MitID virker ikke. Hvad gør jeg?
Så skal du kontakte supporten hos MitID, da HK desværre ikke kan hjælpe dig i den situation.
Få support hos MitID
Skal jeg altid logge ind med MitID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du lave din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge MitID?
Ja, det kan du godt.
Min HK-adgangskode virker ikke (er blevet låst)
Det er kun dig selv, der kan oprette en HK-adgangskode. Hvis din adgang er låst, skal du logge ind med MitID og herefter selv oprette din HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Jeg har glemt min HK-adgangskode
Log ind med MitID, hvorefter du kan oprette en ny HK-adgangskode under 'Ny adgangskode' på Mit HK.
Det er første gang, jeg logger på Mit HK
Så har du ikke en HK-adgangskode endnu. Du skal først logge ind med MitID, og herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Skal jeg altid logge ind med MitID?
Nej, kun første gang du logger på Mit HK. Herefter kan du oprette din egen HK-adgangskode.
Kan jeg nøjes med at bruge mit MitID?
Ja, det kan du godt.
Jeg har tekniske problemer med at logge ind
Oplever du tekniske problemer med at logge ind, kan du ringe på: 4437 1563 i åbningstiden, som er 6.00-24.00
Fremtiden byder på mange muligheder, og det kan være svært at gennemskue, hvilken vej du skal gå. HK Privat giver et bud på fire jobprofiler, der tegner fremtiden indenfor økonomi. Jobprofilerne afhænger af typen af virksomhed, du er ansat i. I større virksomheder vil der ofte være flere specialiserede jobprofiler, hvor mindre virksomheder typisk har behov for medarbejdere, der kan varetage en bredere vifte af opgaver.
Fælles for jobprofilerne er, at der er nogle tværgående kompetencer, som er vigtige for alle HK’ere, og så er der nogle faglige kompetencer for hver af jobprofilerne. Overvej hvilken profil, der passer til dig, og se hvilke kompetencer, du får brug for at tilegne dig, for at være klar til fremtiden.
For hver jobprofil finder du nogle anbefalede uddannelsesveje, som kan inspirere dig til dit næste faglige skridt.
Beskrivelse af jobprofilen
Leanlederen arbejder med procesoptimering, effektivisering og Lean. Det er leanlederens ansvar at føre virksomhedens strategi og prioriteringer ud i praksis. Man skal kunne stille krav til sine medarbejdere og ikke mindst give dem plads til selv at finde frem til de rette løsninger. Stærke kommunikative kompetencer og en coachende tilgang er vigtige værktøjer til at lykkes med dette.
Digitaliseringen skaber mulighed for optimering af arbejdsgange, procedurer og processer, fx via automatisering. Det kræver indgående kendskab til virksomhedens overordnede strukturer og værdikæder og et blik for det daglige arbejde.
Optimering og effektivisering er et forandringsprojekt, og derfor skal leanlederen som minimum have en grundlæggende forståelse af forandringsledelse og evnen til at motivere medarbejderne til at ændre vaner og arbejdsgange, og ikke mindst være proaktiv ift. at imødekomme medarbejdernes naturlige reaktioner på forandringer.
Individuel anbefalet uddannelse:
AMU-kurser:
Akademiuddannelser:
Akademimoduler:
HK’ernes job og opgaver inden for ledelse er under hastig forandring. Ledelsesopgaven har ændret sig mange gange i takt med udviklingen på arbejdsmarkedet, og digitaliseringens indflydelse og nye generationers indtog på arbejdsmarkedet sætter deres betydelige præg på fagområdet.
Den yngre del af medarbejderne, ofte betegnet som Generation Z eller Millenials, har en markant anden tilgang til fx teknologi og digitale løsninger, som har været en helt naturlig del af deres opvækst. De unge har en forventning om, at samarbejdet kan udføres via digitale platforme, som de færdes hjemmevant på. Det betyder, at nye arbejdsformer vinder frem og er med til at accelerere udviklingen på arbejdspladsen. Det udfordrer ledelsesformen og stiller nye krav til lederens kompetencer.
Organisationsformerne ændrer sig også nu og i fremtiden. I takt med at flere medarbejdere vil være midlertidigt tilknyttede, fx som freelancere eller projektansatte, organisationsstrukturen bliver fladere, og medarbejderne bliver mere selvledende, ændrer lederrollen sig markant. Det forstærkes af, at mulighederne for digitalt samarbejde bliver bedre, så der er sat turbo på tendenser som distancearbejde og en mere flydende balance mellem arbejdstid og fritid, fordi man i højere grad kan arbejde, hvor og når man vil. Flere vil stille krav til en fleksibel arbejdsdag med mulighed for hjemmearbejde og en højere grad af frihed til selv at tilrettelægge sin arbejdstid ift. de opgaver, man har.
Det får alt sammen stor betydning for ledelsesopgaven, der bliver mere kompleks og kræver, at man både formår at lede på distancen og har de digitale kompetencer, der skal til, for at være nærværende på de platforme, medarbejderne samarbejder med hinanden på. Ligesom en fladere struktur skubber til hierarkiet på arbejdspladsen.
Drømmer du om at komme i gang med uddannelse? Har du ret til uddannelse? HK har lavet et overblik over, hvilke uddannelsesveje der er for dig, der arbejder med ledelse, og som ønsker at få ny viden, varetage nye opgaver og stå stærkere fagligt.
Download postkort her:
En stærk faglighed og opdaterede kompetencer er den bedste garanti for, at du også har job i morgen. Måske er det tid til en opdatering af dine kompetencer – eller til at få nogen nye?
Har du satset på job frem for uddannelse? Og har tilegnet dig masser af viden og kompetencer gennem arbejdslivet? Så har du en unik mulighed for at få papir på det, du kan, gennem en realkompetencevurdering (RKV)
Vi klæder dig på med grundlæggende viden om grøn omstilling, så du kan analysere og gentænke arbejdsgange og gøre dit arbejde og din arbejdsplads mere bæredygtig.
Log ind med MitID
Du kan altid bruge dit MitID til at logge ind på HK.dk. Hvis det er første gang du logger ind, skal du altid bruge dit MitID