HK.dk logo

Portræt: Jeg får et kick af at tage efteruddannelse

08. november 2016  |  Hovedstaden  |  Journalist Ulla Bechsgaard

Teorien om forandringsledelse fra akademikurserne blev med det samme omsat i praksis i forbindelse med en planlagt virksomhedsoverdragelse.

Snart hedder arbejdsgiveren Region Hovedstaden i stedet for Novo Nordisk, og afdelingslederen for patientkoordinatorerne på Steno Diabetes Center i Gentofte, Maria Bøgelund Lauritzen, har haft brug for al sin nyerhvervede viden fra sin efteruddannelse om åben kommunikation og forandringsledelse.

Overdragelsen vil være realiseret 1. januar 2017, og på det tidspunkt har medarbejderne kendt til planerne i halvandet år. Alle er blevet grundigt orienteret og har kunnet spørge om alt, men dét at stå i en venteposition så længe giver alligevel stor usikkerhed, og adskillige medarbejdere har fundet andet arbejde.

Succes at folk bliver 
Maria Bøgelund Lauritzen er uddannet lægesekretær og er afdelingsleder for gruppen af patientkoordinatorer, som er lægesekretærernes titel på Steno i dag. Hun ser det som en succes, at ingen i hendes gruppe har skiftet arbejde pga. overdragelsen til Region Hovedstaden, og at alle ser positivt på udflytningen.

Da hun blev afdelingsleder for halvandet år siden, var hun i fuld gang med akademiuddannelsen i ledelse (VVU), som hun snart afslutter. Hun er ikke i tvivl om, at hendes efteruddannelse og stædige fokus på at bedrive god ledelse har været med til at fastholde kollegerne.

Forandringsspiralen  
- Det har været fedt at lære nyt og få nye kompetencer, og jeg har virkelig kunnet bruge dét, jeg har lært. Der er hele tiden forandringer her på Steno. Alt går stærkt, og jeg synes, der har været en mening med dét, jeg har lært om bl.a. ’forandringsspiralen’, siger hun og uddyber: 
- Jeg kan se, at nogle bliver i forandringsspiralen længe. De har mange overvejelser, de forbereder sig på forandringen, men får tilbagefald, mens andre hurtigere kommer igennem og er klar til ny handling. Vi har fået italesat i gruppen, at vi er forskellige og parate til forandringer på forskellige tidspunkter.

Hvad med Steno-ånden
Afdelingslederen forstår godt, at kollegerne er bekymrede for fremtiden og spørger sig selv, om de kan beholde deres job og løn; arbejdsopgave og personalegoder. Nogle overvejer måske også, hvordan det bliver at skifte fysisk placering om nogle år. Den særlige Steno-ånd, som bl.a. handler om at være innovativ og prøve nye ideer af, vil de også gerne fastholde.

Maria Bøgelund Lauritzen har netop planlagt et kompetenceudviklingsprogram ’Personlig fremtræden og gennemslagskraft i rollen som patientkoordinator’, som de 13 kolleger skal igennem. Hendes ønske er at styrke sin gruppe, så de går videre til den nye arbejdsgiver, Region Hovedstaden, med en stærk kompetenceprofil og en viden om, hvordan de ser sig selv, og hvad de gerne vil blive bedre til.

Fakta - Blå bog

Foto: Privat

Maria Bøgelund Lauritzen er afdelingsleder på Steno Diabetes Center. Hun er uddannet lægesekretær, har været tillidsrepræsentant og har en tillidsrepræsentantuddannelse. Hun startede på det første akademifag i ledelse sideløbende med sit arbejde, da hendes to børn var tre og syv år. Hun tog et fag pr. semester over to år. Derefter holdt hun en pause, inden hun tog det sidste og femte fag. Nu er hun i gang med sin afsluttende opgave og vil dermed have en akademiuddannelse i Ledelse. Hendes plan er at gå videre på OPU – Institut for Gruppeanalyse og tage en master i ledelse.

Ledelse

Følg HK Leder

HOLD DIG OPDATERET PÅ LINKEDIN OG FACEBOOK


facebook.com/hkleder

linkedin.com/company/hk-leder

Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem