HK.dk logo

Sådan går du fra ufaglært til faglært

Har du job i detailhandlen, og ønsker du at styrke dine kvalifikationer, så har du mulighed for at blive faglært salgsassistent. Det er dog et krav, at din arbejdsplads er dækket af en overenskomst med enten Dansk Erhverv Arbejdsgiver eller DIO II.

HK HANDEL og Dansk Erhverv har udviklet et forløb, hvor ufaglærte i detailhandlen, der har fire års anciennitet fra detailhandlen eller to års anciennitet i nuværende virksomhed og er fyldt 25 år, kan få betalt uddannelsen til faglært med fuld løntabsgodtgørelse og dækning af udgifter til gebyr og materialer. Du gennemfører uddannelsen i arbejdstiden med op til 15 ugers undervisning.


Studerende

Hvilke fordele er der ved at være faglært?

Brug din ret til uddannelse og efteruddannelse. Du vil fremstå mere attraktiv over for arbejdsgivere og være bedre rustet til fremtidens jobmarked, når du går fra ufaglært butiksansat til faglært salgsassistent. Uddannelse vil give dig større jobsikkerhed og mulighed for højere løn, og virksomhederne står samtidig stærkere med veluddannede medarbejdere. Der er derfor ingen argumenter for ikke at tage en uddannelse.

Dine kompetencer og dit uddannelsesniveau har en afgørende betydning for din lønudvikling. Husk at bruge din uddannelse som et argument for at få lønstigning, når du skal til lønsamtale.


Hvem kan deltage i uddannelsen?

Målgruppen for opkvalificering er ufaglærte medarbejdere i detailbranchen, der:

  • er min. 25 år og ansat i detailhandelen, og som
  • har mindst fire års anciennitet fra detailhandlen og to års anciennitet i nuværende virksomhed
  • har en arbejdsplads, som er dækket af en overenskomst med enten Dansk Erhverv Arbejdsgiver eller DIO II  


Hvordan ser forløbet ud?

Butiksassistent

Opkvalificeringsmodellen består af en fagprøve samt fire pakker i alt: to x fire uger målrettet grundforløbskompetencer og to x tre uger målrettet hovedforløbskompetencer. Hver pakke kan afkortes individuelt. Illustration: Gitte Wejnold, LimeLab.


Kursusforløbet varer op til 15 uger og fører til, at du bliver faglært. Efter beståelse af fagprøven udsteder skolen et uddannelsesbevis. Kursusforløbet består af fire kursuspakker + en fagprøve og starter altid med en uddannelsesplan, der afdækker, hvor mange kursuspakker du har brug for, for at opnå faglært status.


Hvordan foregår undervisningen?
Undervisningen foregår i dagtimerne og tilrettelægges således, at den tager udgangspunkt i din og dine medstuderendes praktiske erfaring. De enkelte emner integreres i helheder, der svarer til de jobfunktioner, som I kender fra hverdagen i butikken. Ved tilmelding oplyser skolen, hvordan og hvornår skoleperioderne er planlagt.

Hvad koster det?
Er du omfattet af Landsoverenskomsten for Butik mellem HK HANDEL og Dansk Erhverv, og har du mindst fire års relevant erhvervserfaring fra detailhandlen eller været ansat i nuværende virksomhed i de seneste to år, kan du få betalt forskellen på den offentlige godtgørelse og din løn igennem Kompetencefonden imellem Dansk Erhverv og HK HANDEL. Du kan med andre ord uddanne dig i arbejdstiden med alt betalt. Når du har fået en uddannelsesplan, er kursusdeltagelsen gratis. Der gives løntabsgodtgørelse og dækning af kost og transport efter reglerne for deltagelse i erhvervsrettet voksen og efteruddannelse.

Hvor skal jeg henvende mig?
Kontakt nærmeste handelsskole. Skolen udarbejder en uddannelsesplan med udgangspunkt i de erfaringer og den uddannelse, som du allerede har.

Hvorfor skal jeg være medlem af HK HANDEL?

Det er din fagforening – og ikke loven – der sikrer dig: 
  • Mindsteløn
  • Overtidsbetaling
  • Friweekender
  • Friaftener
  • Feriefridage
  • Fritvalgskonto
Du kan altså blandt andet takke din fagforening for, at du ikke kun får to kroner i timen, og at du ikke skal arbejde hver weekend.

HK HANDEL er eksperter i handelsbranchen og er Danmarks eneste fagforening med overenskomster og aftaler for handelsansatte. Jo flere medlemmer vi er, jo stærkere står vi, så vi nemmere kan få gennemført nye ønsker.

Bliv medlem her.


DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk