HK.dk logo

Rådighedslønnere i trafikvirksomhederne

 |  HK Trafik & Jernbane

Store grupper af ansatte i trafikvirksomhederne er sendt på rådighedsløn siden midten af 1990'erne

I midten af 1990’erne fandtes der rundt regnet 100 tjenestemænd, som var afskediget med rådighedsløn – og de kom vel at mærke fra hele det statslige område. Kun de færreste kom fra det statslige trafikområde.

Siden er der sendt i hundredvis af tjenestemænd på rådighedsløn alene på HK Trafik & Jernbanes område.

Den første store gruppe rådighedslønnere – som de hurtigt blev døbt – kom til i 1997 og 1998 i forbindelse med nedlæggelsen af DSB’s færgeoverfarter på Storebælt. Dengang blev de første omkring 300 medlemmer – navigatører og maskinofficerer i DSB rederi og siden hen Scandlines, som dengang hørte under Trafik & Jernbanes område – sendt hjem med rådighedsløn, da staten og DSB opgav at finde andet passende arbejde til dem.

Men afskedigelser og omstruktureringer i andre dele af den statslige trafiksektor har betydet, at der løbende er kommet nye grupper af rådighedslønnere til i takt med privatiseringer og organisationsændringer i de øvrige trafikvirksomheder. Det vil blandt andet sige DSB, Banedanmark, Railion, Københavns Lufthavne A/S.

Antallet af medlemmer på rådighedsløn i HK Trafik & Jernbane lå i en årrække på omkring de 300, men har de seneste år været faldende.

Som det fremgår af tallene var det først i slutningen af 1990’erne, at der opstod et behov på trafikområdet for at målrette Trafik & Jernbanes service til de særlige behov, som rådighedslønnerne havde, og i sommeren 2000 blev en særlig forening for denne gruppe af medlemmer, Rådighedslønsforeningen.


Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk