HK.dk logo

Sådan undgår du at få musearm

30. november 2014  |  Nordjylland  | 

Hold øje med din arbejdsstilling, hvis du vil undgå smerter efter arbejde med computer-mus.


Pascal Madeleine, Aalborg Universitet, måler musesmerter.

Professor Pascal Madeleine, Aalborg Universitet, har dokumenteret musesmerter hos nordjyske HK-medlemmer.

Musesmerter findes! Det har forskere på Aalborg Universitet dokumenteret efter at have undersøgt nordjyske HK-medlemmer.

Teknologi har nemlig gjort det muligt at måle smerterne, og det ser arbejdsmiljøkoordinator i HK Nordjylland Orla Kristensen som et skridt på vejen til at få såkaldt ’musearm’ anerkendt som arbejdsskade.

-Jeg er overbevist om, at det vil blive væsentligt nemmere nu, hvor man kan måle effekten af stærke smerter, siger han. 

-Men vi skal forebygge meget mere, så færre bliver sygemeldt og får brug for at søge erstatning for museskade, påpeger Orla Kristensen, der ønsker at forebyggelse kommer højere op på dagsordenen i de nordjyske virksomheder.

 

Hold øje med din arbejdsstilling

Rollermouse

En rollermouse kan være med til at forebygge skader ved computerarbejde.

Du kan ikke undgå at bruge underarmen, når du sidder og arbejder med en mus. Men der er stor forskel på, om du sidder med armen strakt ud i en vinkel ud fra kroppen og kører med musen, eller om du arbejder i en afslappet stilling med musen inde foran kroppen og bøjet albue.

Det forklarer fysioterapeut Jeppe Nørgaard, Arkadens Fysioterapi i Aalborg. Derfor kan en RollerMouse være en af flere gode løsninger, når du skal forebygge skader i skulder og underarm.

-Det nytter ikke, at vi bare behandler smerterne. Får vi ikke fundet årsagen, kommer smerterne jo tilbage. Vi skal tænke os om og bruge kroppen rigtigt, siger Jeppe Nørgaard.

 

Fysioterapeutens tre gode råd

1. Sørg for at dit arbejde er lige foran dig, og at du ikke sidder for langt væk fra bordet. Tjek, at bord og stol er i en god arbejdshøjde – og sørg for at variere den jævnligt. Prøv eventuelt at stå op ind imellem. Der er en grund til, at vi har fået hæve-sænkeborde – de skal bruges!

2. Hold øje med din kropsholdning. Den skal være neutral. Dårlig kropsholdning kombineret med forkerte arbejdsstillinger kan give smerter mange andre steder end i armen – eksempelvis hovedpine, ondt i ryggen og i skulderen samt svimmelhed.

3. Motioner! Gå gerne nogle ture. Kredsløbstræning – som fx stavgang – styrker både blodomløb og holdning og er med til at modvirke musearm. Styrketræning har også god effekt, hvis du vil undgå at få smerter.

Arbejdsmiljø Computerarbejde

Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk