HK.dk logo

Fagforeningen reddede økonomien

07. august 2015  |  Nordjylland  | 

FAGLIG SERVICE: Solveig fik hjælp i HK, da hendes arbejdsplads gik konkurs og lukkede.

- Det var trygt at have HK i ryggen, siger Solveig Dahl Poulsen.

- Jeg var heldig at have HK til at klare alt det økonomiske. Andre kolleger på arbejdspladsen, som ikke var HK-medlemmer, havde det ikke så let.

HK’er Solveig Dahl Poulsen, Kongerslev, er ikke sikker på, at hun selv ville have haft overskud og overblik til at udrede hvor mange penge, hun havde til gode, da hendes arbejdsplads gennem tretten år gik konkurs.

Efter år med faldende elevtal og økonomiske problemer, besluttede Vårst Friskole – hvor hun var sekretær – i oktober sidste år at lukke, sende eleverne hjem og erklære sig konkurs.

- Konkursen kom ikke overraskende; vi kunne se på økonomien, hvor det bar hen. Men alligevel var det forfærdeligt. Jeg var jo glad for arbejdspladsen og tænkte meget på, hvad der skulle ske med eleverne, og at jeg ikke skulle se kollegerne igen. Arbejdet var min identitet igennem mange år, og det var som om en del af mig forsvandt, fortæller Solveig Dahl Poulsen.

Netop derfor er hun glad for, at HK overtog alt det praktiske med økonomien.

- Skolen lukkede om fredagen, og allerede mandag gik jeg i fagforeningen med alle mine papirer. Mødet tog blot en halv time, så havde vi snakket tingene igennem.

HK udregnede krav 
Sagsbehandleren i HK Nordjyllands konkurs-team regnede herefter på, hvilke økonomiske krav Solveig måtte have til sin tidligere arbejdsplads.

Efter at Solveig selv havde godkendt regnestykket, sendte fagforeningen kravet til Lønmodtagernes Garantifond (LG), der dækker konkursramte medarbejderes tilgodehavende løn, løn i opsigelsesperioden, fratrædelsesgodtgørelse og feriepenge.

Solveigs andel i en opsparingskonto, som skolens otte ansatte havde på arbejdspladsen, er dog ikke dækket af LG, der betragter den slags ordninger som lån til virksomheden. Dét krav har HK i stedet rejst overfor konkursboet.

- Det hele var et større regnestykke, så jeg ville nok selv have haft svært ved at få det hele med, ekernder Solveig Dahl Poulsen.

- Det var trygt at have HK i ryggen. Jeg var for eksempel nok gået i panik, da LG stillede spørgsmål ved min opsigelsesperiode. Det klarede sagsbehandleren i HK for mig.

Lånte penge i fagforeningen
Sagsbehandlingstiden hos Lønmodtagernes Garantifond kan ofte være lang. I januar – to måneder efter konkursen – fik Solveig Dahl Poulsen således første del af sit tilgodehavende, og først i starten af juli udbetalte LG resten.

Hun er derfor glad for, at HK tilbød hende et månedligt lån, indtil sagen var behandlet færdig.

- Jeg skulle blot hver måned forny mit lån hos fagforeningen, og så gik pengene ind på min konto, fuldstændig som havde det været løn. Det gjorde, at jeg slap for et stort overtræk i banken, fortæller Solveig Dahl Poulsen.

 

HK Nordjylland har et konkurs-team

Tre medarbejdere hos HK Nordjylland er beskæftiget med at udregne og rejse økonomiske krav for medlemmer, hvis arbejdsplads går konkurs.

Kravene sendes til Lønmodtagernes Garantifond (LG) og konkursboets kurator, og konkurs-teamet klarer på medlemmernes vegne kommunikationen med LG og kurator.

Det er også konkurs-teamet som modtager betalingerne fra LG og sender dem videre til medlemmerne – eventuelt fratrukket de rentefrie lån, som medlemmer med mindst tre måneders HK-medlemskab bag sig kan få hos fagforeningen, mens LG behandler deres sag.

I 2014 hentede HK Nordjyllands konkurs-team 9,2 millioner kroner hjem til medlemmer, hvis arbejdsplads gik konkurs.

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk