre til for eksempel et AMU- eller VUC-center, et akademi eller en erhvervsskole, siger Nils Rasmussen og fortsætter:

- Hvis det er svært for dig at få fri til efteruddannelse, kan de i HK’s lokalafdeling også tage over og tage snakken med chefen og prøve at finde en fornuftig løsning, så din efteruddannelse kan blive arrangeret.

Hold øje med trends inden for dit fag

Efteruddannelse

Foto: Colourbox

Når du skal vælge uddannelse, handler det om at holde øje med de trends, der er inden for dit fag og følge med i, hvilken retning din virksomhed bevæger sig i.

- Det kan være kolossalt meget forskelligt afhængigt af, hvad man arbejder med. Men inden for detailhandlen vokser internethandlen jo helt vildt, og derfor er der mange kurser om e-handel og Cross Channel, der handler om at få en fysisk butik og en webbutik til at spille sammen, som kan være relevante. Markedsføring på de sociale medier er også noget, man begynder at bruge mere og mere, og som går på tværs af forskellige fagområder. Du kan også få brug for at blive efteruddannet, hvis ny teknologi eller nye forretningsgange skal indføres på arbejdspladsen, siger Nils Rasmussen.

Hvis du drømmer om at hoppe nogle niveauer op og blive leder eller om helt at skifte branche, er det en god idé at researche på internettet og tjekke de mange muligheder på for eksempel uddannelsesstedernes hjemmesider og ug.dk

Husk din ret til at blive faglært

Hvis du arbejder som ufaglært i butik, skal du i øvrigt huske, at du har ret til at blive faglært.

- I butiksoverenskomsterne har man efter en vis anciennitet en særlig rettighed til at få fri i op til fem uger om året i op til tre år til at blive faglært. Det opfordrer vi virkelig til, at man benytter sig af, hvis man er ufaglært. Både fordi det er tilfredsstillende rent fagligt, men også fordi det giver en større jobsikkerhed, at man kan dokumentere de kompetencer, man rent faktisk har. Og man kan blive faglært i sin arbejdstid, uden at det koster en krone, fordi man får fuld løngodtgørelse og dækket alle udgifter, siger Nils Rasmussen.

Læs mere om at gå fra ufaglært til faglært her.

Find inspiration til efteruddannelse her:

Du har ret til mindst 3 ugers uddannelse om året

Overenskomsterne for butik, kontor og lager giver dig overordnet ret til:

 • 7-14 dages efteruddannelse om året, som er branche- eller virksomhedsrelevant
 • 14 dages selvvalgt uddannelse om året
 • Overenskomster mellem HK og Dansk Erhverv giver dig 100 % løngodtgørelse under selvvalgt uddannelse.
 • Overenskomster mellem HK og DI giver dig 85 % løngodtgørelse under selvvalgt uddannelse.

Overenskomsten for butik giver dig ret til:

 • At blive faglært, hvis du er ufaglært
 • Dermed kan du som ufaglært få fri i op til 5 uger pr. år i 3 år for at uddanne dig, hvis du er fyldt 25 år og har mindst 4 år bag dig i detailhandlen (heraf 2 år på din nuværende arbejdsplads)
 • Både løntab og andre udgifter som transport og bøger vil blive dækket af kompetencefonden

Om selvvalgt uddannelse

 • Du kan spare din ret til selvvalgt uddannelse op i op til 3 år, så du får ret til 6 ugers sammenhængende uddannelse
 • Selvvalgt uddannelse kan administreres på to måder:
 1. Nogle større virksomheder har valgt selv at administrere selvvalgt uddannelse og oprettet deres egen kompetencefond. Det kræver, at de har nedsat et uddannelsesudvalg, hvori der også sidder medarbejderrepræsentanter, som sætter rammerne for, hvilke uddannelser, du kan vælge, og hvor stort tilskud, du kan få. Her skal du altså søge din virksomheds kompetencefond om den efteruddannelse, du ønsker.
 2. Hvis din arbejdsplads ikke har valgt at oprette egen kompetencefond, skal du i stedet søge de centrale kompetencefonde om efteruddannelse. Her kan du søge mellem cirka 2.000 forskellige uddannelsestilbud og søge om hel eller delvis dækning af udgifter til kursusgebyr, løntab, materialer, overnatning og transport. Hvis du har lyst til et kursus, der ikke umiddelbart står på listen, kan du alligevel forsøge at få det dækket.

Kompetencefonden

Det kan være forskelligt fra arbejdsplads til arbejdsplads, om det er dig eller din arbejdsgiver, der søger om refusion til din selvvalgte uddannelse. Tal med din chef eller tillidsrepræsentant om det. Hvis du selv skal gøre det, foregår det her.  

Efteruddannelse

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk