HK.dk logo

Tålmodighed kostede Michael 55.000 kroner

18. maj 2015  |  Nordjylland  | 

Langmodighed med at kræve manglende løn, feriepenge og pension kostede dyrt, da arbejdsgiver gik konkurs.

-Det er brand-ærgerligt at miste penge. Men jeg er faktisk mest træt af, at jeg blev snydt. Jeg har lært, at jeg skal være mere opmærksom på, at jeg får, hvad jeg skal have, siger Michael Nielsen.

Den dengang 23-årige Michael Nielsen brændte for jobbet, da han i juni 2012 startede som eventkoordinator-elev på et dis­kotek i Aalborgs Jomfru Ane Gade.

Så begejstret var han, at han interesserede sig mindre for, om han fik den løn, han skulle have, om han fik ekstra betaling for overarbejde og indbetalinger på pensionskontoen. Det var nu også svært at kontrollere, for lønsedler så han ikke noget til.

-Jeg syntes jo, at det var rigtig spændende at lave arrangementer på diskoteket. Og jeg stolede på, at min arbejdsgiver, som jeg kendte personligt, betalte, hvad han skulle, siger Michael i dag.

Fire måneder senere henvender han sig imidlertid hos HK Nordjylland, fordi han er utilfreds med arbejdsforholdene. Og nu beder fagforeningen ham komme tilbage med sine lønsedler, så et eventuelt lønkrav mod diskoteket kan gøres op.

I oktober 2012 stopper han jobbet på diskoteket og finder en ny læreplads. Men først på den sidste dag i februar 2013 vender han tilbage til fagforeningen og beder om hjælp til at skaffe lønsedlerne, efter at han selv uden held har forsøgt.
Og det er denne periode på otte måneder – fra juni 2012 til 28. februar 2013 – der bliver et problem.

Inden lønsedlerne er indhentet og kravet behandlet færdigt, går diskoteket nemlig konkurs, og Michael skal nu have sine penge fra Lønmodtagernes Garantifond (LG). Det betyder, at kravet skal behandles efter reglerne i konkursloven.

Loven siger, at lønkrav, der er ældre end seks måneder inden konkursen, skal være ”forfulgt uden ugrundet ophold.” Men med den lange periode uden krav overfor arbejdsgiveren har Michael ikke forfulgt sit krav, og LG afviser derfor. Han får ikke én krone af de godt 55.000 kroner, han har til gode.

-Jeg havde travlt på arbejdet og vidste ikke, at tiden kunne have betydning, så jeg tænkte, at ’det når vi nok’. Det er brand-ærgerligt at miste penge, men jeg er faktisk mest træt af, at jeg blev snydt. Jeg har lært, at jeg skal være mere opmærksom på, at jeg får, hvad jeg skal have, siger Michael Nielsen.

HK: Reager hurtigt
Hos HK Nordjylland oplever man kun få sager, hvor medlemmer mister penge, fordi tidsfrister ikke er overholdt ved konkurser.

-Oftest er det små-beløb, der bliver glemt. Men generelt er det vigtig altid at reagere hurtigt, hvis man har penge til gode hos sin arbejdsgiver – og huske at få lønsedler, så dokumentationen er i orden, siger faglig medarbejder i HK Nordjylland Lea Hjorth Olesen.

Send besked til forfatter


Annuller

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk