HK.dk logo

- Jeg kan da godt blive lidt øm i ryggen

15. august 2016  |  Nordjylland

Vi var i hælene på aktivisterne fra Jobpatruljen, da de i uge 28 og 29 besøgte blandt andet feriebyerne Løkken og Skagen.Jobpatruljen besøgte blandt andet Bolcheriet i Løkken, hvor forholdene for ungarbejderne var i orden.

Af journalist Naia Bang
og Anne Mette Welling (foto)


Der dufter skønt i Bolcheriet i Løkken, og der er også nærmest sort af besøgende sådan en tirsdag i juli. Nogle unge fyre står og trækker i den varme, seje sukkermasse, og publikum stimler sammen for at se, hvordan de fint formede bolcher bliver til.

I den anden ende af Bolcheriet er ”bolchefruen” Mariam Touray og en af butikkens ungarbejdere, bolchepakker Nele Krüger, i gang med at blive interviewet til TV Nord. De fortæller om, hvordan det er at få besøg af Jobpatruljen – noget de begge tager med knusende ro.

- Det er godt, de kommer fra Jobpatruljen, og de er altid mægtigt søde, forklarer Mariam Touray, og formanden for Lykken Handelsstandsforening, Jeanette Borup, Inviterer Jobpatruljen til et møde i handelsstandsforeningen næste forår, så indehaverne af forretningerne kan lære mere om, hvad man skal være særligt opmærksom på, når man ansætter ungarbejdere i feriemånederne.

Nele Krüger, der er blevet udstyret med en folder, kan godt se, at det kunne være smart med en fagforening i ryggen, så hun takker ja til at blive ringet op af HK, da kameraerne er slukket.Fine forhold i Kiwi i Skagen
Frederik Tolbod Koch Pedersen, der er knap 16, passer kassen i Kiwi i Skagen midtby. Det er ”Hellerup-uge”, uge 29, og selv om vejret ikke er ideelt, nærmest summer byen af gæster. Der er også travlt i supermarkedet, men Frederik er allerede professionel.

- Tak – og hav en god dag, siger han til en kunde, der er ved at samle sine varer sammen.

Arbejdsforhold og vigtigheden af en god fagforening ved Frederik faktisk alt om – hans mor er nemlig ansat i 3F’s a-kasse.

Aktivisterne Andreas Laursen og Nicklas Bille går derfor videre til den store SuperBrugsen, hvor Marianne Skjærbæk Jensen på 17 år er i gang med sin tredje sæson. Også her er der styr på tingene – Marianne har ansættelseskontrakt, og hun er aldrig alene på jobbet. Når hun arbejder om aftenen og i weekenden, får hun tillæg, og er Marianne syg, skaffer chefen en vikar.


En folder til Michelle
- Det er en god arbejdsplads, men jeg kan godt blive lidt øm i ryggen, hvis jeg sidder ved kassen i mange timer, indrømmer Marianne, der havde hørt fra arbejdspladsens tillidsrepræsentant om Jobpatruljen. Marianne vil gerne ringes op af HK.

Også uddeler Martin Niemann er glad for besøget:

- Fint I kommer – og kommer tilbage hvert år. Vi har 30 ungarbejdere i alt, så derfor er vi naturligvis meget opmærksomme på oplæring, og at forholdene er i orden, slår Martin Niemann fast.


Aktivisterne Andreas og Nicklas skynder sig videre og kommer blandt andet forbi Foldens Hotel i Skagen, hvor 15-årige Michelle Nielsen arbejder som opvasker. Også hun bliver interviewet og får en lille folder. Andreas og Nicklas er meget opmærksomme på ikke at tage for meget af ungarbejdernes og arbejdsgivernes tid, og de går hurtigt igen, efter at have interviewet Michelle – og sagt farvel til hendes arbejdsgiver. Der er stadig mange arbejdspladser på deres liste…Læs også...

Hver femte ung havde problemer i jobbet

Jobpatruljen har sendt sager videre til fagforeninger og Arbejdstilsynet. (Linket er udløbet pr 17/11 2020)

 

 

Jobpatruljen Fritidsjobber

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk