HK.dk logo

Lønsedlerne var fulde af fejl

25. august 2015  |  Nordjylland  | 

FAGLIG SERVICE: Løn, tillæg, pension, feriefridage… alt var forkert. HK sikrede Katia 47.000 kroner i efterbetaling.

- Der var en lettelse at have HK i ryggen, siger Katia Wickberg.

- Jeg fik da mine betalte pauser. Stort set alt andet, som overenskomsten sagde, jeg skulle have, var forkert.

Da 25-årige Katia Wickberg lod HK Nordjylland gå sine lønsedler igennem punkt for punkt og holde dem sammen med overenskomsten, viste det sig, at der stort set var lavet alle de fejl, det var muligt at lave.

Hun fik for lidt i løn. Hun manglede tillæg for arbejde efter klokken 18, for arbejde i weekender og for anciennitet. Feriefridage havde hun ikke set noget til. Og hun manglede fuldstændig indbetalinger på sin pensionsopsparing.

Når regnestykket blev gjort op, skulle hun have godt 47.000 kroner efterbetalt fra sin arbejdsgiver, en lille dagligvarebutik i Himmerland.

Ud over den klækkelige efterbetaling kunne hun også se frem til godt tre ugers ekstra fri fra jobbet. Som butiksansat skal hun nemlig ifølge overenskomsten have kortere arbejdstid i uger med søgne-helligdage, fx jul, påske og pinse, og det havde hun ikke fået. Nu var der så opsparet 118 timers fri med løn, der stod og ventede.

Chef: Ingen overenskomst
- Jeg undrede mig godt nok over, at der ikke stod noget om pension på min lønseddel, fortæller Katia Wickberg, der har været ansat i butikken siden 2013.

Da hun gik til sin chef og spurgte om de manglende pensionsindbetalinger, fik hun at vide, at det var fordi, butikken ikke havde overenskomst.

- Det havde jeg ingen grund tvivle på. Jeg kendte min chef personligt. Vi var venner fra skoletiden, og jeg kunne ikke forestille mig andet, end at hun havde styr på tingene, fortæller Katia Wickberg.

Alligevel taler hun og butikkens elev – der ud over butikschefen er de eneste ansatte – om, at de gerne vil have overenskomst. Derfor ringer de en dag til en af HK Nordjyllands faglige medarbejdere:

- I HK fik vi at vide, at butikken skam har haft overenskomst i mange år. Det er meget mærkeligt, at chefen ikke har vidst dét. Medarbejderen i HK fortalte, at fagforeningen har sendt brev til butikken, hver gang overenskomsten blev fornyet og gjort opmærksom på ændringer.

Da den faglige konsulent i HK Nordjylland får regnet Katias lønsedler igennem, mangler der godt 39.000 kroner på pensionskontoen og 8.000 kroner i løn.

- Det er mange penge. Især kommer det til at betyde rigtig meget senere hen, at der er penge på pensionskontoen. Men det er jo også principielt, at jeg skal have det, jeg har krav på, understreger Katia Wickberg.

Butikken betaler uden diskussion pengene til Katia og hendes pensionskonto. Også de fleste af de 118 timers fri med løn, som hun ikke havde nået at afspadsere, får hun udbetalt.

- Jeg fik en god hjælp fra HK. Det ville have været svært for mig selv at få styr på det hele, og jeg ville nok ikke have fået så meget. Ikke mindst var det en lettelse at lade HK overtage snakken med min arbejdsgiver, siger Katia Wickberg.

 

 

HK-medlemmernes sikkerhedsnet

HK Nordjyllands omkring 30 faglige medarbejdere er specialister i overenskomster og love, der gælder på arbejdsmarkedet.

På medlemmernes vegne administrerer de HK’s overenskomster inden for handel, privat, kommuner, Regionen og staten. De indgår også lokale overenskomster med virksomheder.

Har et medlem problemer i arbejdslivet, er de faglige HK-medarbejdere medlemmets sikkerhedsnet. Hver dag modtager de henvendelser fra medlemmer om fx løn, ferie, pension, ansættelse og afskedigelse. De forhandler med arbejdsgiveren for at finde løsninger, og er det ikke muligt at tale sig til rette, hjælper HK-medarbejderne med sager i det fagretslige system eller ved domstolene.

I 2014 hentede HK Nordjyllands faglige medarbejdere tæt på 11 millioner kroner hjem til medlemmer fra arbejdsgivere i form af efterbetalinger og godtgørelser. Hovedparten af pengene – 6,6 millioner kroner – blev betalt af arbejdsgivere i private virksomheder og inden for handel. Fra arbejdsgivere i staten og de nordjyske kommuner blev der til medlemmer hentet henholdsvis 1,2 og 3,1 millioner kroner.

  

FÅR DU, HVAD DU SKAL HAVE?

Som medlem af HK Nordjylland kan du få en faglig medarbejder til at tjekke dine løn- og ansættelsesforhold. Lav eventuelt en aftale og medbring lønsedler og ansættelsespapirer.

Se kontorer og åbningstider

 

Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk